25-04-2024 11:44

Bir Ege masalı: Foça

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 10/08/2021
Kalabalıklardan uzakta sessiz, sakin, huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız; Foça tam size göre
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: Gamze KIR SAPANCI & Akın SAPANCI (@gamzenika)

 

Foça; kalabalık turizm merkezlerinin aksine, büyük şehirlerin keşmekeşinden kaçarak huzur bulmak isteyenlerin tercih ettiği sessiz, sakin, küçük bir balıkçı kasabası. Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi evleri, masmavi koyları, balıkçı teknelerinin tablo gibi dizildiği limanı ve muhteşem gün batımıyla İzmir’in en huzurlu tatil beldesi.

Foça’dan bahsederken ‘Eski Foça’ ve ‘Yeni Foça’ olarak ikiye ayırmakta fayda var. Yeni Foça bildiğimiz şehir hayatını yaşarken, Eski Foça tarihi dokusunu korumayı başarmış, nostaljik havasını hiç kaybetmemiş. Eski Foça’da huzurlu bir tatil yaparken geçmişin izlerini sürebilir, kendinizi adeta bir Ege masalının içinde bulabilirsiniz.

FOÇA HAKKINDA

İyonların, Ege sahillerine kurduğu 12 kentten biri olan Foça’nın tarihi 9. Yüzyıl’a kadar uzanıyor. Günümüzde tarihi dokusunu korumayı başaran ender kasabalardan biri olan Foça, bu kimliğiyle de İzmir’de mutlaka görülmesi gereken turistik beldelerin başında geliyor.

Geçmişte bir koloni devleti olan Foça, deniz filosu ve gücü sayesinde pek çok kıyıda koloniler kurmuş. Tabi kıyı kenti olması nedeniyle çok kez istilaya da uğramış. 13. Yüzyıl’da Çaka Bey tarafından alındıktan sonra, 15. Yüzyıl’da Fatih Sultan Mehmet’in fethi ile Osmanlı himayesine girmiş.

Foça hakkındaki en ilginç bilgilerden biri de nesli tükenmek üzere olan Akdeniz foklarının bu bölgede yaşaması. Akdeniz foklarının dünyada yaşadığı 4 bölgeden biri olan Foça’nın Antik Çağ’daki adı  ‘Phokaia’ da bu tatlı foklardan geliyor.

FOÇA'DA KONAKLAMA

Foça’nın bizdeki yeri her zaman farklı olacak. Sebebi ise bebekli tatili ilk kez tecrübe etmiş olmamız. Aslında tam da bu nedenle sakin ve huzurlu bir Ege kasabası tercih ettik. Bebekli tatil söz konusu olunca, konaklama konusunda da birkaç hususa dikkat ettik. Yeni doğan bir bebekle tatil yapmak bazı konularda temkinli olmayı gerektiriyor. Konaklama konusu da bunlardan biri. Konaklayacağınız otelin denize yakın olması, denizin temiz olması, sahilde sizin ve bebeğinizin rahat edeceği imkânların olması, otelin havuzunun olması, yeme-içme konusundaki alternatifleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Tüm bunları düşündüğümüzde bizim tercihimiz Hanedan Beach Hotel oldu. Özellikle Foça’da denize girilecek en güzel plajların başında yer alıyor olması da bizi cezbetti. Her yorumda ilk sırada yer alan plaj, söylendiği kadar vardı. Hem çok büyük, kalabalıkları hissettirmiyor hem de kumsal ve yeşillik imkânını bir arada sunuyor. Şezlong ve şemsiye, otel misafirleri için daima hazır ve elbette ücretsiz. Bizim tercimiz villa tipi evlerde konaklama oldu. Hem otel hem villa alanında havuz var, denize gidemediğiniz günlerde serinlemek için güzel bir imkân sunuluyor. Otelin kahvaltısı gerçekten çok başarılı. Aklınıza gelebilecek her şey var ve sıcak ürünler her gün değişiyor, siparişinizi verip hazırlatıyorsunuz. Pandemi kurallarına da harfiyen uyan otelde tüm ürünler paketli, asla el değmiyor. Açık büfedeki yemekler aşçılar tarafından servis ediliyor.  Temizlik, düzen, yeme-içme ve denize yakınlık olarak oldukça memnun kaldık. Eski Foça’ya 10 dakikalık bir mesafede oluşu da akşam gezilerimiz için rahat hareket etmemizi sağladı.

