03-05-2024 18:39

Zühal Kaynak: YAĞIZ EFE’Yİ ÇOK BEKLEDİM

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 18/03/2021
Anne olabilmek için çok uzun ve yorucu bir tedavi süreci geçiren hemşire Zühal Kaynak, şimdi işinden arta kalan zamanının tamamını yakışıklı oğluyla birlikte geçiriyor
.stripslashes($urun->baslik).

HAZIRLAYAN: ESİN ALÇIOĞLU

 

Çocuğum ve ben’ sayfamızın bu ayki konuğu, pandemi sürecinde büyük bir özveriyle görev yapan sağlık ordumuzun başarılı üyesi, hemşire Zühal Kaynak ve yakışıklı oğlu Yağız Efe. Zühal Hanım, çok uzun ve zorlu bir tedavi sürecinin ardından kavuştuğu oğlu için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan, sevgi dolu bir anne. İşten arta kalan zamanının neredeyse tamamını oğluyla beraber geçiren Zühal Hanım için Yağız Efe ile birlikte vakit geçirmek en büyük keyif.

Zühal Kaynak ile ‘annelik’ üzerine gerçekleştirdiğimiz sohbeti keyifle okuyacaksınız.

 

Zühal Hanım, kendinizi nasıl bir anne olarak tanımlarsınız?

Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan bir anneyim. Yağız Efe’ye, uzun ve zorlu geçen tüp bebek tedavileri sonucu kavuştum. Tam yedi kez tüp bebek denedim, yedi kez hamile olmadığım sonucunu aldım. Sekizinci denemede, yine aynı sonucu alma korkusuyla tahlil sonucunu beklemeden işe gittim. Eşimin hastaneden beni aradığı anı hiç unutmuyorum. Tahlil sonucum o kadar yüksek çıkmıştı ki bu sefer kesin hamileydim! Yağız Efe’nin doğumuyla hayatımda her şey değişti. Bu kadar uzun süre bekledikten sonra her şey mükemmel olsun istedim. Ben çocuk hemşiresiyim, çocuk bakımı hakkında her şeyi biliyorum ama kendi çocuğumda bildiklerimi uygulamak o kadar da kolay olmadı.

 

Çocuğunuzla nerelere gitmek, neler yapmak size keyif verir?

Yağız Efe zahmetli bir çocuk değil, o yüzden onunla birlikte her şeyi yapabiliyoruz. O da bizim gibi gezmeyi sevdiği için evden çıktığımızda ve birlikte olduğumuzda nereye gittiğimiz onun için çok önemli olmuyor. Gezmekten keyif alıyor. Ben de onun yeni yerler görmesi öğrenmesi için çaba sarf ediyorum. Meraklı bir çocuk… Bu nedenle evdeyken onun istediği oyunlar dışında, ev içerisindeki günlük faaliyetleri birlikte yaparak da zaman geçirebiliyoruz. Kimi zaman bahçe işlerine yardım ediyor, bazen beraber pasta, kek gibi şeyler pişiriyoruz. Evde bana çok destek olan ve bunu keyifle yapan bir çocuk Yağız Efe.

 

Çocuğunuzu büyütürken nelere dikkat ediyorsunuz?

Yağız Efe, iki yaşından itibaren montessori eğitimi aldı. Bu eğitim onun kişilik gelişimine çok katkıda bulundu. Biz de evde ona destek olarak kendi benliğinin ve özgüveninin oluşmasına yardım ediyoruz. Evde genellikle yasaklar koymuyorum, ona neyin yanlış olduğunu anlatarak anlamasını ve buna göre davranmasını sağlamaya çalışıyorum. Sorumluluklar veriyorum. Bunları anlaması için yardımcı oluyorum. Onun da birey olarak kendi sınırlarını koymasına izin verip, bu sınırlara dikkat etmeye çalışıyorum. Bunun dışında en çok önem verdiğim konu da doğal ve sağlıklı beslenmesi. Evde olduğumuz zamanlarda yemeğini kendim hazırlıyorum. Oğlumu, hazır gıdalardan  mümkün olabildiğince uzak tutuyorum.  Güzel alışkanlıklar edinmesini sağlamaya çalışıyorum.

 

Yağız Efe’nin özel ilgi alanları var mı?

Yağız Efe, çok meraklı ve yeni şeyler yapmaya hevesli bir çocuk. Keşfetmek, onun en büyük zevki. Lego oynamaktan ve standardın dışına çıkarak yeni şeyler üretmekten çok zevk alıyor. Bol bol Lego oynuyoruz beraber. Yabancı dile de çok meraklı. Duyduğu her şeyi kapabiliyor, o yüzden İngilizcesine destek olmaya çalışıyorum. Sorduğu, merak ettiği her şeyi birlikte araştırarak öğrenmeye çalışıyoruz.

 

Oğlunuzu büyürken faydalandığınız kaynaklar neler?

Yağız’ın doğumundan önce ve sonra çocuk gelişimiyle ilgili çok kitap okumaya çalıştım. Bunlar içerisinde özellikle La Leche League İntenational Emzirme Sanatı, Mahallenin En Mutlu Bebeğinin Uyku Kitabı ve Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler en çok faydalandığım başlangıç kitaplarıydı. Sonrasında da farklı kaynaklardan çocuk gelişimi üzerine farklı kitaplar okudum ve hala okumaya çalışıyorum. Bebeklik döneminde en çok yardımıma koşan kişi ise çok yakın arkadaşım olan ve sosyal medyada “Güncel Anne” olarak tanınan Dr. Elif Pınar Çakır olmuştur.

NASIL ARANDI: #anne # çocuk # esin alçıoğlu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.