25-04-2024 14:53

Yaşamı bir ‘tık’a sığdırdı: Maksen Akıllı Yaşam Teknolojisi

   1 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/05/2022
Maksen SmartLife Akıllı Yaşam Teknolojisi hem yaşam alanlarındaki tüm cihazları uzaktan ya da sesli komutla yönetebilmeye hem de kullanılan enerjiden ciddi oranda tasarruf etmeye imkan tanıyor
.stripslashes($urun->baslik).

 

 

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Evinizin kapısı, ‘ben geldim’ dediğinizde kendiliğinden açılsa; siz eve girmeden yarım saat önce kombi evinizi ısıtsa veya klima serinletse; ailece dışarıya çıktığınızda, evdeki tüm ışıklar otomatik kapansa ve döndüğünüzde ihtiyacınız olan kadarı açılsa; siz ofisteyken çamaşır makineniz istediğiniz saatte çalışsa hatta sabah uyandığınızda tostunuz ve kahveniz hazır olsa… Hayat çok kolay olmaz mıydı?

Evet yanlış okumadınız, bir hayalden bahsetmiyoruz. Maksen Teknolojileri sayesinde tüm bunlar hatta çok daha fazlası mümkün. IoT teknolojisiyle yaşam alanlarındaki tüm cihazları akıllı hale getiren ve onları cep telefonunuzdan ya da sesli asistanla yönetebilmenizi sağlayan bu sistem, gerçekten de hayal gücünün sınırlarını zorlayan türden.

Bilişim Sistemleri Uzmanı Oğuzhan Göksu’nun projesi ve iş insanı Ali Çakır’ın girişimiyle hayata geçen Maksen Akıllı Yaşam Teknolojileri, günlük işleri sizin yerinize hallederken, zaman ve enerjiden de hatırı sayılır düzeyde tasarruf sağlıyor. Üstelik tüm bunları evinizde herhangi bir tadilata ihtiyaç duymaksızın yapıyor.

Maksen Akıllı Yaşam Teknolojileri sayesinde yapılanları ve yapılabilecekleri merak ettik; bu sıra dışı sistemi yerinde incelemek üzere Oğuzhan Bey ve Ali Bey’i ofislerinde ziyaret ettik. Birazdan okuyacaklarınızın sizi de en az bizim kadar şaşırtacağından eminiz…

Sohbetimize sizleri tanıyarak başlamak istiyorum. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Oğuzhan Göksu: Uzun yıllardır yurtdışı ve yurtiçinde bilişim teknolojileri alanında çalışıyorum. Bunun yanı sıra ilgi alanımda olan yapay zeka ve IoT (Internet of Things) yani nesnelerin interneti üzerine de çeşitli eğitimler aldım. Uzun süre ilimizdeki çeşitli kurum ve kuruluşlarda, bilişim teknolojileri alt yapı ve yazılım iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdim. Akıllı yaşam sistemleri üzerine de çalışmalar yapıyorum. Bir süre önce iş yaşamımı farklı bir kulvara taşımaya karar verdim. Uzun zamandır tanıştığım ve vizyonuna çok güvendiğim Ali Bey ile birlikte, akıllı yaşam teknolojileri markamız olan Maksen’i kurduk. Başlarda Türkiye’de bu ürünlerin üretilemeyeceği, söylense de biz bunu başardık.

Ali Çakır:  Uzun yıllardır Türkiye genelinde enerji sektöründe Elektrik taahhüt işleri ve elektrik malzemeleri satışı üzerine faaliyet gösteriyorum. Öte yandan Maksen akıllı yaşam sistemlerinin üretimi ve son kullanıcıya ulaştırma noktasında çalışmalar yapıyorum.

Bu ortaklık yapısı nasıl doğdu?

Ali Çakır: Oğuzhan Bey, zaten alanında tanınan bir isim. Bir gün bana yaptığı çalışmaları gösterdi. Evde mikrodalgadan televizyona, bulaşık makinesinden çamaşırın kaç derecede yıkanacağına kadar her şeyi sesli asistanlarla ya da elindeki telefonla kumanda edebiliyordu. Çok şaşırdım, etkilendim, açıkçası biraz da kafam karıştı. Yaptığı çalışmaları incelediğimde, bizim işimiz ve enerji sektörüyle ilintili olduğunu gördüm. Sektörde ciddi bir portföyümüz olduğu için birlikte daha güçlü bir yapı oluşturabileceğimizi ön gördük. Kısa sürede AR-GE çalışmalarına hız vererek teknik çizimlerimizi yaptık, araştırmalarımızı tamamladık ve yerli üretimine başladık. Bu arada ürün patentlerimizi alarak ve markamızı da tescil ettirdik.

