27-07-2024 08:53

Beslenme ve diyetetik uzmanı Merve Söğüt

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/09/2023
Beslenme ve diyetetik uzmanı Merve Söğüt, doğru diyetin kişiye özel ve sürdürülebilir olması gerektiğini söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu

Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

 

Bu ay sayfalarımıza ‘iyi ki diyetisyen olmuşum’ diyen bir isim konuk oluyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra vakit kaybetmeden iş hayatına atılan, bu arada güncel bilgileri takip etmek ve yeni bakış açıları kazanmak için sürekli eğitimlere katılan, edindiği tecrübeler ışığında kendi merkezini açan genç, azimli, pırıl pırıl bir diyetisyenle tanıştıracağız sizleri.

Körfez ilçede kısa bir süre önce açılan Diyetisyen Merve Söğüt Beslenme Danışmanlığı ve Andülasyon Terapi Merkezi’nin sahibi Merve Söğüt ile hem sağlıklı beslenmenin önemini konuştuk hem de doğru diyetin nasıl yapılması gerektiğini… Diyette sıklıkla yapılan hatalar, doğru bilinen yanlışlar… Hepsi bu röportajda. Şimdiden keyifli okumalar…

Merve Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

Öncelikle merhabalar, ben Merve Söğüt. 29 Temmuz 2000 yılında Pendik’te doğdum. Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra çeşitli hastanelerde gönüllü stajlarımı ve çalışmalarımı tamamlayıp, hızlı bir şekilde çalışma hayatına atıldım diyebilirim. Farklı kliniklerde çalıştıktan sonra Körfez’de beslenme ve diyet danışmanlığı üzerine bir merkez açma kararı aldım. Şu an kendi kliniğimde danışanlarıma hizmet veriyorum.

 

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

Açıkçası üniversite sınavı sonrası tercih zamanına kadar aklımda diyetisyenlik yoktu fakat eğitim hayatım boyunca hep sağlık bilimleri alanında çalışmak istedim. Tercih zamanı yaklaştığında ise beslenme ve diyetetik yani diyetisyenlik mesleği çalışma alanının geniş olması sebebiyle yazdığım bir bölümdü. Hatta tercih listemde toplamda iki tercih vardı ve ikisi de diyetisyenlikti. Bu bölümü yazarken bu mesleği icra eden meslektaşlarıma danışmadığım için nelerle karşılaşabileceğim konusunda pek bir fikrim yoktu ama üniversite hayatım boyunca gördüğümüz dersler, stajlar ve edindiğim tecrübeler ışığında ne kadar doğru bir karar verdiğimin farkına vardım. Şu anda ‘iyi ki diyetisyenim’ diyorum.

 

Neden Körfez’i tercih ettiniz?

Körfez’i tercih etme sebebim; bu bölgede beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti veren diyetisyen ve bu yönde faaliyet gösteren merkez sayısının çok sınırlı olmasıydı. Aslında bu tercihimi çok ani bir karar değişikliğiyle yapmıştım fakat şu an ‘iyi ki bu bölgeyi tercih etmişim’ diyorum. Körfez’de attığımız bu adım sonrası aldığım tepkiler, danışanlarımızın memnuniyeti bize motivasyon kaynağı oldu. Özellikle bu bölgede andülasyon terapisi ve EMS hizmeti veren ilk merkez olmak bizim için oldukça gurur verici.

DİYABETTE BESLENME

Diyetisyenlerin çalışma alanları oldukça geniş, siz daha çok hangi alanlarda danışmanlık hizmeti veriyorsunuz?

Danışanlarıma hem ağırlık yönetiminde hem de hastalıklarda beslenme tedavisinde bütünsel bir şekilde birebir destek olabilmek için klinik diyetisyenliği yapma kararı aldım ve şu an klinik diyetisyen olarak beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti veriyorum. Klinikte daha çok kilo alma, kilo verme ve çeşitli hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi alanında beslenme ve diyet danışmanlığı yapıyorum.

 

Özel olarak ilgilendiğiniz, uzmanlaşmak istediğiniz bir alan var mı?