 

FOÇA'DA GEZİLECEK YERLER

Beşkapılar Kalesi ve Surları: Antik Çağ’da Foça’yı koruyan kaleleri, ‘Küçük Deniz’den sola doğru baktığınızda rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kaleyi uzaktan görmeniz sizin için daha keyifli olacaktır çünkü yakınına gidildiğinde tarihi eserlere karşı yapılan acımasızlıklara üzüleceksiniz. Kaleye yürürken 5 giriş kapısı dikkatinizi çekecek. Akşam saatlerinde giderseniz, eşsiz bir gün batımı izleyebilirsiniz.

Eski Foça sokakları: Arnavut kaldırımlı sokakları kedilerle şenlenen, tarihi evleri çiçeklerle süslenen Foça’da her sokak ayrı bir güzelliğe açılıyor. Eski Foça’da ‘Küçük Deniz’ olarak bilinen küçük limandan Reha Midilli Caddesi’ni takip ederseniz, en güzel arka sokaklara doğru keşif yolculuğuna da çıkmış olursunuz. Kordon boyunca, Eski Foça evleri ile birlikte denize açılan rengârenk panjurlar göreceksiniz. Deniz manzaralı renkli evleriyle biz Foça’ya aşık olduk. Bu evlerin arasındaki sokaklara girip bambaşka manzaralara da şahit olabilirsiniz. Tarihi dokusunu hiç kaybetmemiş Eski Foça’da nostaljik anlar yaşayabilirsiniz.

Eski Foça Limanı: Bir diğer adıyla Küçük Deniz, sağlı sollu pek çok kafe ve restorana ev sahipliği yapıyor. Limanın en ucundan gün batımı izlemek muhteşem. Bunun için mutlaka zaman ayırın.

Foça Yeryüzü Pazarı: İtalya’da hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme-içme alışkanlıklarını korumak amacıyla başlayan Slow Food akımın bir parçası olan Yeryüzü Pazarı, ülkemizde bu akımın ilk temsilcisi olarak biliniyor. Her pazar 08:30-18:00 saatleri arasında Foça pazar yerinde kurulan Yeryüzü Pazarı’nın en önemli özelliği, üretici pazar olması. Pazarda organik ürünler satılıyor.

FOÇA PLAJLARI

Hanedan Beach: Foça’da denize girilecek yerler araştırıldığında Haneden Beach ilk sırada yer alıyor. Kaldığımız otelin kumsalı olması sebebiyle bizim de tercihimiz Hanedan oldu elbette. Çok uzun bir sahil olması, kalabalıkların büyük alana yayılarak, sakinliğin korunmasını sağlıyor. Deniz tertemiz. Foça’da genel bir rüzgâr sorunsalı olması nedeniyle rüzgardan bahsetmeyeceğim. Şemsiye, şezlong, duş, WC, hem kum hem çim alan, restoran ve kafe imkânıyla bir beachte olmasını istediğiniz her şey mevcut.

Sazlıca plajları: Foça yol üzerinde bulunan Sazlıca plajları karavan ve çadır kamp alanlarıyla da biliniyor. Kamp alanıyla birlikte piknik alanı da olması nedeniyle biraz kalabalık. Özellikle hafta sonu fazla kalabalık olduğundan hafta içi tercih edilebilir. Bununla birlikte masmavi denizi, yol üzerinde ilerlerken sizi kendisine çekiyor.

