24-04-2024 14:20

Serkan Yeşildağ: Cheddar’ın icadı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 20/02/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Cheddar peyniri, severek tüketilen peynir çeşitlerinden biridir. Kökeni İngiltere olan bu peynir adını da bu ülkedeki Cheddar kasabasından almıştır. Yağlı ve sert bir yapısı olan peynir daha çok inek sütüyle yapılır. 9 ila 24 ay arasındaki bir sürede olgunlaşır ve daha keskin bir tat alır. Modern peynir yapım tekniklerini icat eden, ‘Cheddar peynirinin babası’ olarak bilinen Joseph Harding, orijinal Cheddar'ın ideal kalitesini ‘sıkı, yumuşak yapıya sahip, ağızda erimeye meyilli ve fındık gibi ince bir lezzet’ olarak tanımlamıştır.

******

Geleneksel olarak çiğ süt ile yapılan Cheddar, hayvan mayası kullanılarak üretilmektedir. Mayalanmış çiğ süt kesilme sürecine girer ve pıhtılaşmaya başlar. Pıhtılar toplanarak kalıplar halinde kesilir ve tuz ile yoğrulur. Tuz ile kaplı olan Cheddar’a, peynir altı suyunu uzaklaştırmak için presleme işlemi yapılır. Son olarak olgunlaşması için kumaş ya da siyah bal mumu ile kaplanır, sabit sıcaklıkta bekletilir. Hazırlanmış olan peynir tekerlekleri haftada en az bir kez olmak üzere düzenli olarak pres ve döndürme işlemlerine tabi tutulur. Cheddar peynirine özgü olan bu işlemlere ‘cheddaring’ adı verilir.

*****

Cheddar peyniri, kendine has bir aroması olduğundan yardımcı malzeme olarak tariflere eşlik edebilmektedir. Cheddar genellikle hamburger ve çizburger içerisine dahil edilmekle birlikte pizzalarda da yoğun bir şekilde kullanılabilmektedir. Bunun yanında dilimlenmiş olarak üretilmiş Cheddar, tost yapımında kullanılmaktadır. Un, süt ve rendelenmiş Cheddar peyniri ile yapılan Cheddar sos, ızgaraların yanında servis edilebilmektedir. Özellikle fast food ürünleriyle tüketilen Cheddar, alkollü içecekler ile de tüketilebilmektedir. Farklı aromadaki şaraplarla birlikte uyumlu olarak Cheddar peyniri servis edilebilmektedir.

*******

Kullanılan süt beyaz iken Cheddar peyniri nasıl turuncu renge sahip oluyor derseniz, üreticilerin birçoğundan öğrendiğim kadarıyla, rengi beyazdan açık turuncuya doğru değişirken dış yüzeyinde doğal bir kabuk oluşumu gözlemleniyormuş. Bununla birlikte bazı Cheddar’lara sonradan sarı-turuncu renk veren doğal sentetik maddeler ekleniyormuş. Bu sarı ve açık turuncuya yakın renkteki peyniri sevenimiz olduğu kadar sevmeyenimiz de var. Son zamanlarda beyaz Amerikan Cheddar’ı da piyasada yer almaya başladı, ‘bir de onu deneyin’ derim. Hadi gelin, bu ay bol Cheddar peynirli bir çizburger yapalım. Şimdiden afiyet olsun. 

 

Çizburger 

Malzemeler: 

500 gr taze çekilmiş % 20 yağ oranına sahip dana kıyma 

1 yemek kaşığı soğan tozu

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 

6 dilim Cheddar

4 adet hamburger ekmeği (tercihen ev yapımı)

Garnitür olarak isteğe göre; 

Marul, dilimlenmiş mor tatlı soğan 

Dilimlenmiş domates 

Dilimlenmiş salatalık turşusu

Tercihen mor veya beyaz lahana turşusu 

 

Yapılışı : 
Büyük bir kapta kıyma ve soğan tozunu nazikçe karıştırın, ardından hamburger ekmeğinizden biraz daha büyük ve ortasında bir girinti olan dört veya altı eşit köfteye şekil verin. Izgarayı, ızgara tavasını veya dökme demir tavayı yüksek ateşte ısıtın, köfteleri bolca tuz ve karabiberle tatlandırın, ardından ızgaraya koyun ve pişirin. Altta kabuk oluşana kadar yaklaşık iki dakika pişirin. Kolayca kaldırabildiğiniz zaman köfteleri ters çevirin, ardından her birine iki peynir dilimi ekleyin. İki ila üç dakika daha pişirin. Izgaradan çıkarın ve ekmeklere aktarın, istediğiniz garnitürleri ve marul, soğan, domates, ketçap gibi baharatları ekleyin, fırın ya da kızartma patatesle servis yapın. Tekrar afiyet olsun.

 

NASIL ARANDI: #yemek # cheddar # cheeseburger # burger # tarif # mutfak # kocaeli # kocaeli life

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.