25-04-2024 03:09

Tarihçi Bas Gitarist Cem Gürel

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/09/2022
Rock camiasında güçlü sahne performansı ve kendisine has tekniğiyle bilinen bas gitarist Cem Gürel için müzik bir tutku...
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ENSAR GERÇEK

Sonbaharı karşıladığımız bu ay müzik sayfamızda başarılı müzisyen, bas gitarist Cem Gürel’i konuk etmek beni çok heyecanlandırdı çünkü konser sahnesinde enstrüman çalanlara her zaman çok imrenmişimdir hatta kıskanıyor da olabilirim. Üniversite okumak için geldiği İstanbul’da grup kuran ve ünlü mekanlarda birçok ünlü müzisyenle sahne alan, dünyaca ünlü grupların Türkiye konserlerinde ön grup olarak çıkan, müzik kariyerine albüm çalışmasını da ekleyen Cem Gürel ile konser için geldiği Kocaeli’de sohbet etme imkanı buldum. Samimiyetine ve mütevazılığına hayran kaldığım değerli bas gitarist Cem Gürel’i siz de yakından tanımak isterseniz, bu röportajı kaçırmayın!

Cem abi selamlar. Çocukluğunu bizlere anlatır mısın, nasıl bir mahallede, nasıl bir ailede büyüdün?

Selamlar. Doğma büyüme Bandırmalıyım. Üniversiteyi kazandığım yıl İstanbul’a geldim. 80’lerin unutulmaz mahalle hayatını yaşadım ben de. Tertemiz, yalansız dolansız, denizle ve doğayla iç içe, sabahtan akşama kadar sokaklarda, yeşil alanlarda top oynayarak, denizde balık tutarak ve halen devam eden arkadaşlıklarla, anneannemin ve dedemin yanında geçen müthiş yıllardı.

Cem Gürel güne nasıl başlar?

Genelde çok erken kalkarım. Eğer okullar açıksa kızım servise bindikten sonra ben de doğruca mahalle pastanesine ya da börekçiye gidip esnafla, mahalleliyle oturur, dedikodu yaparım :)) Yazın biraz daha farklı olur, tatil durumuna göre...

BÜYÜLÜ BIR KILIÇ GIBI

Peki müzik serüvenine nasıl başladın? Neden bas gitar?

İlkokul 4. sınıfta mandolin çalarak müziğe adım attım. Bir sene sonra da klasik gitar öğrenmeye başladım. Lise yıllarımda hem dayımın ki kendisi çok iyi bir bas gitaristtir hem de Steve Har- ris’in etkisiyle bas gitara karar verdim. Bas gitar benim için büyülü bir kılıç gibiydi. Elime yapıştı ve kaldı...

Müzikle uğraşmak ve bir enstrümanı çalıyor olmak senin için ne ifade ediyor?

Bu benim profesyonel işim. Kazanç sağlayıp ailemi geçindirdiğim, kendimi ifade ettiğim tutkum. Terimin son damlasına kadar akıtmam gereken, beni sahnede görmek isteyenleri hayal kı- rıklığına uğratmamak için ciddiyetle yaptığım, Cem Gürel olmamı sağlayan sonsuzluk...

Sahnede kullandığın, sana ait olan basgitarlarını, setuplarını, tercih ettiğin tel markalarını tanımak isteriz?

10 yıldır Fender Squire Vintage Modified Precision bas gitar, Tech 21 NYC Steve Harris Signature pedal, Samson Wireless ve Elixir ya da DR 0.50 tel kullanıyorum.

Gitarındaki Ali İsmail Korkmaz resminin sendeki duygusunu paylaşır mısın?

Daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya, öptüğü çubuklu forma, yaşayacak anısında. Ali İsmail Korkmaz, Fenerbahçe yıkılmaz!!!

Cem Gürel bir konser performansına nasıl hazırlanır? Sahneye çıktığında seni en çok ne mutlu eder?

Konser günü tüm repertuvarı kafamın içinde bir kez çalarım. Çanta hazırlama ve gitarımı temizleme ritüelim vardır :) Söylenen saatten önce buluşma yerinde hazır olurum. Bu sıralar sahneye çıktığımda beni en çok mutlu eden şey; cep telefonlarına değil de sahneye bakan seyirciler.

ÖZGÜRLÜKLER OKYANUSU

Türküler ve Anadolu sana neler çağrıştırıyor?

Türküler halkın ta kendisi. Hep inandığım bir söz; ‘Türküleri yapanlar, yasaları yapanlardan daha güçlüdür.’ Anadolu ise çok sayıda kültürü içinde saklayan topraklar. Halk bu topraklarda kendini anlatan ve asla susturulamayacak türküler yakıyor binlerce yıldır ve bu sonsuza kadar sürecek.

Rock müzik senin için ne demek? Ülkemizde bu müziği yapan sevdiğin isimler gruplar kimler?

Rock müziğin ne olduğunu henüz kendim de tam çözemedim :) Özgürlükler okyanusu belki de. Ucu bucağı yok ve herkes bir köşesinden girebiliyor içine. Ülkemizde rock müziğe olan bakış açısını gördükçe, emek veren herkesi ayırt etmeksizin çok seviyor ve hepsine büyük saygı duyuyorum.

