27-07-2024 07:56

Dövmeye sanatsal dokunuş: Bera Tattoo Design

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 31/05/2024
Resim sanatçısı Aleyna Bayraktar, aldığı sanat eğitimini yeteneğiyle birleştirdi, kentimize son derece şık bir dövme atölyesi kazandırdı. Bera Tattoo Design, gerek hizmet kalitesi gerek özgün stüdyosuyla fark yarattı
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep Akar

Fotoğraflar: Hakkı Timuçin

Konservatuvar eğitiminin ardından ailesiyle birlikte İzmit’e yerleşen Aleyna Bayraktar resim alanındaki eğitimini, bilgisini ve yeteneğini birleştirdi; kentimize son derece şık bir dövme atölyesi kazandırdı. ‘Ressam’ kimliğinin yanına, ‘dövme sanatçısı’ unvanını da ekleyerek açtığı Bera Tattoo Design’da hem resim çalışmalarına devam eden hem de birbirinden güzel dövme tasarımlarına imza atan yetenekli sanatçı, yaptığı kişiye özel dövme tasarımlarıyla adını kısa sürede geniş bir kesime duyurmayı başardı. “Tattoo geri dönüşü olmayan, kalıcı bir işlemdir. Hem sağlık hem de estetik açısından işlemi yapacak dövme sanatçısının çok iyi araştırılması gerekir” diyen Aleyna Bayraktar’ı, her köşesi sanatçı kişiliğini yansıtan şık stüdyosunda ziyaret ettk, dövme hakkında merak ettiğimiz her detayı kendisinden dinledik.

 

Aleyna Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?

29 yaşındayım, Trabzonluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunuyum, yüksek lisansıma devam ediyorum. Annemin ailesi burada olduğu için babamın vefatından sonra İzmit’e geldik. Buraya geldikten sonra iki yıl boyunca çeşitli sektörlerde çalıştım, bu sırada sosyal medya üzerinden kişilere portre çalışmaları yapmaya başladım. Bir gün çizimlerimi çok beğenen bir arkadaşım, kendisine dövme yapmamı istedi ve bana bir dövme makinesi armağan etti. Dövme serüvenim böylece başlamış oldu.

 

Konunun bu kadar dışındayken, dövme yapmaya nasıl cesaret ettiniz?

Aslına bakarsanız, cesaret edemedim. Makineyi çalıştırmayı bile bilmiyordum. Bir gece sabaha kadar oturup cihazı inceledim. İlk işimi bana makineyi hediye eden arkadaşıma yaptım, sonra da kendimde denedim. Zaten resim sanatçısı olduğum için motorun nasıl çalıştığını, kalemin nasıl işlediğini anladıktan sonra işler kolaylaştı. Yaptığım dövmeleri sosyal medyada paylaştıkça talepler üst üste gelmeye başladı. Burada başladığım dövme işine yüksek lisansımı yaptığım İzmir’de de devam ettim. Orada düzenlenen festivallerde, konserlerde, etkinliklerde dövme yapmaya başladım ve adım hızla duyuldu.

 

Bununla ilgili bir eğitim aldınız mı?

Bana göre bir kişinin dövme sanatçısı olabilmesi için güzel sanatlarla ilgili bir eğitim almış olması önemli çünkü okulda sanatın her alanını öğreniyorsun. Bence güzel sanatlar fakültelerine dövme ile ilgili bir ders eklenebilir. Bana gelince… Sanat eğitimimi tamamlamış olmama rağmen elbette dövme üzerine verilen tüm eğitimlere de katıldım; mesleki yeterlilik ve ustalık belgelerimi aldım.

 

YÜZLERCE YILDIR YAPILIYOR

Peki, süreç nasıl devam etti? Bera Tattoo Design Studio nasıl kuruldu?

İzmir’de olduğum süreçte müşteri ağım çok genişledi ve sosyal medyadan da ciddi talep almaya başladım. Hem okul hem de dövme işine aynı anda vakit ayırmakta zorlanınca yaz tatilinde yüksek lisansımı dondurarak İzmit’e geldim. Evimizin bir bölümünü kendime göre düzenleyip çalışmalarıma bir süre bu şekilde devam ettim. Sonra baktım ki artık ev ortamı bana yetmiyor, annemin de desteğiyle Bera Tattoo Design Studio’yu kurdum. Burası hem dövme hem de resim atölyesi. Dövmenin dışında resim çalışmalarıma da stüdyomda devam ediyorum, ayrıca güzel sanatlar okumak isteyen gençlere özel dersler veriyorum.

 

Aleyna Hanım, dövme nedir? İnsanlar ne zamandır dövme yaptırıyor?

Dövme, bundan yüzlerce yıl önce yaşayan kabileler arasında bir tanınma metodu olarak doğmuş. İnsanlar, birbirlerini ayırt edebilmek, hangi kabileye ait olduklarını gösterebilmek için yüzlerine ve vücutlarına özel semboller çizmeye başlamış. Kabileden kabileye değişiklik gösteren bu semboller o zaman kök boyalar, bitkisel boyalar, kömür gibi renk veren maddelerle; akasya ağacının ve güllerin dikenleri kullanılarak vücuda işleniyormuş. Bunların içinde en eskisi Maori dövmeleri ki günümüzde de hala kullanılıyor, özellikle erkekler arasında çok yaygın.

