25-04-2024 07:31

Sektöründe Uzman ve Lider: Zengin İzolasyon

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 01/07/2022
İnşaat Mühendisi Şennur Zengin ve İnşaat Yüksek Mühendisi Volkan Zengin çifti tarafından 2003 yılında kurulan Zengin İzolasyon, su yalıtımı alanında imza attığı dev projelerle sektörde bir numara
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Galataport, Haliçport, Kadıköy-Kartal Metrosu, İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve diğerleri... Tüm bu mega projelerin su yalıtımı işlerinin, Kocaeli merkezli bir firma tarafından yapıldığını biliyor muydunuz? İnşaat Mühendisi Şennur Zengin ve İnşaat Yüksek Mühendisi Volkan Zengin çifti tarafından 2003 yılında kurulan Zengin İzolasyon, özellikle su yalıtımı alanında imza attığı dev projelerle sadece ilimizin değil, ülkemizin de gururu olmayı başardı. Zengin çiftinin sıfırdan kurarak, izolasyon konusunda sektörünün lider markası konumuna getirdiği Zengin İzolasyon, bugün Sibirya’dan Cezayir’e, Azerbaycan’dan Hollanda’ya dünyanın pek çok noktasında büyük işlere imza atıyor ve her geçen gün büyümeye devam ediyor. Proje işlerinin yanı sıra geçen yıl Türkiye’nin ilk kapsamlı izolasyon marketini Başiskele’de kuran Şennur ve Volkan Zengin şu sıralar, kurumsallaşma yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerliyor. Gelin, başarılarıyla büyük bir alkışı hakeden Zengin çiftini biraz daha yakından tanıyalım; Zengin İzolasyon’un hikayesini ve gelecek hedeflerini kendilerinden dinleyelim.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Şennur ZENGİN: 1976, İzmit doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi İnşaat fakültesi mezunuyum. İş hayatına henüz öğrenciyken başladım. Eğitimimin devam ettiği dönemde, ilimizde Ford Otosan fabrikası kuruluyordu. Firma, okulumuzdan öğrenci talep edince hocalarım, başarılı bir öğrenci olduğum için beni yönlendirdi. Ford Otosan inşaatında sahada zemin ıslahı kontrolörü olarak işe başladım, eşim Volkan Bey ile de orada tanıştım. 20 yıldır evliyiz, iki kızımız var.

Volkan ZENGİN: 50 yaşındayım, İzmir’de doğup büyüdüm. İnşaat yüksek mühendisiyim. İzmir 9 Eylül Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansımı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde su yalıtımı üzerine yaptım. Kocaeli’ye, Ford Otosan fabrikasının yalıtım işlerini yapmak için gelmiştim. Bu esnada Şennur Hanım ile tanıştık. Hayatımızı birleştirerek, İstanbul’a yerleştik.

Zengin Izolasyon’un kuruluş hikayesi nerede başladı?

Şennur ZENGİN: 2002 yılında, tam evlendiğimiz yıl, 2000 krizinin olumsuz ekonomik etkileri devam etmekteydi. Bu dönemde çalıştığımız firma yatırımlarını durdurunca, biz de işsiz kaldık. O dönemde bir süre arazi geliştirme işi yaparak yatırımcılar ile arazi sahiplerini buluşturduk. Ve sonra dedik ki “Neden geliştirdiğimiz bu projelerin izolasyonlarını biz yapmıyoruz?” Şirketimizi bu fikirden yola çıkarak kurduk. Volkan, su izolasyonu konusunda çok tecrübeli birisi. O sahaya çıktı, ben de uzmanlık alanım olan hakediş, sözleşmeler, teknik ofis düzeni ve muhasebe üzerine çalışmaya başladım.

SU YALITIMINDA ÇOK İDDİALIYIZ

Zengin Izolasyon tam olarak hangi hizmeti veriyor?

Volkan ZENGİN: İzolasyon ile ilgili her konuda hizmet veriyoruz ancak uzmanlık alanımız su yalıtımı ve bu konuda çok iddialıyız. Türkiye’nin her yerinde ve yurt dışında özellikle deniz içi yapıların ve mühendisliğin ön plana çıktığı projelerin yalıtım uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. Projelerin önce dizaynını, daha sonra malzeme tedarikini, uygulamasını, en son da kontrolünü yapıyoruz. İzolasyonla alakalı A’dan Z’ye her şeyi hallediyoruz.

