27-07-2024 09:04

Atakent Cihan Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu: Prostat büyümesi doğal bir süreçtir

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 31/05/2024
İlimizin en başarılı üroloji uzmanları arasında gösterilen Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu, prostat büyümesinin doğal bir süreç olduğunu ve lazer teknolojisiyle kolayca tedavi edilebildiğini söylüyor
.stripslashes($urun->baslik).

İlimizin alanında en başarılı hekimlerinden olan ve bugüne kadar sayısız hastasını yeniden sağlığına kavuşturan Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu, çalışmalarına Özel Atakent Cihan Hastanesi bünyesinde devam ediyor. Özellikle prostat bezi hastalıklarının tedavisi noktasında haklı bir üne sahip olan Doç. Dr. İstanbulluoğlu, er ya da geç her erkekte görülen prostat büyümesi rahatsızlığının Thulium lazer ile yapılan ThuLEP yöntemiyle kolayca ve güvenli bir şekilde tedavi edilebildiğini söylüyor.

 

Hocam, prostat nedir? Her erkekte bulunur mu?

Prostat bezi erkeklerde mesane ve idrar yolu arasında bulunan, kestaneye benzeyen, bez yapısında bir organdır. Vazifesi, üremeye yardımcı hormon ve enzimleri, spermi besleyen ve canlılığını sağlayan maddeleri üretmektir. Büyümesi durumunda idrar yolunu kapatır ve erkeklerde idrar şikayetleri başlar. Prostat bezinin büyümesi doğal bir süreçtir, her erkekte az çok mutlaka olacaktır. Prostat bezi, özellikle 50 yaşından sonra belirgin bir şekilde büyür.

 

Prostat büyümesinde hangi tedavileri tercih ediyorsunuz?

Uzun süredir iyi huylu prostat tedavisinde çeşitli ilaçlar ve farklı cerrahi teknikler kullanılıyordu ancak son yıllarda lazerle prostat tedavilerinde önemli bir aşama kaydedildi. Büyümüş prostatlarda açık cerrahinin yerini bu tedaviler aldı. 80-100 gramı aşan prostat büyümelerinde, kapalı yani endoskopik olarak yapılan lazer prostat tedavileriyle artık prostat bezi tamamen temizlenebiliyor. Bizim daha çok kullandığımız tedavi şekli ise Thulium lazer ile yapılan ThuLEP yöntemidir. Tamamen kapalı yöntem kullanılarak özel bir lazer cihazıyla, penis ucundan girilir ve prostat bezi adeta bir portakalın kabuğundan soyulduğu gibi prostat kapsülünden sıyrılır ve çıkarılır. Böylece büyümüş prostat dokusu tamamen çıkarılmış olunur.

ThuLEP yönteminin avantajları nelerdir?

En büyük avantajı, büyüklük fark etmeksizin her ağırlıktaki prostata güvenle uygulanabilmesidir. Bunun yanında, ThuLEP oldukça iyi bir kanama kontrolü sağlar. İşlem sırasında ve sonrasında kanama oldukça az olur. Bu tedaviden sonra tekrar ameliyat olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Prostat bezinin tamamına yakını ameliyatla çıkarılabilir. Bir diğer önemli avantajı da cinsel işleve zarar vermemesidir. Lazerin doku derinliği çok küçük olduğu için ThuLEP ile prostat çıkarılırken, prostat bezinin altında yer alan sinirler zarar görmez ve ereksiyonda sıkıntı olmaz. Ameliyat sonrasında ise  sondası çekilen hastalarda, idrar yaparken yanma hissi ve idrar kaçırma olmaz veya kısa süreli olur. Sonda, ameliyattan sonra birinci veya ikinci günün sonunda çekilir yani hastanede kalış süreside oldukça kısadır. Kanama riski çok az olduğu için ameliyatta kan nakli ihtiyacı olmaz. Zorunlu hallerde, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bile işlem yapılabilir.

 

ThuLEP ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat, genel anestezi altında veya spinal (belden aşağısı uyuşturularak) anesteziyle yapılır. Kameralı özel aletlerle idrar kanalından girilir; büyüyen prostat dokusu dikkatli bir şekilde lazerle kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle parçalanıp vakumlanarak vücut dışına alınır. Akabinde sonda takılarak işleme son verilir. Çıkarılan prostat dokusu olası kanser varlığı araştırılması için patolojiye gönderilir.