Voodoo Beach: Mersinaki Koyu’nda yer alan, mavi bayraklı, çok sevilen Foça plajlarından biri. Plaja damsız girilmediği söyleniyor. Bu sebeple de oldukça nezih bir plaj olduğu belirtiliyor. İçeride yeme-içme mekânı, duş, WC bulunuyor.

Mambo Beach: Mersinaki Koyu’nda yer alan bir diğer mavi bayraklı plaj da Mambo Beach. Mavi bayraklı olmasına rağmen hizmet kalitesiyle ilgili olumsuz yorumlar var. Biz denemedik, dolayısıyla tecrübe etmek sizin kararınız.

FOÇA'DA YEME-İÇME

Kavala Cafe & Winehouse: ‘Foça’da en iyi gün batımını nerede izleyebilirim?’ sorusunun ilk cevaplarından biridir Kavala. Denize sıfır konumu ile kahvenizi yudumlayıp az sonra denize girecekmişsiniz gibi keyif yapabilir, tarihi taş evin mavi panjurlarına bakarken hayallere dalabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere hem kafe hem de şarap evi olan Kavala, gün batımı saatlerinde oldukça kalabalık oluyor. Biz yine de burada bir gün batımı izlemenizi tavsiye ediyoruz. Kahve ile birlikte meşhur Kavala kurabiyesini istemeyi de unutmayın. Biz Foça’da kaldığımız süre boyunca her akşam bıkmadan Kavala’ya gittik. Doymadık, dönerken uzun uzun vakit geçirdik. Kahvesi, kurabiyesi, limonatası çok leziz. Sunumlar çok başarılı, personel güler yüzlü ve hizmet çok kaliteydi.

Kuzina Foça: Ege otlarının ve Ege zeytinyağlılarının en iyi adresi olarak bilinen Kuzina, bulunduğu arka sokakta otantik yapısıyla dikkat çekiyor. Ege yemekleriyle ön planda gözükse de menüde yok yok; yaprak ciğer, çökertme kebabı, ızgara çeşitleri gibi. Kuzina’da bizim tercihimiz Ege otlarından yapılan karışık zeytinyağlı tabağı oldu. Elmalı semizotu, deniz fasulyesi, fırın bebe patates, tahinli patlıcan ve Girit kabağına bayıldık. Ege otları ister sıcak ister soğuk servis ediliyor, biz sıcak istedik, yoğurtlu sunumuyla çok başarılı bulduk. Ana yemekte tercih ettiğimiz yaprak ciğer, sunumuyla gözü, porsiyonuyla mideyi doyuruyor. Bir diğer tercihimiz olan çökertme kebabı da şahane sunumuyla masaya geliyor. Eski Foça’da keyifli bir akşam yemeği için önereceğimiz şahane mekânlardan biri Kuzina. İşletmeci Elif Hanım, her bir misafiriyle tek tek ilgileniyor, şahane girişimcilik hikâyesi ise örnek alınacak türden.

Miço Bar: Foça’nın popüler mekânlarından biri olan Miço, özellikle canlı performanslarıyla meşhur ve gençlerin de uğrak noktası. Ne zaman önünden geçsek dolu. Foça denilince akla gelen ilk mekânlardan biri. Deniz manzaralı bir yer bulursanız, hiç kaçırmayın.

Gramofon Cafe & Bar: Gündüz kafe, akşam ise bar konseptiyle hizmet veren Gramofon, otantik dekoruyla dikkat çekiyor. Bazı akşamlar canlı müzik oluyor. Bir akşam denk geldik, oldukça keyifliydi.

Foça Dibek Kahve: Bir diğer adıyla Şen Çay Evi, Foça’nın minicik, sıcacık kahve dükkânı. Sarmaşıklar altında bulunan ara sokağa konumlanmış nostaljik kahve dükkânında, sedirlere ya da taburelere oturup bir dibek kahvesi mutlaka için. Dışarıda kahve içtikten sonra içeriye de mutlaka göz atın. Mekânın içinde bulunan fotoğraflar ve süs eşyaları sizi geçmişe götürecek.