Istanbul’dan Kocaeli’ye gelişiniz nasıl oldu?

Şennur ZENGİN: Zengin İzolasyon’u İstanbul’da kurduk ve yaklaşık 10 yıl boyunca Türkiye’nin her yerinde muhtelif projelerin yalıtım işlerini yaptık. İstanbul’da yaşıyorduk ama her gün farklı bir şehirde uyanıyorduk. Kocaeli, bir sanayi şehri; burada çok sayıda büyük firma var. Bu kurumların, İstanbul vizyonuyla hizmet alacak firma bulmakta zorlandığını fark edince, 2006 yılında Kocaeli’de de bir ofis açtık. Ofisin yanındaki evi de geldiğimizde kalabileceğimiz şekilde dizayn ettik. Bu arada büyük kızım dünyaya gelmişti ve İstanbul’a git-gel yapmak bizi yormaya başlamıştı. Küçük kızım da doğunca, çocukları kendi büyüdüğüm; daha sakin bir şehirde büyütmeye karar vererek İzmit’e geldik. 2011 yılında şirket merkezimizi de buraya taşıdık. Bütün enerjimizi ve yatırımlarımızı bu şehre kanalize ettik. Şimdi İstanbul’daki işlerimizi de buradan yönetiyoruz.

DENENMEMİŞ TEKNİKLERLE ÇALIŞTIK

Şennur Hanım, her şirket büyürken bazı kırılma noktaları yaşar. Sizin sıçrama yaptığınız yer neresiydi?

Şennur ZENGİN: Aslında bizim 2 kırılma noktamız oldu. İlki 2009 yılında, İstanbul’daki Kadıköy-Kartal metro projesidir. İstasyonların izolasyonunu kapsayan, yaklaşık 340 bin metrekarelik bir projeydi. Bu projede daha önce Türkiye’de denenmemiş tekniklerle çalıştık. Yenilikçi bir bakış açısıyla süreci hızlandırdık ve metro açılışının sadece yalıtım imalatına dokunuşlarla 2 ay öne çekilmesini sağladık. Bu projedeki çözümlerimizle o sene İnovasyon birincilik ödülleri de almıştık. İkinci kırılma noktamız ise şehir hastaneleridir. Şu an tamamlanma aşamasında olan Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Türkiye’deki en büyük şehir hastanesidir. Tüm yalıtım işlerini yaptığımız bu proje, hacim olarak büyümemizi hızlandırdı.

Yurtdışında iş yapmaya ne zaman başladınız?

Volkan ZENGİN: Yurtdışında çalışmaya 2007 senesinde, Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın su yalıtımı işiyle başladık. Bugüne kadar Sibirya’dan Cezayir’e dünyanın her yerinde, sayısız projede su yalıtımı hizmeti verdik. Kazakistan Astana’da 88, 44 ve 33 katlı 3 gökdelenden oluşan, dünyanın en büyük projelerinden birinin yalıtımını gerçekleştirdik. Eksi 38 dereceleri gördük, müthiş teknolojiler kullandık. Azerbaycan’da yaptığımız, otoparkı denizin 16 metre altında olan bir restoran var. Tacikistan’da Coca Cola’nın siyah çatı istediği bir projede hizmet verdik. İtalya’da fuar alanının yalıtımını yaptık, ayrıca şu an Hollanda’da yaptığımız projeler var. Bunlar ilk aklıma gelenler...

ÖYKÜLERİMİZDEN TEMİZ ÇIKTIK

Son derece kritik ve dikkat gerektiren biz işiniz var. Siz, mühendis olarak projeleri hazırlayabilirsiniz ama bu kadar spesifik uygulamaları yapabilecek insanları nasıl buluyorsunuz?

Volkan ZENGİN: Bizim ne kadar tecrübemiz olursa olsun, önemli olan işin işçilik kısmı çünkü küçücük bir çivi deliğinden sızan su her şeyi mahvedebilir. Bir projeye başlarken hangi ustanın, hangi işi, ne kadar sürede yapacağını bilmeniz gerekir. Yalıtımı doğru yapmanız için kendi ekibinizi kurmanız şart, bu nedenle biz dışarıdan ekip kullanmıyoruz. Birlikte 10 yılı aşkın zamandır çalıştığımız ustalarımız var. Bunun yanı sıra aramıza yeni katılanlara ve proje için gittiğimiz şehirlerdeki yerel ustalara eğitimler veriyoruz. İşlerin ve mevsimin durumuna göre işçi sayımız 85 ila 165 kişi arasında değişiyor.