Mutluluk sence nedir? Neler yaparak mutlu olursun?

2022 Türkiyesinin ekonomik, sosyal ve politik şartlarına bakınca aldığım her nefes mutluluktur benim için. Nefes aldıkça mutluyum yani :)

Hayatındaki en önemli değerlerin nelerdir?

Hak yememek...

Müziğin ve enstrüman çalıyor olmanın hayatına neleri kattığını düşünüyorsun?

Çok yönlü düşünebiliyor ve hayata farklı açılardan bakabiliyorsun.

Cem Gürel bugüne kadar birçok grupta, albümlerde, projelerde yer aldı. Kısaca bunlardan bahseder misin?

Halen Ogün Sanlısoy ve Gür Akad’la çalışıyorum. Element ile 2007’de ‘Cehennem’ isimli albümde, Red Sonja ile 2015’te ‘Nedir Rengin?’de, Ogün Sanlısoy’un 2021 tarihli akustik albümü olan ‘Yaşamaya Devam’da çaldım. Sayısını hatırlamıyorum ama bir çok single’da çeşitli isimlere eşlik ettim ve şu an Fenerbahçe’nin marşlarından biri olan ‘Bizler İnandık’da da ben çaldım.

Konserlerinde veya sahne programlarında unutamadığın ilginç bir anın varsa paylaşır mısın?

Sahneye çıkmaya başladığım ilk yıl konserin ikinci şarkısında telimin kopması ve maalesef yedek telim olmadığı için konseri 3 telle tamamlamam :))

SON SINIF ÖĞRENCISI

Cem Gürel müziğin dışında nelerle ilgilenir?

Öncelikli olarak kızımla, kendisi Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı alt- yapı oyuncusu olduğu için onun antrenmanlarıyla ilgileniyorum. Ayrıca İstanbul Üniversitesi AUZEF Tarih Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Herhalde hayatımın yoğunluğu anlaşılmıştır :)

Cem Gürel bas gitarıyla Türkiye’de ve dünyada biriyle sahne almak istese bunlar kim olurdu?

Türkiye’de Pentagram, dünyada Iron Maiden.

Ülkemizin birçok zenginlikleri yeşili, mavisi, doğal güzellikleri, yavaş yavaş kirleniyor ve yok ediliyor. Bunun yanında sanat, müzik, tiyatro ve fikirler susturuluyor. Cem Gürel bu konularla ilgili neler söylemek ister?

Gün gelir, doğa intikamını korkunç şekillerde alır ve kendini yeniler. Hayatın döngüsü bu zaten. Fikirler de susturu- lamaz. Gün gelir, fikirleri susturmak is- teyen de fikir söyleyemez hale gelir. Su akar yolunu bulur, devran dönme- ye devam eder.

Bizlere film, kitap, müzisyen, şehir, lez- zet (yeme içme) tavsiyelerinde bulun- saydın, ilk neleri tavsiye ederdin?
Film – Braveheart

Kitap – Tarık Akan “Anne Kafamda Bit Var”
Müzisyen – Paganini
Şehir – Bandırma

Lezzet – Patlıcan kebabı

ÇALIŞMAYA ARA VERMEYIN!

Enstrümanla ilgilenen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersin? Eğer gerçekten çalmak istiyorsanız, anne ve babanıza enstrüman aldırın. Yüksek fi- yatla aldıracağınız enstrümanı bir ay sonra

kenara atacaksanız bu hiç hoş bir durum olmayacak inanın :) Karar verdikten sonra da çalışmaya ara vermeyin.

Hayatımızda tüketimle ilgili ciddi bir israf var. Bunu müzik piyasasın- da nasıl yorumluyorsun? Kalıcı yapı- lan işler mi yok, yoksa zamana göre mi işler yapılıyor?

Tüketime müzik olarak baktığımda hızlı giden bir durum yok. Teknolojinin, diji- talleşmenin ve eserleri kolay yayınlaya- bilmenin verdiği rahatlıkla çok üretenler eserlerini kısa sürede dinleyiciye sunu- yor. Bu da hızlı tüketim gibi gözüküyor.

Kadına şiddet, çocuk istismarı, sokak hayvanlarına yapılan eziyetler bitsin artık diyoruz. Senin bu konular hak- kındaki düşüncelerin neler?

Bunlar eskiden de vardı ancak sos- yal medya sayesinde artık hepsin- den haberdar oluyoruz. Devir değiş- ti, bu olaylar başladı diye bir durum yok. Sadece biz haberi ya da olaya maruz kalan kişinin imdat çığlığını anında duyuyoruz, kısa bir süre için- de de yayın yasağı geliyor zaten. Bun- ların yaşanmaması için öncelikli ya- pılması gereken çocuklarımızı iyi bir insan olarak yetiştirmeye çalışmaktır.

İzmit’in ilk dergisi Kocaeli Life ve müzik sayfamız hakkında neler söyle- mekistersin?
Çok kaliteli bir dergi yapıyorsunuz. He- pinizin eline sağlık. Umarım çok uzun bir yayın süreniz olur ve hepimizin sesi olmaya devam edersiniz.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # müzik # sanat # cem gürel

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.