 

ThuLEP ameliyatı kimlere önerilir?

ThuLEP, prostat ameliyatı gereken herkes için uygun bir cerrahi yöntemidir. ThuLEP tekniği, diğer yöntemlerin uygulanamadığı durumlarda da daha güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Özellikle büyük prostatlarda çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Kalp-damar hastalıkları olan, kalp damarında stendi bulunan, by-pass geçirmiş, damar tıkanıklığı nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda da diğer tekniklere göre daha güvenli bir şekilde uygulanabilir.

 

Ameliyattan sonra hastaları neler bekliyor?

Sonda alındıktan sonra taburcu olan hastalarda idrar renginde değişiklikler görülür. İdrarın başında ve sonunda ufak tefek kanama olabilir. Bu durum çoğunlukla geçicidir. ThuLEP yönteminde çok az görülse de idrar yaparken yanma ve sızı, karşılaştığımız şikâyetlerdendir ve genellikle geçicidir. Prostat tamamen alındığı için bazı hastalarda özellikle ilk haftalarda damlama, idrarı kontrol edememe durumu görülebilir. Bu durumu genellikle uzun süre sondalı kalan, hareketsiz, nörolojik hastalığı veya şekeri olanlarda daha sık görmekteyiz. Şikâyetleri devam eden hastalara buna yönelik egzersiz ve ilaç tedavisi başlanır. Uzun süre sondalı kalan ve bağışıklık sistemi zayıflamış bazı hastalarda az da olsa iltihap olabilmektedir.

 

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?

Hastalarımız, ameliyattan sonra kısa sürede normal hayatlarına dönebilirler. Ağır olmayan fiziksel egzersizler yapabilirler. Diyet olarak bol lifli gıda alıp kabız kalmamaları önerilir. Özellikle ilk 1 aylık dönemde asitli içeceklerden, acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ameliyat sonrası ilk 4 hafta cinsel ilişki önerilmemektedir. İlk ilişki sonrası idrarda-menide kanama görülebilir. Çoğunlukla meni mesaneye geri kaçar ve daha sonra idrarla dışarı atılır. Bu durumun sağlığa bir zararı yoktur.

Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu kimdir?

• 1977 yılında, Konya’da doğdu.

• Tıp eğitimini, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde (Çapa Tıp) 1999 yılında; üroloji ihtisasını Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde 2004 yılında tamamladı. 2011 yılında ‘Üroloji Doçenti’ unvanını aldı.

• Doç. Dr. İstaanbulluoğlu’nun, SCI/SCI-E kapsamındaki uluslararası dergilerde 54 adet basılmış yayını vardır. Ulusal hakemli dergilerde ve kongrelerde 100’den fazla makale ve bildirisi basılmıştır.

• Laparoskopi ve Perkütan Nefrolitotomi alanında uluslararası ve ulusal toplantılarda eğitimci olup birçok meslektaşına eğitimler vermiş; oturum başkanlığı ve konuşmacı olarak görev almış; bu toplantıların bir kısmını organize etmiştir.

• Yayınları uluslararası makalelerce birçok kez atıf almıştır. Yayınlarının alıntılanma sayısı 1500’ün üzerindedir. Uluslararası ve ulusal önemli üroloji dergilerinde editörlük ve hakemlik yapmaktadır.

• Uluslararası toplantılarda 2 kez ödül almış, 5 kitapta branşıyla ilgili kitap bölümü yazmıştır. Amerika ve Azarbeycan’da gözlemci olarak çalışmış ve ameliyatlar yapmıştır.

• Mustafa Okan İstanbulluoğlu, literatürdeki ilk tüp konulmadan yapılan çift taraflı böbrek taşı ameliyat serisinin sahibidir.

• Meslek hayatı boyunca çeşitli sağlık kurumlarında görev yapan Doç. Dr. İstanbulluoğlu, 2023 yılından beri Atakent Cihan Hastanesinde hasta kabul etmektedir.

• Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu, evli ve iki çocuk babasıdır.

NASIL ARANDI: #atakent cihan hastanesi # kocaeli # izmit # Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu # prostat

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.