 

KİŞİYE ÖZEL TASARIM

Bera Tattoo Design’da, dövme konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Her müşterinin tarzı ve sevdiği semboller farklı ve dövme kalıcı bir işlem. Bu nedenle karar vermeden önce iyi düşünmek lazım. Dövme yapmadan önce müşterimle uzun diyaloglar kuruyor, onu tanımaya, tam olarak ne istediğini anlamaya çalışıyorum. Yapacağımız dövmeye onun tarzına göre karar veriyoruz. Bu noktada elbette benim de önerilerim, yönlendirmelerim oluyor. Özellikle çalışacağımız dövmenin kişinin vücut proporsiyonuna uygun olmasına dikkat ediyorum. Kişinin koluna yaptırmak istediği dövme, ebat olarak o bölgeye uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda yönlendirmek gerekiyor. Ben, tecrübelerimle daha işin başındayken müşterimin istediği dövmenin  nereye yakışıp yakışmayacağını biliyorum ve bunu da ona anlatıyorum.

 

Sembollere nasıl karar veriyorsunuz?

Genel olarak katalog oluşturmuyorum. Müşterim geldiği zaman bana istediği modeli gösteriyor, o modeli ne kadar geliştireceğimize birlikte karar veriyoruz. Böylece yaptığım dövmeler kişiye özel tasarlanmış oluyor.

 

Peki, dövme sembollerinin bir modası var mı? Trendler neye göre değişiyor?

Dövme şahsi bir şey ve dolayısıyla bir modası yok. İnsanlar her zaman kendileri için özel olan sembol ve şekilleri seçiyor. Bununla beraber, son yıllarda dövmenin kendisi çok moda oldu. Yaş ve yaşam tarzı fark etmeksizin insanların dövmeye ilgisinde büyük artış var.

 

Sizce ilk dövme ne zaman yapılmalı?

Ben 18 yaşından önce dövme yaptırmayı önemiyorum çünkü erken yaşta yapılan dövmeden ileride pişman olunabiliyor. Bu nedenle dövme sanatçılarının küçük yaş gruplarını çok doğru yönlendirmesi gerekir.

İYİ ARAŞTIRILMALI

Her cilde dövme yapılabiliyor mu? Dövmelerin iyileşmesi ne kadar sürüyor?

Herhangi bir sağlık problemi yoksa her cilde dövme yapılabilir. Cildiyle ilgili bir sorunu olan kişilerin ise önce doktora danışması uygun olur. Dövmenin yapıldığı ilk gün suyla temasından kaçınılması gerekir. İkinci günden itibaren, eğer gerekiyorsa dövmenin üzeri kalın bir vazelin tabakasıyla kapatılarak duş alınabilir. İlk 15 gün eczanelerde satılan cilt bakım kremleriyle cildi nemli tutmak iyileşme sürecini olumlu etkiler. Daha sonra da özellikle yaz mevsiminde güneş kremi kullanmaya özen gösterilmeli. Özellikle kişi esmerse güneşte daha da esmerleşiyor ve siyah boyalar solmuş gibi görünebiliyor. Dövmenin ilk 15 gün içinde bir miktar solması normaldir. Eğer böyle bir durum olursa kontrol seansında bakım yenileme işlemini ücretsiz gerçekleştiriyorum.

 

Aleyna Hanım, kişiler dövme yaptıracağı stüdyoyu seçerken nelere dikkat etmeli?

Dövme geri dönüşü olmayan, kalıcı bir işlem. Yaptıracağınız dövmeyi ömür boyu bedeninizde taşıyacaksınız. Pişman olduğunuzda ise asla tam olarak silinmiyor; üstelik sildirmek dövme yaptırmaktan çok daha acılı, uzun süren ve pahalı bir işlem. Bu nedenle dövme yaptırmadan önce, sanatçının işlerini ve referanslarını iyi araştırmak lazım. Eğitimi ve deneyimi çok önemli. Tüm bunların dışında, dövme deri altına yapılan ve kanayan bir işlem. Bu nedenle hijyene ve sterilizasyona maksimum düzeyde dikkat edilmeli. Mutlaka tek kullanımlık iğneler ve en kaliteli boyalar kullanılmalı. Bizler, Kuaförler ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olarak çalışıyor ve sürekli denetleniyoruz. Önünden geçerken tesadüfen görüp içeri girdiğiniz stüdyodan çok mutsuz, daha da kötüsü sağlığınız bozulmuş olarak çıkabilirsiniz. Hangi stüdyoyu seçeceğinize iyi bir araştırmadan sonra karar vermelisiniz.

 

 

Alikahya Fatih Mah. Horasan Cad. 35A Kat: 1 Daire: 3 İzmit/kocaeli

Tel: 0539.2147211

     @izmitdovmecibera

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.