YAPILABİLECEKLERİN SINIRI YOK

Şimdi gelelim tam olarak ne yaptığınıza… Akıllı yaşam sistemi nedir?

Oğuzhan Göksu: Akıllı yaşam sistemi, zamanın çok değerli olduğu bu çağda, yaşam konforunu çok arttıran; zamandan ve enerjiden tasarruf sağlayan; işleri sizin belirlediğiniz zamanda ve dilediğiniz şekilde uzaktan kumanda ya da sesli komutla halledebileceğiniz bir sistem. Bu sistemle yapılabileceklerin sınırı hayal gücünüzle doğru orantılı. İş yerinizden bulaşık makinenizi çalıştırabilir, evinizden ofisteki televizyonunu kapatabilir, siz evde yokken gelen yardımcınıza kapıyı açabilir ya da sabah uyandığınızda tostunuzu hazır bulabilirsiniz. Evin ışıklarını bir kelimeyle yakıp söndürebilir, kombiyi eve girmeden yarım saat önce çalıştırabilirsiniz. Bu işlerin hepsini, yaşam şartlarınıza göre dilediğiniz periyotta gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl? Bunu sağlayan bir panel mi var?

Oğuzhan Göksu: Hayır, panel değil bir beyin var. Bunu en basit anlatımıyla, internet bağlantısı olan cihazları, bir beyin sayesinde diğer cihazlarla konuşturma yöntemi olarak ifade edebilirim. Bu beyin, sizin verdiğiniz komutlar doğrultusunda evdeki elektrikli cihazları açıp kapatabiliyor. Üstelik bunu sizin belirlediğiniz zamanda ya da istediğiniz zaman aralıklarında yapıyor.

ENERJİ TASARRUFU

Bir kontrol paneli yoksa, biz bu sistemi nasıl kullanıyoruz?

Ali Çakır: Eğer evdeyseniz, “Televizyonu aç, bulaşık makinesini çalıştır, ışıkları kapat ya da fırını yak’ gibi sesli komutlar vermeniz yeterli. Uzaktayken ise telefon ya da tabletinizdeki tek bir uygulamayla bütün bu işlemleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca, sistemi yaşam şeklinize göre programlayarak rutin işlerinizi komut vermeden de gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sistem sayesinde, evinizin kapısını uzaktan açabildiğiniz için eve sizin olmadığınız saatte gelen bakıcı ya da yardımcınıza anahtar teslim etmenize de gerek kalmıyor. Ayrıca sistem, kamerayla entegre çalıştığı için eve giriş-çıkış saatlerini bildirim olarak almanız da mümkün. Sistemin kullanım alanı tamamen kullanıcının ihtiyacı ve hayal gücüyle sınırlı.

Peki, enerji tasarrufu bu sistemin neresinde?

Ali Çakır: Şöyle ki… Diyelim, siz 4 kişilik bir ailesiniz ve sabah 08.00 itibariyle herkes işine ya da okuluna gidiyor. Evin elektrikleri kapalı olsa da cihazlar fişte takılı olduğunda, stand-by konumunda ciddi elektrik tüketirler. Sistem, sizin verdiğiniz zaman aralığında, buzdolabı ve modem hariç evdeki tüm enerjiyi kesiyor. Bu sayede enerji tüketiminizi yönetebilir duruma geliyorsunuz. Sistem, 210 kilovatın altında elektrik kullanılan mekanlarda, kullanıcısına aylık yüzde 30’a varan bir elektrik tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf, enerji kaynaklarının etkin kullanımı noktasında da aile ekonomisi adına çok değerli bir durum. 

HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK

Oğuzhan Bey, nereden aklınıza geldi böyle bir sistemi tasarlamak?