Tabii ki uzmanlaşmak istediğim alana; çalışma hayatına atıldıktan sonra karşılaştığım vakalara, tecrübelere dayanarak karar vermenin daha doğru olduğunu düşündüm. Uzmanlığımı, sıkça karşılaştığım ve beslenmeyle doğrudan ilişkili hormonal rahatsızlıklar olan diyabet, insülin direnci ve tiroid bozuklukları alanında almayı düşünüyorum. Aynı zamanda ‘fonksiyonel tıp’ ile de ilgileniyorum ve fonksiyonel tıp eğitimlerine sık sık katılmaya çalışıyorum.

ANDÜLASYON TERAPİ

Merve Hanım, ofisinizde andülasyon cihazı da var, bu cihazın özelliği, kullanım alanları ve faydalarından bize biraz bahseder misiniz?

Andülasyon terapisi, mekanik titreşim ve kızılötesi ısı kombinasyonu ile oluşturulmuş bütünsel ve fonksiyonel bir terapi şeklidir. Sürdürülebilir sağlık, yüksek performans ve ağrısız bir yaşamla birlikte hem bölgesel incelme ve sıkılaşmada hem de kilo kaybı konusunda oldukça etkilidir. Hücre aktivasyonu ile daha fazla enerji, daha fazla kolajen, sıkı bir cilt, sağlıklı bir doku ve iyi bir metabolizma sağlanır. Ayrıca andülasyon terapisi ile daha zinde ve enerjik olan danışanlarımızı daha kolay bir şekilde fiziksel aktiviteye yönlendirebiliyoruz. Diğer çalışma prensibi oln endorfin salınımı sayesinde ise ağrı yönetimi sağlanır ve vücuttaki sırt ağrıları, bel ağrıları, kireçlenmeye bağlı ağrılar gibi pek çok ağrıyı azaltma etkileri görülmektedir. Bunların dışında daha iyi bir kan dolaşımı ve lenf akışının uyarılmasıyla daha hızlı iyileşme, rehabilitasyon ve efektif detoks sağlanır. Kramplarda, varislerde, selülitlerde azalma görülür ve daha az yorgunluk hissedilir. Fazla atık maddelerin atılımı ile ödem atımı ve sağlıklı bir hücre yapısı sağlanır. Aynı zamanda stres yönetiminde ve uyku kalitesini arttırmada da oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Hem bölgesel incelme ve sıkılaşma konusunda destek almak için hem de fıtık ağrısı, varis ağrısı, ödem, selülit, yorgunluk gibi birçok şikayeti olan danışanlar tarafından tercih edilmektedir.

30 DAKİKADA 30 BİN MEKİK

Bir odanızı da EMS cihazına ayırmışsınız. Bu cihazın özelliği nedir, hangi alanlarda kullanılır, ne gibi faydaları vardır?

Türkiye’nin en güçlü EMS cihazı olan EMS BODY PRO, HI-EMT + RF teknolojisi ile yani radyofrekans ısısı ve yüksek yoğunlukta elektromanyetik etkiyle çalışır. EMS, odaklanmış kas geliştirme ve yağ yakımı etkisini birlikte sunan bir teknolojidir. Yüksek yoğunlukta elektromanyetik etkiyle kaslarınızı çalıştırarak, 30 dakikada 30.000 mekik çekmiş etkisi yaratır. Normal bir birey yüksek yoğunlukta spor yapıyor olsa bile kaslarını en fazla %70 aktif kullanabiliyorken, EMS sistemi ile akım ve ısı kontrolüyle kasların %100 uyarılması sağlanır. Harekete geçirilmiş kaslar kan dolaşımını hızlandırır ve metabolizma hızını arttırır. Aynı zamanda uygulanan radyofrekans ile bölgesel olarak yağ yakımı uyarılır. Bu sayede uygulanan bölgede hem yağ yakımı hem de kasların çalışmasıyla birlikte kilo kaybı, incelme ve sıkılaşma görülür. Klinik testler, EMS uygulaması ile vücudun kas kütlesinde %18’e kadar artış olduğunu ve %21’e kadar yağ kaybedildiğini gösteriyor. EMS BODY PRO özellikle fiziksel aktivitesi kısıtlı olan ve bölgesel olarak yağ yakımı, kas artışı ve kilo kaybı isteyen danışanlarım tarafından tercih ediliyor.

 

Danışanlarınız size daha çok hangi şikayetle geliyor?