Sıcacık Boyoz Gevrek Fırını: İzmir’e kadar gelmişken boyoz ve gevrek yemeden dönülmez. Fırından boyozunuzu ve gevreğinizi alıp, sahilde afiyetle yiyebilirsiniz.

Foça Çarşı Lokantası: Foça’da ‘ev yemeklerini özledik’ derseniz, Çarşı Lokantası tam size göre. Her çeşit ev yemeğini burada bulabilirsiniz. Kadınbudu köfte, peynirli erişte, kuzu incik ve karışık zeytinyağlı tabağı bizim tercihlerimiz arasındaydı. Yemekler lezzetliydi ancak fiyat performansını iyi bulmadık. Ev yemeklerini çok özleyenler tercih edebilir fakat hesaplı olmadığını şimdiden söyleyelim.

En Gözde Kebap Foça: Foça’da kebap yemek isterseniz en ideal mekânlardan biri meydanda bulunan En Gözde Kebap. Her saat dolu ve yoğun olmasına rağmen çalışanlar oldukça ilgili, servis de çok hızlı. Çorbalarda porsiyonlar çok fazla, yemekler de aynı şekilde doyurucu. Hem lezzet hem fiyat performansı olarak tavsiye edeceğimiz güzel mekanlardan biri. Menüde bulunan kebap çeşitleri, çorbalar (özellikle tavuk suyu ve mercimek) tavsiyelerimiz arasında. Siparişlerin yanında gelen mezeler de şahane. En Gözde’ye gidip aç kalmak mümkün değil.

Lime Cafe & Bistro: Yola çıkmadan önce canımız hamburger çekince uğradığımız mekân Lime. Tahminlerimizin çok üzerinde bir performansla karşılaştık. Hamburger menü oldukça şık bir sunumla ikram ediliyor. Mekân havadar ve keyifli. Fast food canınız çekerse, tercih edebilirsiniz.

Sakız Dondurma Nazmi Usta: Dondurmacı Nazmi Usta’nın önündeki kuyruk hiç eksik olmuyor. Sıraya girmiş insanlar çevrede merak uyandırıyor. Tahin ve bademli dondurması güzel fakat önünde dakikalarca bekleyecek kadar tadı damağımızda kalmadı. Foça’da Nazmi Usta’da dondurma yemek klasikler arasında. Yemeden dönmeyin yine de

FOÇA'DA GÜN BATIMI

Foça’da gün batımına ayrıca değinmek istedik çünkü gerçekten eşsiz bir gün batımı manzarası var. Seyahatlerimizde muhteşem gün batımları izlemek bizim vazgeçemediğimiz ritüellerden biri olduğundan sizinle de özel olarak paylaşmak istedik.

‘Foça’da en iyi gün batımı nereden izlenir?’ sorusunun cevabını Kavala Cafe & Winehouse olarak verebiliriz. Denize sıfır bir masaya oturursanız, güneşin sessizce gidişine şahit olabilirsiniz. Bu muhteşem anı sade bir Türk kahvesiyle taçlandırmayı da es geçmeyin…

Bir diğer gün batımı izleme noktası ise Büyük Deniz’deki banklar. Burası herkesin ulaşabildiği, halka açık gün batımı izleme noktası. Akşam siluet halindeki manzaralar şahane ötesi. İçeceklerinizi alıp, bir tabloya bakar gibi o büyülü anın tadını çıkarın.

YAPMADAN DÖN-ME-YİN!!!

Eski Foça’da gün batımı izlemeden,

Kuzina’da akşam yemeği yemeden,

Boyoz ve gevrek yemeden,

Eski Foça sokaklarını adımlamadan,

Kavala’da gün batımında kahve içmeden,

DÖN-ME-YİN!!

 

NASIL ARANDI: #gurmekaşif #gamzekırsapancı #gamzenika #akınsapancı #izmir #foça #yemeiçme #mekan #geziyazısı #foçaplajları #gezilecekyerler #restoran #foçatarihi #geziköşesi #kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.