Aslına bakarsanız bu işin başlangıç noktası, hem işte hem de evde yorulan eşimin hayatını kolaylaştırmak; bu sayede zamanı etkin ve verimli kullanarak kızımıza daha fazla zaman ayırmak istemiş olmam. Araştırmayı ve üretmeyi de sevdiğim için aslında her şey bir hobi gibi başladı. IoT teknolojisi üzerine eğitim almıştım ki bu teknoloji dünyada zaten kullanılıyor. Ben bu sistemi sağlayan kontrolcüleri inceleyerek eksikleri, iyileştirmeye açık alanları olup olmadığına baktım. Bu teknolojiden ilham alarak, ‘Daha iyisini nasıl yapabilirim?’ diye kafa yordum.

Nasıl bir eksiklik buldunuz?

Gördüm ki üreticiler, beynin kısıtlı bir alanda kullanımına izin veriyor. Yani evinizde kullandığınız sistemi aracınızda ya da iş yerinizde kullanamıyorsunuz. Ayrıca, bu sistemi kullanacaksanız, aynı markanın ürünlerini kullanmanız gerekiyor. Doğal olarak, üreticiler satış stratejilerini böyle kurmuş. Bense olaya ticari açıdan değil, başarmak arzusuyla yaklaştığım için bu ürünü herkes, her yerde kullanabilsin istedim. Herhangi bir obje internete bağlanabiliyorsa, diğer cihazlara entegre edilerek dünyanın herhangi bir yerinden de yönetilebilirdi. Böylece, bu sistemin yaşamın bir çok alanına uygulanabileceğini keşfettim ve projemi bu yönde geliştirdim.

TEK BİR UYGULAMA

Anladığım kadarıyla sistem bir uygulama üzerinden yönetiliyor…

Ali Çakır: Evet, ürünümüzün bir farkı da bu. Uygulamayla yönetilen pek çok akıllı cihaz var ama her biri için ayrı uygulama gerekiyor. Yani telefonunuza her cihaz için ayrı uygulama indirmeniz lazım. Oysa günümüzde en önemli değer, zaman. Zamanı doğru yönetebilirsek, günümüzü daha verimli geçirebiliriz. İnsanlar bu kadar uygulamayla zaman kaybetmemeli, kafaları bunlarla meşgul olmamalı. Maksen’de tüm işlemler için tek bir uygulama var. Evinizdeki, iş yerinizdeki, aracınızdaki tüm cihazları tek uygulamayla yönetiyorsunuz.

Bu sistemin kurulması için evdeki cihazların hangi özelliğe sahip olması gerekiyor?

Oğuzhan Göksu: Belli bir markanın ürünü olmasına gerek yok. Bu sistemi kurmak için yeni cihaza, yeni elektrik prizlerine ya da özellikli kapı kilitlerine da İhtiyaç yok. Geliyoruz ve evinizdeki sıradan cihazları akıllı hale getiriyoruz.

Ve tüm bunlar yapılırken eve herhangi bir hat çekilmiyor, hiçbir tadilat gerekmiyor, öyle mi?

Ali Çakır: Aynen öyle… Kırma dökme yok, kablo çekme yok, tadilat yok.  Önce evinize gelip bir keşif yapıyor; ihtiyaçları, hangi cihazları akıllandırmanız gerektiğini konuşuyoruz. Böylece kişinin ihtiyacı olmayan bir cihaz için gereksiz ücret ödemesinin de önüne geçmiş oluyoruz. Sistemin kurulumu çok kısa zamanda tamamlanmış oluyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEM

İstenirse, sistem bir panelden ya da tabletten yönetilebilir mi?

Evet, elbette yapılabilir ama bizim amacımız maliyeti düşük tutup, sistemi herkesin kullanmasını sağlamak. İnşaat şirketi sahibi bir müşterimiz, evlere tablet takmamızı talep etti. Maliyeti artıracak bu talebin nedenini sorduğumuzda ise “Sistem harika ama ortada görünen bir cihaz, panel hatta kablo bile yok. Buraya bir tablet ekleyelim sistemi oradan da kontrol edebilelim” yanıtını aldık. Biz de gerekli çalışmayı yaparak, panel olarak kullanılacak sistemi tamamladık. Önerisi müşterimizden geldiği için bu ürüne müşterimizin isminden oluşan ürün kodu verdik. Aslında sistem canlı bir organizma gibi karşılıklı etkileşimlerle geliştirilmeye ve değişmeye devam ediyor. Müşterilerimizin geri bildirimleri bizler için gerçekten çok değerli.