Danışanlarım çoğunlukla fazla kilo alımı ve obezite, hastalıklarda beslenme, gebelikte beslenme, menapoz sonrasında beslenme, ergenlikte ve çocukluk döneminde beslenme, ağırlık yönetimi konusunda destek almak için geliyor. Hastalıklarda beslenme problemi olan danışanlarımda çoğunlukla diyabet, insülin direnci, gestasyonel diyabet, tiroid bozukluğu, polikistik over sendromu gibi hormonal bozukluklarla karşılaşabiliyoruz. Bu tür hastalıklarda bireyin nasıl beslenmesi gerektiği konusunda eğitim veriyor, kişiye özel sürdürülebilir bir yaklaşım sergiliyorum. Bunların dışında kalp ve damar hastalıklarında, böbrek hastalıklarında beslenme problemi yaşayan danışanlara da beslenme ve diyet danışmanlığı vermekteyim.

KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Sağlıklı beslenmek sizin için ne ifade ediyor, siz nasıl besleniyorsunuz?

Sağlıklı beslenme çeşitli, dengeli ve yeterli beslenmeyi ifade ediyor benim için. Fakat en önemlisi, sağlıklı beslenme alışkanlığının yalnızca belli bir zaman aralığında değil de yaşam boyu sürdürülebilir olmasıdır. Dolayısıyla danışanlarımın hayatına sağlıklı beslenmeyi dahil etmeye çalışırken ve bu konuda eğitim verirken en önem verdiğim nokta, sağlıklı beslenmenin sürdürülebilir ve kişiye özel olması. Çünkü herkesin yaşam tarzı, fiziksel aktivite durumu, alışkanlıkları, doğduğu coğrafya, sosyokültürel durumu farklıdır. Tabii ki sağlıklı beslenme konusunda %100 dikkat edemediğimiz noktalar illa ki olacaktır. Her detaya ömür boyu tamı tamına uymak, dikkat etmek mümkün değildir ama önemli olan sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmektir. Ben de kendi yaşam tarzıma uygun bir şekilde sağlıklı beslenmeye dikkat ederek, dengeleyerek ve ne yapmam gerektiğini bilerek ilerliyorum. Gün içerisinde yoğunluğa bağlı olarak hangi aralıklarla beslenmem gerektiğine, neye ne kadar ihtiyacım olduğuna dikkat ediyorum.

 

Peki, doğru diyet nasıl olmalı?

Doğru diyet, kişiye özel ve sürdürülebilir olmalıdır. Doğru diyet, kişinin yaşam tarzına ve ihtiyacına da uygun olmalıdır. Doğru diyet, kişinin mutsuz bir şekilde, zorluk çekerek, endişe yaşayarak, pişmanlık duyarak yapmadığı bir diyet olmalıdır. Çünkü bu şekilde uyum sağlanmaya çalışılan diyetlerin sonu daha kötü olabiliyor. Bu yüzden kişinin bir beslenme uzmanı ile birlikte doğru ve dengeli bir şekilde beslenmesi çok önemlidir. Diyetin kişinin yaşam tarzına, iş hayatına, uyku saatlerine, alışkanlıklarına ve enerji ihtiyacına göre hazırlanması gerekir. Doğru diyet; kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde yeterli miktarda makro ve mikro besin ögeleri içeren, kompleks karbonhidrat ve sağlıklı yağlardan zengin, basit karbonhidratlardan uzak, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmedir.

AÇ KALARAK OLMAZ

Diyette sıklıkla yapılan hatalar, doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Diyette en sık gördüğüm hatalardan biri, kişinin daha kolay kilo verebileceğini düşünerek kendisini çok aç bırakması, yetersiz miktarda beslenmesi ya da çok uzun süre kısıtlı, düşük kalorili beslenmesidir. Bu tür uzun süreli açlıklar hem metabolizmayı bozabiliyor hem de tartıda kilo kaybı görülse dahi büyük miktarının kas kaybı olmasına sebebiyet verebiliyor. Protein içeren yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi besinlerin ya da karbonhidrat içeren besin grubu olan ekmek, tahıl grubunun yetersiz tüketimi, günlük beslenmeden çıkarılması; kas kayıplarına, gün sonunda yaşanan patlamalara, tatlı krizlerine ve bir öğüne fazla yüklenmeye sebebiyet verebiliyor. Diyette doğru bilinen yanlışlardan biri de sağlıklı beslenebilmek ya da kilo verebilmek için ekmek tahıl grubunu, gluteni hayatımızdan çıkarmamız gerektiği. Ekmek tahıl grubuna da sağlıklı bir diyette ve sağlıklı bir tabakta yer vermemiz gerekir. Tabii ki de tercihimizi basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlardan yana kullanmamız ve porsiyon kontrolü sağlamamız şartıyla. Gluten konusunda ise gluten hassasiyeti, gluten intoleransı olmayan sağlıklı bir bireyin, gluteni hayatından çıkarması gerekmez. Ama tabii ki bazı hastalıkların tedavisinde bu tür durumları gerekli görebiliyoruz.

