25-04-2024 01:19

Uzm. Kl. Psk. Selin Kara Pamuk: Bütüncül psikoterapide uzman

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/01/2023
Tecrübeli Klinik Psikolog Selin Kara Pamuk, danışanlarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyor; yaşanan sorunların altındaki kök nedeni bulup kalıcı sonuçlar elde etme noktasında başarılı çalışmalara imza atıyor
.stripslashes($urun->baslik).

Körfez ve İzmit’te iki şubesiyle hizmet veren Ser Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu, tecrübeli Klinik Psikolog Selin Kara Pamuk, mesleğine verdiği değer ve Bütüncül Psikoterapi alanında yaptığı başarılı çalışmalarla tanınan bir isim. Bugüne dek aldığı sayısız eğitimin bir sonucu olarak danışanlarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşan Selin Kara Pamuk, uyguladığı terapi yöntemleriyle sorunların altındaki kök nedeni bulma noktasında çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Ser Psikoloji’nin her iki şubesinde de uygulanan Bütüncül Psikoterapi, Gottman Çift Terapisi, Bilişsel Davranışçı Çift Terapisi, Şema Terapi, Bütüncül Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Hipnoterapi, Duygu Odaklı Çift Terapisi, Hipno-Meditatif Yeniden İşleme Terapisi gibi sayısız yöntemle bugüne dek pek çok kişinin hayatına dokunan başarılı psikolog ile çalışmaları hakkında konuştuk.

Selin Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

37 yaşındayım, İzmit’te doğdum ve büyüdüm. 9 yıldır evliyim, 7 yaşında bir kızım var. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde %100 burslu okudum, üstün onur belgesi ile mezun oldum. Öğrenciyken Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nin psikiyatri bölümünde staj yaptım, ayrıca bir dönem Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde gönüllü olarak çalıştım. Bunun yanı sıra aldığım farklı eğitimlerle kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Aktif olarak 2008’den beri psikolog olarak görev yapıyorum.

Ser Psikoloji ne zaman kuruldu?

Merkezimizi ilk olarak 2020 yılında Körfez’de hizmete açtık. Şu anda Körfez’de ve İzmit’te olmak üzere 2 şubemiz var. Ben haftada 2 gün Körfez’de, 3 gün İzmit’te oluyorum. Kalan 2 günde de online seans yapıyorum. İki şubemizde toplam 12 psikolog arkadaşımla beraber çalışıyoruz. Körfez şubemiz 230 metrekare alan içerisinde 4 seans odası ve 1 oyun terapi odasından oluşuyor. Ortağım Çiçek Uzman ile beraber işlettiğimiz İzmit şubemizde ise 140 metrekare alanda, 2 seans odası ve 1 oyun terapi odasıyla hizmet veriyoruz. Körfez’de verdiğimiz tüm hizmetleri İzmit şubemizde de veriyoruz. İzmit’i sonradan açtık ama büyük bir taleple karşılaştık.

SANCILI BİR SÜREÇ

Mesleğinizle ilgili aldığınız diğer eğitimlerden de biraz bahseder misiniz?

Bizim meslekte eğitimler hiç bitmez. Ben de eğitimlerime çok kapsamlı, üç yıllık bir eğitim olan Bütüncül Psikoterapi eğitimiyle başladım. Ardından Gottman Çift Terapisi, Bilişsel Davranışçı Çift Terapisi, Şema Terapi, Bütüncül Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Hipnoterapi, Duygu Odaklı Çift Terapisi, Mindfulness Odaklı Stres Azaltma Programı, Regresyon, Hipno-Meditatif Yeniden İşleme Terapisi vb. eğitimler almaya devam ettim. Danışanlarımızı sadece bir eğitimle veya kuramla değerlendirirsek, olaya sadece bir açıdan yaklaşmış oluruz. Bütüncül Psikoterapi, içinde davranışçı, bilişsel, dinamik, varoluşçu teknikleri barındıran bir eğitim. Ben de aldığım tüm eğitimlerle danışanlarımı bütüncül açıdan değerlendirmeye çalışıyorum.

Terapilerde kullandığınız özel metotlar var mı?

Kocaeli’de çok fazla bütüncül psikoterapist yok. Diğer kliniklerdeki psikolog arkadaşlarımızın, kişilik bozukluğu vakalarını bize yönlendirdiği oluyor. Her durumda ilk olarak danışanımızla görüşüyoruz. Bu ilk görüşme bizim için belirleyici oluyor. Sorduğumuz bir takım özel sorulara, danışanımızın verdiği hem sıradan cevaplardan hem de gelişim öyküsünden problemin altında ne olabileceğini ve uygulayabileceğimiz teknikleri değerlendiriyoruz. Bu tip durumlarda uygulanan özelikle dinamik terapiler gerçekten sancılı süreçlerdir. Psikoloğa gittiğinizde “Anlattım rahatladım, her terapiden çok mutlu çıkıyorum” diyorsanız, orada bir sıkıntı vardır. Her terapiden mutlu çıkmamalısınız çünkü geçmişle ilgili yüzleştikleriniz, bilinçdışınızdakilerle yüzleşmek sizi zaman zaman huzursuz edecektir. Bu, engebeli ama sizi kendinize çıkaran bir yoldur. Bunu mutlaka danışanlarıma anlatırım ve bu sürece hazır olup olmadıklarını sorarım.

