27-07-2024 08:31

Türk dünyasının iş kadınları burada buluşacak: KOİDER Bazaar

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/09/2023
KOİDER, her yıl organize ettiği KOİDER Bazaar etkinliğini uluslararası boyuta taşıdı. Bu yıl 22-24 Eylül tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan KOİDER Bazaar, Türk dünyasının iş kadınlarını Kocaeli’de buluşturuyor
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak

Fotoğraflar: İsmail Hakkı Timuçin

 

Kurulduğu günden beri hayata geçirdiği her projeyle kentte büyük yankı uyandıran Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER), bu yıl düzenlediği KOİDER Bazaar organizasyonuyla çıtayı hayli yükseğe taşıdı. KOİDER, bu güne kadar Türkiye’de hiç yapılmayanı yaparak; tüm Türki cumhuriyetlerinin iş kadını derneklerini Kocaeli’de buluşturacak uluslararası iş kadınları buluşması organizasyonu için hazırlıklarını tamamladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle, Türk dünyasının ve Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) iş kadınlarını bir araya getirecek organizasyona, tüm Türkiye’den geniş bir katılım olması bekleniyor. KOİDER üyesi iş kadınları başta olmak üzere, tüm Türk iş kadınlarının portföylerini, iş bağlantılarını, ticaretlerini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde artırmak amacıyla 22-24 Eylül 2023 tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenecek KOİDER Bazaar hakkında merak ettiklerimizi, KOİDER Başkanı Nihan Çakıcı’ya sorduk.

 

Nihan Hanım, bu yıl KOİDER Bazaar’ın kaçıncısı düzenleniyor?

Bu yıl dördüncü KOİDER Bazaar’ı düzenliyoruz. Pandemi dönemi hariç, KOİDER kurulduğundan beri her sene yapılan bir organizasyon. Üyelerimizin network’ünü, satış kapasitesini, pazar payını ve kendi alanlarındaki reklam portföyünü artırmaya yönelik bir çalışma olarak başladı; her sene daha da büyüyen ve bugün belediye desteğiyle gerçekleşen bir organizasyon halini aldı. 5. kuruluş yıl dönümümüzdeki protokol davetimizde, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın “Bu etkinliklere yurt dışını da dahil ederseniz, desteğimiz daha da artar” yönündeki önerisi ise KOİDER Bazaar’ı bambaşka bir boyuta taşıdı.

 

Nasıl?

Ben aynı zamanda, KOİDER’in de kurucularından olduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) uluslararası ilişkiler komisyon başkanıyım. Federasyon içinde Türki cumhuriyetler ile ilgili projeler de yürütüyorum. Başkanımızın bu önerisinden yola çıkarak bu sene KOİDER Bazaar’ı, GİFED’in uluslararası projesiyle birleştirdik. Böylece KOİDER Bazaar, uluslararası bir boyut kazanmış oldu. Bu yıl KOİDER Bazaar’a Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve KKTC’nin iş kadınları dernekleri ile GİFED üyesi olan 8 derneğin üyeleri katılıyor. Bu derneklerin sanayici, üretici, işletme sahibi, i̇thalat ve ihracat şirketi sahibi olan ve işletmesini şubeleştirmek isteyen üyeleri Kocaeli’de buluşuyor. Türki cumhuriyetlerinden gelen konuklarımız, GİFED’in Ankara, İzmir, Bursa, Aydın, Adana, Afyon, Gaziantep’ten gelen üyeleri ve KOİDER olarak toplam 70 stant açacağız.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Özellikle Türki cumhuriyetleri davet etmenizin nedeni nedir?

Bu ülkelerle bir çok yeni anlaşma yapıldı. Kıbrıs’ta vergi muafiyeti şartlarının değişmesi, Azerbaycan gümrük yollarının değişmesi, yeni kapıyla ulaşımın daha kolay ve uygun bir hale gelmesi, Türki cumhuriyetlere yapılan ihracatta devletin KDV desteğinin artması gibi konu başlıkları hakkında bilgi sahibi olmanın, hem kendi üyelerimiz hem de GİFED üyeleri için önemli olduğunu düşündük ve ilk uluslararası etkinliğimize Türki cumhuriyetlerini davet ettik.

 

Katılımcıları hangi kriterleri göz önünde bulundurarak seçtiniz?

Bu sadece ulusal ihracat-ithalat bazaar’ı değil. İşletmelerin kendi aralarında franchise anlaşması yapabileceği, şube sayılarını artırabileceği, ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabileceği bir çalışma. Bu nedenle yurt dışından gelen katılımcıları sanayici, ithalat yapan, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen ya da yatırımı olan firmalar arasından seçtik. Yurt dışından ciddi bir talep oldu. Yurt dışından gelip etkinliğe katılacak misafirlerimizi biz ağırlayacağız ama bunun yanı sıra 130 kişi de etkinliğe kendi imkanlarıyla katılacak.

 

Nihan Hanım, daha önce Kocaeli’de bu ölçekte bir organizasyon oldu mu?

Sadece iş kadınlarını kapsayan, hem ulusal hem de uluslararası boyutu olan böyle bir organizasyon, sadece Kocaeli’de değil Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Bu yüzden çok önemli.

 

İHRACAT ZİRVESİ

Organizasyon için nasıl bir program hazırlandı?