 

Tek bir besin tüketilerek yapılan detoks diyetleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tek bir besin tüketilerek yapılan beslenme ve diyet, sağlıklı değildir. Çünkü sağlıklı beslenme; her besin ögesini yeterli ve dengeli bir şekilde aldığımız, çeşitli beslenme olmalıdır. Hem yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek hem de sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için tek bir besin ile değil de her besin grubundan tüketerek ve porsiyon kontrolü sağlayarak çeşitli beslenmemiz gerekir. Organlarımız kendi detoksifikasyon sistemiyle kendi kendilerini temizleyebilme özelliğine zaten sahiptir. O yüzden bu tarz tek besin tüketilerek yapılan detoks diyetlerinin bir anlamı olmayacaktır.

 

ALIŞKANLIKLAR ZORLUYOR

Mesleğinizin zorluklarından ve de işinizin en sevdiğiniz yanlarından da bahseder misiniz?

Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizin de zor yanları olabiliyor. Öncelikle insanların bazı alışkanlıklarını, özellikle beslenme alışkanlıklarını değiştirebilmek ve bazı alışkanlıkları hayatlarına dahil edebilmek oldukça zordur. Bireyleri, sağlıklı olmayan ve doğru zannedilen bazı alışkanlıklardan vazgeçirebilmek kolay olmayabiliyor. Özellikle bilgi kirliliğinin, kulaktan dolma bilgilerin bu kadar yoğunlukta olduğu beslenme ve diyet konusunda. Ama sağlıklı beslenmenin ve bunu yaşam tarzı haline getirmenin bir süreç olduğunu, sanıldığı kadar zor olmadığını, beslenmenin kişiye özgü olduğunu, süreç bittiğinde anlamış oluyoruz. Danışanlarımın, süreç bittiğinde sağlıklı beslenmeyi öğrenmiş ve bir uzman eşliğinde ilerlemenin ne kadar önemli olduğunu anlamış olmaları beni çok mutlu ediyor. Doğru sanılan yanlışlardan vazgeçmenin önemini, fazla kilolardan kurtulmanın zorluk çekilmesi gereken, korkulması gereken bir süreç olmadığını görmüş oluyoruz.

 

Son olarak, bundan sonraki hedeflerinizi öğrenmek isteriz.

Bundan sonraki hedefim daha fazla insana ulaşmak, daha fazla insana sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme eğitimi verebilmek ve kliniğimizdeki hizmetlerden faydalanabilmelerini sağlayabilmek. Öncelikli hedefim ihtiyacı olan insanlara sağlıklı beslenme ve diyetin aslında sanıldığı kadar zor olmadığını, hastalıklarda beslenmenin gerekliliğini, sağlıklı beslenme ve diyetin yalnızca kilo vermek için uygulanmadığını öğretebilmek. Etik değerlere uygun çalışarak ve insanlara doğru olan bilgileri sunarak bu yolda ilerlemeyi hedefliyorum. Aynı zamanda, ileride farklı bölgelerde de şubeleşerek beslenme ve diyet danışmanlığı, andülasyon terapisi ve EMS hizmeti vermek isterim.

 

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok. Türköz Park İş Merkezi, A 1 Blok, Kat:2, İç Kapı No:9 Körfez/KOCAELİ

Telefon: 0 (536) 825 22 44

Instagram: @dytmervesogut

NASIL ARANDI: #merve söğüt # diyetisyen # sağlıklı beslenme # kilo verme # diyet # sağlık # kocaeli # körfez # yarımca

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.