KÖKENİNE İNİYORUZ

Selin Hanım, kişiler hangi durumlarda bir uzman psikolog ile iletişime geçmeli?

Aslında bir psikologdan destek almak için özellikle ciddi bir ruhsal probleminiz olması gerekmiyor. Herkesin hem geçmişte hem de günümüzde yaşadığı sorunlar mutlaka vardır. Sorunsuz bir hayat yaşadığını düşünenler olabilir ancak bu da kişilik gelişiminde bazı etkiler sonucu böyle yorumlanabilir. Ruhsal sıkıntıları olmasa da kendisini tanımak, nitelikli bir yaşam sürmek isteyen herkes terapi sürecine başlayabilir.

Ser Psikoloji’de çalıştığınız belli bir yaş grubu var mı?

Kişisel olarak benim danışanlarım daha çok ergenler ve 20-65 yaş arasındaki yetişkinler. Ayrıca çift terapisi alanında da yoğun bir şekilde çalışıyorum. Bununla beraber kurumumuzda oyun terapisi alabilecek yaştan itibaren her yaş grubuyla çalışıyoruz. Ben son zamanlarda çocuklarla çalışmıyorum fakat yine kurumumuzda filial terapiden çocuk değerlendirme testlerine, çocuk merkezli oyun terapisinden deneyimsel oyun terapisine, zeka testlerinden masal terapisine daha birçok teknikle çocuk ve ebeveynlere yardımcı olmaktayız.

Sizin özellikle ilgilendiğiniz bir alan var mı?

Ben yoğun olarak kişilik bozukluğu üzerine çalışan bir psikoloğum fakat travmalar, panik bozukluklar, depresyon, ilişki sorunları, fobiler, sınav kaygısı gibi birçok ruhsal problemle de çalışmalarımı sürdürüyorum. Merkezimize gelen kişileri önce dinliyor, daha sonra değerlendirmemizi yaparak hangi yoldan ilerleyeceğimize karar veriyoruz. Farklı insanlar aynı sorunu, farklı nedenlerle yaşayabilir. Ben, görünen sorundan önce bu sorunun neden yaşandığını bulmaya çalışıyorum. Gerektiğinde çocukluk öyküsünü dinleyerek problemin kökenini anlamaya çalışıyorum.  Ayrıca danışanlarımızın ihtiyacına göre daha çözüm odaklı, işlevselliği arttırıcı, kısa süreli çalışmalar da uygulamaktayız. Beraber çalıştığımız arkadaşlarım da bu bağlamda EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi gibi yöntemleri de kullanıyorlar.

ÇİFT TERAPİSİ ÖNEMLİ

Aile ve evlilik danışmanlığı hizmeti de veriyorsunuz, değil mi?

Evet, aile ve evlilik danışmanlığı üzerine de hizmet veriyoruz. Ben genellikle aile ve evlilik terapisinde ilk görüşmeyi çiftle beraber yapıyorum. Süreci hep beraber götürmeye dikkat ederim. İkinci görüşmeden itibaren partnerlerden birinin bireysel terapiye ihtiyacını olduğunu hissedersem, çift terapisi yerine bireysel terapilerle ilerleyebilirim. Eğer gerekirse partnerlerden birini kurumumuzdaki başka bir uzman arkadaşıma yönlendiririm.

Çiftler, genellikle hangi noktada size başvuruyor?

Genellikle son noktada bize geliyorlar. Yani boşanma aşamasından hemen önce… Çift terapisi bireysel ihtiyaçları, farklılıkları ve duyguları ifade etmek için gerçekten çok uygun bir yer. Çiftler, genellikle kendi duygu ve ihtiyaçlarını, partnerinin de ihtiyaçları sanıyor. Oysa o ayrı bir birey, sen ayrı bir bireysin. Daha sorunlar başlamadan önce aile ve evlilik konusunda danışmanlık almak bu yüzden önemli. Çiftler flört ya da nişanlılık döneminde sorun yaşıyorsa, bir uzmana danışmaları ilişkilerini daha sağlıklı yürütmelerine vesile olacaktır. Artık bireylerin, ‘evlenince, çocuk olunca değişir’ algısından vazgeçmesi gerekiyor çünkü maalesef böyle bir şey olmuyor. ‘Değişir’ mantığıyla sorunlu bir ilişkiyi yürütmek de çok sağlıklı sonuçlar doğurmuyor genelde. Tabi biz bu noktada, karar mercii değiliz. Amacımız, danışanlarımızın daha sağlıklı bir ilişki yaşamaları. Bize başvuran çiftlere şunu söylüyoruz: “Kendinizle ilgili problemleri, eksiklikleri çözmezseniz; başka partnerlerle de benzer sorunlar, benzer duygular yaşamanız çok mümkün. Evet, bir ilişki etki-tepki olayı ama ilk olarak ilişkideki kendinize bakmanız gerekiyor. Biz olmaya çalışırken ben olmayı atlamamak gerekiyor.

