26-04-2024 11:31

Burçin Çam Çangal: Başarı benim için sistem demek

   5 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2022
Nutat Çikolata’nın ortaklarından Burçin Çam Çangal için başarı=sistem demek
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Küçücük bir dükkanda, kısıtlı imkanlarla başlayan marka yolculuğunu yaklaşık 10 senedir kesintisiz sürdüren, ürün kalitesinden ödün vermeden her geçen gün büyüyen ve adını il dışında da duyurmayı başaran Nutat Çikolata’nın ortaklarından Burçin Çam Çangal, ‘Daha yeni başlıyoruz’ diyor. İlimizin en başarılı markalarından biri haline gelen Nutat Çikolata’nın başarı serüvenine an be an tanıklık eden Çangal, işini aşkla yapan başarılı iş kadınlarımızdan biri. Hiç yılmadan, hiş pes etmeden yoluna devam ederken yenilikleri takip etmeye ve yetişmeye çalışan Burçin Çam Çangal, ‘Evrilmezsen, devrilirsin’ diyor.

‘Başarı’ sizin için neyi ifade ediyor?

Başarı benim için sistem demek. Bir işletmede çıkan sorun, o işletmenin sahibine ulaşmadan çözüme kavuşturulabiliyorsa, o işletme oturmuş, ayakları üzerinde durabilen bir işletmedir. Bizim işimizde; hammaddenin depolarımıza girdiği andan müşterilerimize ulaşana kadar geçirdiği serüven çok uzundur. İşlenmesi, depolanması, satışı, sevkiyatı, her biri başlı başına büyük iş. Ben de bu işleri en doğru şekilde, en doğru çalışanla, en doğru sistemle yürütmeye çalışıyorum. Çıkan her sorunla birebir ilgileniyorum ama bir gün sorunlar bana ulaşmadan çözülmüş olacak. İşte o zaman ‘başardım’ diyebilirim.

Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?

Hiç yılmadım. Hiç pes etmedim. Hatta büyüklerimden çokça övgü aldım, ‘Aferin hiçbir zaman pes etme, sana hayranız’ dediler. Bu da beni ayakta tuttu, kamçıladı. 10 yıldır sadece işimle alakadarım. Ve inanın yeni başlıyoruz, çok farklı başarılarımıza şahit olacaksınız.

İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?

Sert bir şekilde ‘Asla yapmazdım’ diyebileceğim bir şey yok. Sanırım ‘asla’ dememeyi öğrenmişim. Yaşadıklarım bana hep tecrübe ve ders oldu ama yola bugün çıkıyor olsam daha az cesaretli olurdum muhtemelen.

Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?

Market sektörüne ürünlerimizin satışını yaparken, o güne kadar marketlerde hiç satılmamış yeni bir ürün bulmuştum. Kasamızdaki son kuruşu o ürüne yatırdık. Nutat ya var olacaktı ya da yok olacaktı. Sonuçta ciromuz önceki yıla göre 4 katına çıktı. Bu karar, hala burada var olma sebebimdir. Sonraki 2 yıl büyük markalar bu ürünü taklit etti.

İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?

Çok motive etmem. Kızarım, bağırırım, kavga ederim kendimle ve en yakınımdakilerle. İçimdeki sıkıntıyı, daralmışlığı böyle dışa vuruyorum. Sonra biraz sessiz kalırım, düşünürüm ve derim ki ‘Nutat senin için büyük bir aşk. Sen onunla var olduğunu hissettin (çünkü bu markayı kurduğumuzda 25 yaşındaydım). Seni sen yaptı. Aşkın içinde vardır gel-gitler ama geçer, geçecek. Sonra affederim onu, yola devam ederiz.

Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?

Kadın olarak çok sorun yaşadığımı söyleyemem çünkü her zaman baskınımdır. Tabii ki ortağımın erkek olması bu konuda avantaj benim için. Nazik olan taraf hep o olmak zorunda. Kadın olmaktan ziyade iş hayatında anne olmak beni çok zorladı. Oğlum daha 20 aylık. Bir yanda hamilelik, doğum, anne olmanın getirdiği kaygı ve sorumluluklar; diğer yanda bambaşka sorumluluklar. Bu evre bir kadın için dönüm noktası. Kimi iş hayatını bırakıp çocuğuyla yola devam eder -ki bu da çok doğal, çok haklı bir bırakış- kimi de bizim gibi maratonu 3 katına çıkartır. Seçim bizlerin.

İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?

Onur Yanık olurdu. Çok severek takip ettiğim biri. İş yapmak kolay ama marka yaratmak çok meşakkatli bir yol. Onur Yanık’ın marka yaratma konusunda düşüncelerine önem veriyorum ve benim de kafamı en çok bulandıran kişi. Bazen enerji veriyor yazdıkları bazen de enerjimi tüketiyor. Ben onun soğukkanlı duruşunu seviyorum sanırım.

İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?

Evrilmezsen, devrilirsin. Sadece iş yaşamı değil hayata bakışım bu şekilde. Sabit kalan, kendini yenilemeyen her işletmeyi, her insanı eleştiririm.

Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?

‘Hedefin varsa, gözlerini kapat ve koş… Bırak herkes geride kalsın. Onlar sana yetişene kadar eksiklerini tamamlarsın’ derdim. Durursan muhakkak biri kulağına eğilip ‘Bak daha farklı yol var, şuradan git’ diyor ve o an motivasyonun bozuluyor. Bu nasihatı verirdim.

NASIL ARANDI: #nutatçikolata #kurucuortağı #burçinçamçangal #başarısistemdir #güçlükadın #evrilmezsendevrilirsin #güçlükadın #kocaeli

2 yıl önce - Batuhan Erdem BİNGÖL

Acısıyla tatlısıyla engellerin aştığın bu yolun sonunda sevinç gözyaşlarının senden eksik olmaması dileğiyle. Mücadelelerinin daim, gülümsemelerinin hep zafer dolu olması dileğiyle. Daha nice başarılar seninle olsun. Hedefini bir gün bile unutmadan her zaman en iyisini hak ettiğini kendine tekrarla.

2 yıl önce - Mukadder adar

Sen ne zaman büyütünde iş kadını oldun teyzem başarılarının devamını dilerim hak ettin sen teyzem

2 yıl önce - Burçin kızımdır küçüklügünden beri başarı ve azimli

Bir kız olarak büyüdü başarmak onun için simgedir canım kızım

2 yıl önce -

İstihdam yaratması taktire şayan. Ancak şunu belirtmek isterim.Bir işletmede sorun yoksa ortada çok büyük bir sorun vardır. Nice güzel başarılara imza atmanı dilerim.Sevgilerimle.

2 yıl önce - Seda Azgar

Burçin hanım benim lise arkadaşım. Kendisini istikrar ve gayreti için tebrik ederim. Maddi desteksiz kendi imkanlarıyla istihdam yaratması, bir kadın olarak başlı başına büyük başarı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.