Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi bölümü mezunu olan, yüksek lisansını özel eğitim üzerine tamamladıktan sonra, 10 yıl çeşitli kurumlarda görev alan ve sonrasında Çocuk Kasabası Anaokulu’nu kuran Ayşenur Kahraman Aytekin, aynı zamanda ilimizde halen faaliyet halinde olan BAŞSİAD’ın kurucu yönetim kurulu üyesi. Ayşenur Kahraman Aytekin, başarının altında yatan en önemli etkenlerden birinin de ‘farkındalık’ olduğunu söylüyor. Yeteneklerinin ve donatılarının farkında olan kişilerin benzersiz bir ruhla bezenmiş işler yapabileceğini belirten Aytekin, Kasaba’yı farklı kılanın, doğru işlenmiş bilginin ekip ruhu ile gerçeğe dönüşmüş şekli olduğunu ifade ediyor.
‘Başarı’ sizin için neyi ifade ediyor?
Aksiyon dolu bir filmin son sahnesinde, jenerik müziği ile birlikte her şeyin geride kaldığı dingin bir yolculuk. O yolculukta mutlaka başardıklarım ve başaramadıklarım, o süreçte deneyimlediğim her şey… Kısaca söylemek gerekirse başarı, başaramadıklarımdan öğrendiklerimdir benim için. ‘Uçmayı öğrenmek isteyenin, önce ayağa kalkmayı, yürümeyi, koşmayı, tırmanmayı ve dans etmeyi öğrenmesi gerekir. Uçmak, uçarak öğrenilmez’ diye ifade ediyor Nietchze. İş yaşamında yaptıklarımı başarılı olmak adına yapmadım. Olması gerekenin peşinden gittim. İşimle ilgili her basamağı önemsedim. Küçük hedeflerin insanı, büyük başarılara götürdüğünü tecrübe ettim.
Bugün sahip olduğunuz başarıyı elde etmek için neyi farklı yaptınız?
Kendinin farkında olmak aslında. Yeteneklerinin, donatılarının farkında olmak sana, senin parmak izin kadar tek ve benzersiz bir ruhla bezenmiş işler yaptırabiliyor. Tabi benim işim bilimsel gerçekliklere dayanan bir iş. Alanımda yazılan makaleler, kaynaklar benim vazgeçilmezlerim. Bunu yorumlama ve uygulama kabiliyeti bütün bu farklılıkları yansıtan unsurlar. Farklılıklar insanın donatıları ve yetenekleriyle doğru orantılıdır. Kasaba’yı farklı kılan okul öncesi eğitim alanına farklı bir bakış açısıyla bakmak, bu bakış açısını ekip arkadaşlarımızla birlikte benimsemek, hedef haline getirmek, bizimle yolları kesişen ailelerimizle aynı yönde yürümek diyebiliriz.
İş hayatına bugün başlıyor olsaydınız, ‘asla yapmazdım’ dediğiniz şey nedir?
İş hayatına bugün başlıyor olsaydım, bu soruya ‘asla şunu yapmazdım’ diye pek çok basamak içeren cevaplar verirdim. Şu an olduğum yerden cevap verecek olursam, yaşanan her şey, mutlaka olması gerektiği için olmuştur.
Bugüne kadar işinizle ilgili aldığınız en büyük risk neydi?
‘Hayatın gerçekleriyle ömür boyu güvende yaşamak mı yoksa hayallerinin peşinde koşmak mı?’ seçimiydi. Sözleşmeli memurluğun, memurluğa geçtiği dönemde biz bu işi kurduk. İki ay içinde memur olabilecekken, ömür boyu güvence olarak görülen memurluktan istifa edip, bir hayalin peşinden koştum. Sadece işimle ilgili değil, hayatımla ilgili de en büyük riski almışım.
İşler yolunda gitmediğinde, kendinizi nasıl motive edersiniz?
Yok saymak yerine, yaşadığım duyguyu kabullenirim, daha sonra da nasıl toparlayabilirim ona bakarım. Tabii ki eşim, ailem, dostlarım ve sorumluluklarım en değerli motivasyon kaynağım.
Bir kadın olarak iş hayatında karşılaştığınız en büyük zorluk neydi? Nasıl aştınız?
Cinsiyetçi yaklaşımı olan bir ailede büyümedim. Onun için yaşadığım bazı zorlukların aslında cinsiyetçi yaklaşım sebebiyle olduğunun çok zor farkına vardım. Sorunla karşılaştığınızda kaçmak yerine çözmek gibi bir akışta geçti yaşamım. Şu anda da sebep kadın oluşum ya da her neyse, önemli olan nasıl sonuçlandığıdır benim için. Ne avantaj ne de dezavantaj yaşamak isterim kadın olduğum için. Altını çizerek vurguladığınız her nokta ayrımcılığı getiriyor. Karşınızda duran kişiye kadın ya da erkek değil de insan olarak bakabildiğimiz günlerin geleceğini düşünüyorum. Tabii ki yaşadığım pek çok zorluk var ama bunu kadın olduğum için yaşadığımın altını çizmek istemiyorum.
İşinizle ilgili olarak, birisiyle 1 saat sohbet etme şansınız olsa, bu kişi kim olurdu? Neden?
Psikanaliz kuramının babası Sigmund Freud…
İş yaşamınızdaki mottonuz nedir?
“Toplumun gelecekteki sağlığı, çocukların zihinlerini ve gönüllerini ‘şimdi’ nasıl geliştirdiğimizde yatar” demiş saygıdeğer Doğan Cüceloğlu, İşimin sadece bugünü kapsamadığının farkındayım, bir motto arıyorsak bu cümle bir eğitimci için işimizi en güzel vurgulayan özet.
Çocuğunuz, sizinle aynı işi yapmak istediğini söylese, ona vereceğiniz en önemli nasihat ne olurdu?
Benim ebeveynlik anlayışımda, anlatmaktan çok anlamak yatıyor. Onun için nasihatten çok iyi bir dinleyiciysem ne mutlu bana. Onun duygularını ve isteklerini keşfetmesi için iyi bir rehber olabilmek benim evlatlarım için en büyük, en kıymetli çabam…
NASIL ARANDI: #ayşenurkahramanaytekin #çocukkasabası #kurucu #başarı #farkındalık #çocukgelişimi #başarılıkadın #güçlükadın
Sadece öğrenci değil, en basirili öğretmenlerin de yetişmesini saglayan eşsiz bir kurum iyi ki hayatımıza dokundunuz...
Eğitime bakış açınız o kadar değerli ki, yolumuz sizinle kesiştiği için çok şanslıyız.
Kocaeliye değerleri ve birikimi ile değer katan büyük bir şanstır Ayşenur Kahraman Aytekin..Ne mutlu yolu onunla kesişenlere..