ÖNCELİĞİM ERGENLER

Peki, ergenler?

Ergenler, benim için çok önemli. Ergen danışanım, merkezimize geldiğinde kendisine ilk sorum, “Buraya kendi isteğinle mi geldin?” oluyor. Eğer ailesinin isteğiyle gelmişse ona “O zaman gelme” diyorum. Önce biraz şaşırıyorlar ama o noktada anlaşıldıklarını hissettikleri için terapiye devam etme olasılıkları daha fazla oluyor. Benim için bir ergen terapisinde, öncelik kendisi. Ergen danışanımın ailesiyle görüşeceksem de önce kendisinden izin alırım. Elbette, anne ve babayı da bu süreçte nasıl davranması gerektiği noktasında yönlendiriyorum. Fakat bu ergenin kendisinden gizli kapaklı ilerleyecek bir süreç olmuyor.

Ser Psikoloji’de grup terapileri de yapılıyor mu?

Ayda 2-3 kez hem çocuklara hem de yetişkinlere grup atölye çalışması düzenliyoruz. İçerisinde sanat terapisinin, mindfulness çalışmalarının ve gevşeme egzersizlerinin olduğu bu atölye çalışmaları, grup terapisi niteliği de taşıyor. Grup seanslarımızın içerisinde terapötik teknikler oluyor. Ayrıca çocuklar için beceri geliştirme atölyeleri de yapıyoruz. En son ‘Yeni Yıl Yeni Ben Atölyesi’ düzenledik. Bunun dışında geçtiğimiz dönemlerde Rüyalarla Kendine Yolculuk, Kadın ve Cinsellik, Çocuğumu Anlamak ve Tanımak, Ebeveyn Becerileri Geliştirme, Psikolojik İyileşme, Annem ve Anneliğim, Sınırlar, Cesur Çocuklar Akademisi, Ebeveyn Okulu gibi atölyeler düzenledik. Bu sene de benzer atölyeleri tekrarlamayı düşünüyoruz.

Bünyenizde süpervizyon çalışmaları da yapıyorsunuz, biraz bilgi verir misiniz?

Süpervizyon çalışmalarını da grup veya bireysel şeklinde yapıyoruz. Zaman zaman akran süpervizyon grupları oluşturuyoruz. Pandemi döneminde online olarak yürüttük ama şimdi hem İzmit hem de Körfez ofisimizde yapıyoruz.

TERAPİ ÖYKÜLERİ

Online terapiler nasıl ilerliyor?

Aslında süreç, yüz yüze seanslarımızla aynı şekilde işliyor. Online terapinin avantajları da dezavantajları da var. Amerika, Almanya ve İngiltere’deki danışanlarımla online seanslar bize zaman ve mekan açısından çok avantaj sağlıyor. Bununla beraber internet bağlantılarında sıkıntı olduğunda ya da bazı teknik aksaklıklarda danışanın jest ve mimiklerini anlamlandırmakta biraz zorluk çekebiliyoruz. Yine de hem şehir dışında hem yurt dışında terapi sürecini etkin şekilde sürdüren danışanlarım bulunmakta.

Duyduğumuz kadarıyla ‘Terapi Öyküleri’ isimli bir seriye başlamışsınız…

Evet, ‘Terapi Öyküleri’ kendi sosyal medya hesabım @psk.selinkarapamuk üzerinden başlattığım bir seri. Danışanlarımın iyileşme süreçleriyle ilgili ses kayıtlarıyla minik reels videoları paylaşıyorum. İlk hikayemiz Umut, ikincisi Yas ve devamı gelecek diye planlıyorum.

Son olarak ileriye dönük hedeflerinizden de bahseder misiniz?

Bizim meslekte gelişim ve eğitimin sonu yoktur. Benim de almak istediğim pek çok eğitim daha var. Süpervizyonları ve daha önceden yaptığım gibi uzmanlara yönelik eğitimleri arttırabilirim. Ayrıca bir diğer hedefim de mesleki deneyim ve bilgilerimi bir kitap haline getirerek, insanlarla paylaşmak.

 

 

İzmit şube: Karabaş Mahallesi Leyla Atakan Caddesi Çeviren Apartmanı No:6 D:8 İzmit/Kocaeli

Tel: 0533 156 41 00

Körfez şube: Mimar Sinan Mahallesi İbni Sina Caddesi Hanımeli Apartmanı D:6 Körfez/Kocaeli

Tel: 0552 660 41 00

i @serpsikoloji

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.