Şennur ZENGİN: Bizim için en gurur verici olan, 20 yıldır her işimizi teşekkür ve iş bitirme belgeleriyle tamamlamış olmak. Bugüne kadar ne bir çalışanımız ne de iş yaptığımız firmalarla sorun yaşamadık. Asla sıkıntılı ayrıldığımız kimse olmadı. Öykülerimizden temiz çıkmayı hedefledik.

ZENGİN İZOLASYON MARKET

Geçen yıl Başiskele’de Zengin Izolasyon Market’i açarak hizmet ağınızı genişlettiniz... Biraz bahseder misiniz?

Volkan ZENGİN: Artık bu kente daha çok hizmet etmemiz gerektiğine karar verdiğimiz noktada; yalıtım konusundaki bilgi ve tecrübemizi kent insanıyla paylaşmak istedik. Bildiğiniz gibi Avrupa ülkelerinde işçilik çok pahalı. İnsanlar kendi işini kendisi yapıyor. Ülkemizde de durum yavaş yavaş o noktaya doğru ilerliyor. Biz de insanların her türlü kaliteli izolasyon malzemesine kolayca ulaşması, bu konuda danışmanlık alabilmesi amacıyla Zengin İzolasyon Market’i açtık. Burasını, izolasyon malzemelerinin ‘Koçtaş’ı gibi düşünebilirsiniz. Hem satış hem de danışmanlık ve işçilik hizmeti veriyoruz.

Şennur ZENGİN: Marketimizde izolasyon konusunda çok donanımlı arkadaşlarımız var. Buraya gelen kişilerle önce sohbet ediyor, neye ihtiyaçları olduğunu belirliyorlar. Ürünün satışı, sorunun çözümüne yönelik yapılıyor. Satışa sunduğumuz malzemeler profesyoneller için üretilmiş, yıllardır şantiyelerimizde kullandığımız, onayımızdan geçmiş ürünler ve normalde satışları toptan olarak yapılıyor. Biz, müşterilerimizin bu ürünlere ulaşabilmesini sağladık. İstedik ki yoldan geçen de milyon dolarlık yatırımı olan da bu hizmeti alsın.

Volkan Bey, konutlar için izolasyon neden bu kadar önemli?

Volkan ZENGİN: Deprem bölgesinde yaşıyoruz ve eğer yalıtımınız iyi değilse su betonarmenin içindeki demiri hızla paslandırıyor. İnsanlar ev sahibi olurken, satın alacakları binanın izolasyonuyla ilgili doğru soruları sormalı. Bizim Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’ndeki (İZODER) çalışmalarımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle, 2018 yılından itibaren tüm binalara su yalıtımı yapılması zorunlu hale geldi. Biz de bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Bu amaçla, yakında okullarda seminerler vermeye başlayacağız. Ayrıca, yaşam konforu izolasyon gerektirir. Mahremiyet, rutubetin önlenmesi, ısı ve ses kontrolü için izolasyon şarttır. Oysa bizler hala rutubetli evlerde yaşamayı normal görüyoruz.

Son olarak, Zengin Izolasyon’un hedeflerini sormak istiyorum...

Şennur ZENGİN: Artık şirket yapısını daha kurumsal bir hale getirmenin zamanı geldi. Beyaz ve mavi yakalı çalışan sayımızı arttırıyoruz, birtakım eğitimler ve danışmanlıklar alıyoruz. Ayrıca çeşitli yazılımlarla dijitalleşme yolunda teknik altyapımızı da güçlendiriyoruz.

Volkan ZENGİN: Hedefimiz, işimizi iyi yapmaya devam etmek ve kalıcı olarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak. Mühendis kadromuzsondereceiyiyetişti.Bende yavaş yavaş danışmanlık alanına kayarak, bilgi ve tecrübemi diğer kurum ve kişilerle paylaşmayı planlıyorum. Hali hazırda İZODER ve İnşaat Mühendisleri odaları bünyesinde seminerler veriyorum.

İLETİŞİM:

Seymen, D130 Karayolu Üzeri No:27/A Başiskele/Kocaeli

Telefon: (0262) 343 42 70 www.zenginizolasyon.com.tr

@zenginizolasyon

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # zenginizolasyon # zengin # izolasyon # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.