25-04-2024 22:14

Psikolog Berre Kutlu Kavan’dan büyüklerimize öneriler

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/02/2023
Körfez Belediyesi’nin girişimleriyle düzenlenen ‘Yaşlılarda Yalnızlık Korkusu’ adlı söyleşiye katılan Psikolog Berre Kutlu Kavan, ‘Her şey beyinde biter’ dedi
.stripslashes($urun->baslik).

Körfez Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Türkiye Emekliler Derneği iş birliği ile düzenlediği ‘Yaşlılarda Yalnızlık Korkusu’ konulu söyleşiye ilimizin başarılı psikologlarından Berre Kutlu Kavan konuşmacı olarak katıldı. Tütünçiftlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye Tavşancıl Huzurevi sakinleri ile Körfez halkı büyük ilgi gösterdi. Etkinliğin açılış konuşmasını, sosyal sorumluluk projelerine duyarlı olan eczacı Caner Göçmez yaptı.

 

AŞILMASI MÜMKÜN

Göçmez, insanın hayatını kuşatan korkulardan bahsetti, ‘eş ya da çocuk kaybetme korkusu, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu, kalabalık korkusu, aldatılma korkusu’ gibi korkuların ileri yaştaki insanlarda da aşılmasının mümkün olabileceğini söyledi. Üniversite eğitiminin yanı sıra katıldığı diğer eğitim programlarıyla mesleki bilgi ve tecrübesini her geçen gün artıran psikolog Berre Kutlu Kavan ise ‘Yaşlılarda Yalnızlık Korkusu’ üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

 

SOSYALLEŞMELİYİZ

Psikolog Berre Kutlu Kavan konuşmasına pandemi döneminin yaşlıları biraz daha yalnızlaştırdığına değinerek başladı, “Pandemi nedeniyle kısıtlamalara en çok onlar maruz kaldı. Sosyal izolasyon, psikolojik ve fiziksel problemleri de beraberinde getirdi. İnsan sosyal bir varlıktır, kendini izole etmemelidir. Yaşımız kaç olursa olsun pandemi sürecinde yaşanan bu ruh halinden kurtulabilmek için sosyalleşmeliyiz” dedi.

 

KABUL ETMEMİZ GEREK

Psikolog Berre Kutlu Kavan, şöyle devam etti: “Yalnızlık korkusuna gelirsek, öncelikle korkumuzu kabul etmemiz gerekiyor. ‘Evet yalnızım ama ben dışlanmadım’ diye düşünmeliyiz. Yalnızlık ve dışlanmak çok farklı konular. Batı kültürüne nazaran biz hala geleneklerimizi sürdürdüğümüz için yaşlılarımıza daha fazla sahip çıkıyoruz, bizim için onlar çok değerli. Yaşlılarımızdan öğreneceğimiz çok şey var. Onların bilgi ve birikimi en kıymetli hazine gibi.”

 

YAŞLILIK BEYİNDE

Huzurevlerinde yaşayanların sosyal etkileşim açısından yalnız yaşayan insanlara göre daha iyi bir psikolojiye sahip olduklarını belirten Psikolog Berre Kutlu Kavan konuşmasında, “Yaşlılık sürecinde bedenimiz her ne kadar fiziksel olarak değişime uğrasa da beynimize ‘Benim kronolojik yaşım ilerliyor fakat beyin yaşım dinç’ algısını kabul ettirmeliyiz. Kendimize çeşitli aktiviteler bulmalıyız, hoşlandığımız şeyleri yapmalıyız. Gençlikte dinlenen şarkılar dinlendiğinde, yapılan aktiviteler tekrar edildiğinde psikolojik sağlamlık sağlanabilir” ifadelerine yer verdi.

 

SORULARI YANITLADI

Söyleşinin sonuna doğru katılımcılara sosyal medyada ne kadar vakit geçirdiklerini de soran Psikolog Berre Kutlu Kavan, sosyal medyada vakit geçirmenin insanı yalnızlaştırdığına değinerek, uyarılarda bulundu. Kavan, söyleşinin ardından salonda bulunan vatandaşların sorularını yanıtladı. Etkinliğin sonunda gerek katılımcılar gerekse Psikolog Berre Kutlu Kavan, verimli bir buluşma gerçekleştiği için mutluydu.

NASIL ARANDI: #berre kutlu kavan # psikoloji # körfez belediyesi # körfez # tütünçiftlik # kocaeli # kocaeli life # yaşlılarda yalnızlık korkusu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.