Peki, sisteme entegre edilen cihazlardan birini değiştirmek istersek ya da eve yeni bir cihaz alırsak ne yapıyoruz?

Oğuzhan Göksu: Amacımız, sürdürülebilir bir sistem kurarak insanların hayatını kolaylaştırmak. Kurulumu yaptıktan sonra size bununla ilgili kısa bir eğitim veriyoruz. Böylece bu tip durumlarda bize ya da herhangi başka bir uzmana ihtiyacınız kalmıyor. Yine de yardıma ihtiyaç duyarsanız, her zaman destek oluyoruz. Diyelim ki bütçenize göre bu ay elektrik sistemini ve televizyonu akıllandırdık ama bir sonraki ay bahçe kapısını da sisteme entegre etmek istediniz. Bunu küçük maliyetlerle kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz.

Son olarak, fiyatlandırmanın nasıl yapıldığını sormak istiyorum…

Ali Çakır: Evdeki her lamba, her priz ve her cihaz için ayrı ücretlendirme yapılıyor. Böylece ihtiyaç dışı cihazlar ya da alanlar için ekstra bütçeye gerek kalmıyor. 

Güncanlar İnşaat’ın kurucusu Tezcan Güncan: “Bu konforu Tepe Park’a taşıdık”

İlimizde Maksen Akıllı Yaşam Teknolojisi’ni kullanan isimlerden birisi de Güncanlar Piliç ve Güncanlar İnşaat markalarının kurucusu Tezcan Güncan. Başarılı iş insanı, Maksen Akıllı Yaşam Teknolojisi ile nasıl tanıştığını şöyle anlatıyor:

“İzmit’te yapımı devam eden Tepe Park projemizin elektrik işlerinde Ali Bey ile birlikte çalışıyorduk. Görüşmelerimiz sırasında Ali Bey ve Oğuzhan Bey, bana ürettikleri akıllı yaşam sisteminden bahsetti hatta güzel bir sunum yaptılar. Aslında Tepe Park projemiz için böyle bir planlamamız yoktu ama görüşmeler sonrasında, bu sistem fikir olarak aklımın bir köşesinde kaldı. Bununla beraber, konuyla ilgili yeterince bilgiye sahip değildim. Kendilerine, sistemin hayatı ne kadar kolaylaştırabileceğini bizzat deneyimlemek istediğimi, bir sorun yaşamazsam Tepe Park projesinde de kullanabileceğimi ilettim.

PROJEYE DAHİL ETTİK

Evime kurulum yapılırken, akıllı yaşam sisteminin mantığını ve nasıl işlediğini daha iyi anladım. Önce evimdeki aydınlatmaları, daha sonra da diğer cihazları akıllandırdım… Ve kullandıkça gördüm ki evin hem içerisinde hem de dışarısında gerçekten hayatı çok kolaylaştıran teknoloji. Bunu deneyimledikten sonra Tepe Park projesindeki tüm dairelere Maksen Akıllı Yaşam Teknolojisi’ni kurmaya karar verdim; Oğuzhan Bey ve Ali Bey ile anlaşmamızı yaptık. Bundan sonraki konut projelerimizde de bu sistemi mutlaka kullanmayı planlıyorum.

SORUNSUZ İŞLİYOR

Maksen Akıllı Yaşam Teknolojisi’nin günlük yaşamı ne kadar konforlu bir hale getirdiği, en iyi yaşanılarak anlaşılabilir. Sistem sayesinde evdeki tüm cihazları yerinizden kalkmadan hatta evinizde değilken bile yönetebiliyorsunuz. Şunu da belirtmek isterim: Bu tip teknolojik sistemler sorunsuz ve arızasız işlediği sürece konforludur; aksi halde çileye dönüşebilir. Ben, bugüne kadar Maksen Akıllı Yaşam Teknoloji ile ilgili en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Evimde istediğim tüm cihazları, kendi yaşam şartlarıma göre programlıyor ve bu konforun tadını çıkarıyorum.”

 

İLETİŞİM

https://maksen.net

0262 324 62 02

Yenişehir Mah. Sevgili Sok. No:9 Kat:2 İzmit/KOCAELİ

 

 

NASIL ARANDI: #maksenakıllıevteknolojileri #tasarruf #oğuzhangöksu #aliçakır #hayatıkolaylaştırıyor #otomatiksistem #kocaeli

2 yıl önce - TS

Homematic

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.