29-04-2024 19:14

Bilinçsiz anne-baba olmanın belirtileri

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
.stripslashes($urun->baslik).

Ebeveynlerin çocuklarını büyütürken onlara karşı gösterdiği olumsuz davranışlar, bencillikler ya da ilgisizlikler, çocuklarının ileride kaygılı, özgüvensiz, sinirli ve mutsuz olmalarına neden olur.

Bir çocuğun nasıl bir ailede büyüdüğü, büyürken nasıl davranışlara maruz kaldığı ve ailesi tarafından nasıl hissettirildiği, çocuğun geleceği açısından çok önemlidir. Bu sebeple anne ve babaların yaptığı başlıca hataları inceleyelim.

 

1- İLETİŞİM

Çocuğunuzun bir şey hakkında konuşmak için size gelebileceğini bilmesi, iletişim için açık bir kapı oluşturmanın sadece ilk bölümüdür. Çocuğunuzun size açık olmasını istiyorsanız, ona bir problemle yanınıza geldiğinde tarafınızdan yargılanmayacağını da hissettirmelisiniz. Hoşunuza gitmeyen bir konuyu sizinle paylaştığında, kendinize hakim olamayıp bağırmaya başlamak yerine, onun yaşlarında iken aynı süreçlerden geçtiğinizi ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Çocuklarınızla iletişim yollarını kapatırsanız, sorunlarını paylaşmak için sizin yerinize arkadaşlarına yönelecektir ki onlar da benzer süreçlerden geçmektedir ve çok da yardımcı olamayacaklardır.

 

2- ÇOCUKLARIN BÜYÜMELERİNİ KABULLENMEMEK

Çocukların büyüdüğünü kabullenmek yerine onlara bir bebek gibi davranmaya devam ederseniz, pek çok psikolojik problem yaşamalarına neden olursunuz. Aşırı ilgi ve üzerine düşme onları korumaktan çok zarar verir. Çocuğunuzun büyümesini sonsuza dek önleyemezsiniz, ilişkinizi ikinci aşamaya geçirmeli ve ona bir birey, yetişkin bir birey gibi davranmalısınız. Üstelik çocuklarınızın büyümesini engellemeye çalışmak oldukça bencil bir davranış.

 

3- MANİPÜLASYON

Bilinçsiz ailelerin, ailenin diğer üyelerini etkilemek için sıklıkla manipülasyon (insanları kendi bilgileri dışında ya da istemedikleri halde etkileme/yönlendirme) yaptığı görülür. Normal olmayan bu davranış biçimi çocuklarda duygusal istismara neden olur. Ailesi tarafından devamlı manipüle edilen çocuklar, gelecekte insanlara karşı güvensizlik yaşar ve iyi ilişkiler kurmakta zorlanır.

 

4- İLAÇ VERMEK

Her şeyin ilacı olduğu düşünülen bu çağda, ebeveynler çocukları için yeterince araştırma yapmayı ihmal etmemelidir. Bir doktor çocuğun hiperaktivitesi için ilaç öneriyor ve aldığı zaman başa çıkmanın kolaylaşacağını söylüyorsa, ebeveynin bunu hemen kabul etmek yerine kendi araştırmasını yapması lazım. Ayrıca çocuk yaşta kullanılmaya başlanılan ilaçlar, çocuğunuzun her hastalık için bir hap olduğuna inanmasına sebep olur ki bu da bağımlılıklara gebedir.

 

5- ÇOCUĞUNUZUN EN İYİ ARKADAŞI OLMAYA ÇALIŞMAK

Çocuğunun ebeveyni olmak yerine en iyi arkadaşı olmayı seçen anne-babalar, sandıkları kadar iyi etkilere sahip olmazlar. Bu tarz ebeveyn davranışlarına sebep pek çok psikolojik faktör vardır. Bir çocuk ebeveyninin arkadaşı olduğunu sanırsa otorite kaybı yaşanır ve hatta biraz da saygı... Bir gencin sınırlara ihtiyacı vardır ve bu sınırları ayarlamak için yakınında aktif bir ebeveyn yoksa kendi belirleme eğilimindedir. Ebeveyn olun ve çocuğunuzu eğitin. Aşırı koruyuculuk ve hiç korumamak arasında oldukça büyük bir uçurum olmasına rağmen ikisi de çocuk gelişimi ve psikolojisi için iyi değildir.

NASIL ARANDI: #mehmet özden # eğitim # özden boğaziçi koleji # hedefler # çocuk

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.