22 Eylül Cuma yani organizasyonun ilk gününü sadece konuklarımıza ayırdık. Programımız Ticaret Bakanlığı İhracat Daı̇re Başkanlığı, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Emine Erdem, TOBB ve DEİK yetkililerinin oturum konuğu olarak katılacağı bir ihracat zirvesiyle başlayacak. Bu zirvede yetkili ağızlardan ihracata dair bilgiler alacağız. İhracatla ilgili teşvikler, vergi avantajları; Türkiye’de yatırım yapmak ya da Türkiye’den ihracat yapmak isteyenlere sağlanan imkanlarla ilgili bilgi sahibi olacağız. Ardından workshop’larımız başlayacak.

 

Workshop’lar hangi konuda olacak?

Workshop’larımız B2B olarak tabir edilen, ‘şirketten şirkete’ prensibiyle gerçekleşecek. 200 kişilik bir workshop planlıyoruz. Her ülke kendi içinde faaliyet alanlarına bölünerek gerçekleştirdikleri pazarlama veya satış uygulamalarını, diğer firma sahipleriyle paylaşacak. Böylece benzer alanlarda iş yapan şirketlerin birbiriyle tanışıp yeni iş modelleri hatta iş birlikleri oluşturma imkanı olacak.

 

KATILIM ÜCRETSİZ

İkinci günün programında neler var?

2 gün boyunca açık kalacak bazaar’ımızın başlayacağı ve ziyaretçilere de açık olan ikinci günümüz, Kocaeli Kongre Merkezi’ndeki protokol açılışıyla başlayacak. Açılış konuşmasını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile birlikte yapacağımız program, il protokolünün geniş katılımıyla gerçekleşecek.

Açılış sonrasında protokol üyeleri stantları ziyaret edecek. Dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz için bazaar’a katılım ücretsiz, onlar da organizasyonun tüm imkanlarından faydalanabilecek. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ziyaretçi bekliyoruz ancak bizim asıl isteğimiz, Gebze’den Karamürsel’e kadar bütün Kocaeli’yi buraya çekmek. Tüm Kocaelili iş insanları bundan faydalansın. Gelsinler, kendi firmalarının tanıtımlarını yapsınlar, kartvizitlerini sunsunlar. Öğleden sonra yapılacak panellere katılıp, panelistlerimizi dinlesinler.

 

Paneller hangi konularda gerçekleşecek?

‘Türk Dünyası Kadın Girşimciliğinde İhracat Destekleri’ konulu panelimiz, GİFED Yönetim Kurulu Başkanının moderatörlüğünde; AQSİA Yönetim Kurulu Başkanı Sakı̇ne Babayeva GİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İçim Kavuklu,

Kazakı̇stan Dernek Başkanı Lazzat Ramazanova, Kırgızı̇stan Dernek Başkanı Zamı̇ra Akbagysheva ve Özbek Dernek Başkanı Mı̇radı̇lova Nası̇ba Kadı̇rovna’nın katılımıyla gerçekleşecek.

Moderatörlüğünü ünlü haber spikeri Sayın Celal Pir’in yapacağı ‘Dünya Ülkelerinde İhracatta Kadının Yeri’ konulu ikinci panelimizin panelistleri ise Türkiye’nin en başarılı iş kadınları arasında sayabileceğimiz Leyla Alaton ve Gül Akyürek Balta olacak. Son panelimizin konusu ‘E-ticarette İhracat Modelleri’. Yine Sayın Celal Pir’in moderatörlüğünde gerçekleşecek olan panele, panelist olarak Demet Sabancı ve Trendyol Uluslararası Ticaret Direktörü Burcu Yaşar katılacak.

İDDİALI İSİMLER

Panelistler arasında oldukça iddialı isimler var.

Panelistlerimiz ve bizimle paylaşacakları bilgiler gerçekten çok kıymetli. Panelistlerin hepsi birbirinden değerli, başarılı, duayen isimler. Onları dinlemeyi ben de sabırsızlıkla bekliyorum. KOİDER olarak, Bağ Projesi kapsamında biz de yeni girişimcileri iş hayatına kazandırdığımız için onlardan alacağımız bilgileri çok önemsiyoruz.

 

Nihan Hanım, KOİDER bu organizasyonla neyi amaçlıyor?

KOİDER’in buradaki asıl amacı, kendi üyeleri başta olmak üzere Türk iş kadınlarının portföylerini, iş bağlantılarını, ticaretlerini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde artırmak. Türki cumhuriyetlerinden yapılacak yatırımları Türkiye’ye, özellikle de Kocaeli’ye çekmek. Ayrıca GİFED ile bir araya gelerek kendi iç pazarımızı açmak. KOİDER Bazaar’ın bir diğer hedefi de bu organizasyondan sonra Türki cumhuriyetlerin bir araya geldiği bir e-ticaret portalı oluşturmak. Böylece hem Türkiye hem de Türki cumhuriyetlerde ticaret yapan insanlar bu portalda buluşabilecek. İletişimimiz devam edecek ve ticaretimiz de daha sürdürülebilir olacak. KOİDER Bazaar, iş kadınları için düzenlenmiş olsa da misafirlerimiz arasında farklı alanlarda faaliyet gösteren iş adamları da var. Bu projeyi sadece kadınlar için değil tüm iş insanları için düşünebilirsiniz.

NASIL ARANDI: #KOİDER # nihan çakıcı # koider bazaar # girişimci iş kadınları federasyonu # gifed # ticaret # azerbaycan # türkiye

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.