27-04-2024 14:41

Ön yargıları yıkan Orta Doğu kenti: Doha

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/03/2024
Vize kuyruklarında, konsolosluk kapılarında sürünmeden kolayca gidebileceğiniz Katar, kollarını açmış sizi bekliyor. Basra Körfezi’ne doğru uzanan bir yarımada ülkesi olan Katar, ışıl ışıl gökdelenleri, yemyeşil parkları ve modern sanatlara verdiği önemle Orta Doğu ülkeleri hakkındaki ön yargıları yerle bir ediyor
.stripslashes($urun->baslik).

Geçen yıl yaptığımız Dubai gezisinde edindiğimiz deneyimle Orta Doğu ülkeleriyle ilgili olumsuz ön yargılardan kurtulmuştuk. Avrupa ülkelerinde hissettiğiniz ikinci sınıf vatandaş ve turist muamelesinin aksine, Orta Doğu ülkelerinde sizi el üstünde tutuyor, tatil keyfinize keyif katıyorlar. İşte bu kez de başka bir Orta Doğu ülkesi olan Katar gezimiz ile  karşınızdayım. Vize kuyruklarında, konsolosluk kapılarında sürünmeden kolayca gidebileceğiniz Katar, kollarını açmış sizi bekliyor. Işıl ışıl gökdelenleri ve yüzlerce kilometrelik el değmemiş sahil şeridiyle Basra Körfezi’ne doğru uzanan bir yarımada ülkesi Katar. Bedevi kültür mirasını yaşatmaya devam eden bu ülke, göz kamaştırıcı modernliğinin yanı sıra yemyeşil parkları, sayısız macera seçeneği ve çok çeşitli kültürel deneyimleriyle hem çocuklar hem de  aileleri için muhteşem bir ortam sunuyor.

TOPLU TAŞIMA YOK

Yaklaşık dört saatlik bir uçuşla tatilimizi geçireceğimiz başkent Doha’ya ulaştık. Bütün milliyetçiliğimizle ve de tatsız sürprizlerle karşılaşmamak adına, bir zincir Türk otelini seçerek kendimizi garanti altına aldık. Havaalanına çok yakın olan otelimize, taksiyle rahat bir şekilde geldik. Taksi demişken, hemen ülke içi ulaşım hakkında çok kısa bir bilgi vereyim: Biz oradayken, ülkede Asia Futbol Cup olmasına rağmen trafik hiç karmaşık değildi. Ülke, kişi başına düşen gelir bakımından dünyada dördüncü sırada olduğu için toplu ulaşım yok ancak taksi ve Uber kullanımı oldukça yaygın ve güvenli. Taksilerin tamamı devlet kontrolünde ve her yerde kolayca bulunabiliyor. Yani sizi bir devlet memuru gezdiriyor ve kazıklamak aklının ucundan geçmiyor. Alışveriş merkezleri ve havaalanı gibi yerlerde taksi çıkışları ayrılıyor; çok medeni bir şekilde, kolaylıkla taksiye binebiliyorsunuz. Dipnot; yazımda bahsedeceğim her noktaya taksiyle gittik.

HER YER TERTEMİZ

Otelimiz her şey dahil ve oldukça konforluydu. Çocuklu aileler olarak çok rahat ettik. Gündüz, kış ayında deniz ve kumun tadını çıkarırken akşamları da Katar’ı keşfettik. Katar yaz aylarında tahmin edebileceğiniz gibi oldukça sıcak fakat kış aylarında ortalama 28 derece sıcaklıkla tam da buralardan kaçılası bir fırsat sunuyor. Deniz çok temiz. Bir yosun parçasıyla bile karşılaşmadık. Denizin rengi ve kumsalın güzelliği unutulmayacak bir kare olarak hafızalarımıza kazındı. Deniz sporlarının da oldukça güvenli olarak sunulduğu Doha kıyıları bizi çok mutlu etti. Doha’da gezilecek yerleri anlatmaya başlamadan önce şunun altını çizmek istiyorum ki sokaklar, caddeler, yollar inanılmaz derecede temiz ve düzenli. Ayrıca çok kalabalık olan eski çarşısına, marjinal sayılabilecek bir kıyafetle gitmiş biri olarak söyleyebilirim ki insanlar çok saygılı. Rahatsız edici bir olay ve bir bakışla dahi karşılaşmadık.

MUHTEŞEM MİMARİ

Katar’ın bize en büyük sürprizlerinden biri ülkenin modern mimari konusunda almış yürümüş olmasıydı. Doğruyu söylemek gerekirse, hayatımızda gördüğümüz -Education City Mosque gibi- en orijinal camileri, en şok edici modern kütüphanelerden birini, en etkileyici mimariye sahip ve çok ünlü mimarlar tarafından yapılmış müzeleri Katar’da görmeyi beklemiyorduk. En zengin ülke olmakla kalmayıp böyle yenilikçi bir bakış açısıyla yatırım yapıyor olmaları gerçekten çok hoş. Bir diğer sürpriz; Katar’ın sanata, özellikle çağdaş sanatlara olan ilgisi! Yalnızca havaalanında bile onlarca dev sanat eseri sergileniyor.

 

BURAM BURAM SANAT

Bunlardan en ünlü olanı, İsviçreli sanatçı Urs Fischer’e ait olan Lamp Bear ki kendisi dev gibi sarı bir ayıcık. Yolcuların yolunu simgelerken aynı zamanda sıcaklık ve güneş ışığını da betimleyen yaldızlı çelik eser Cosmos da  havalimanındaki etkileyici heykellerden biriydi. Otelde de sergilenen küçük küçük harika sanat eserleri de ülkenin sanata ve sanatçıya verdiği değeri gözler önüne seriyor. Şehirde arp ya da keman çalan birine rastlamak adeta sıradanlaşmış. Ayrıca Arab Museum of Modern Art  gibi şahane bir modern sanat müzeleri var. Ülke genelinde halka açık pek çok alanda çağdaş sanat eserleriyle karşılaşacağınız, dünya çapında ünlü sanatçıları ağırlayan, sanat projelerini destekleyen bir ülkeden bahsediyoruz. Doğruya doğru, Katar’ı ziyaret etmeden önce gezdiğimiz her noktanın buram buram sanat kokacağını bilmiyorduk.

 

SOUQ WAQIF VE FALCON SOUQ

Doha’nın olabilecek en turistik, en ‘ben Katar’dayım’ hissini yaşatan, en filmlerden fırlamış gibi görünen ve en ilgi çekici yeri kesinlikle Souq Waqif. Bu sebeple’ Doha’da gezilecek yerler’ listenizde önceliği buraya vermeniz mantıklı olur diye düşünüyorum. Souq Waqif, lokal dükkanların, restoranların, hediyelik eşya satan yerlerin ve çoğunlukla geleneksel görüntüye sahip kafelerin bulunduğu bir açık hava çarşısı ve aynı zamanda Doha’nın göbeği diyebiliriz. Zaten Souq sözcüğü Arapça’da da ‘çarşı, pazar’ anlamlarına geliyor. Doha’nın sembol yapılarından olan Sheikh Abdulla Bin Zaid hem İslami kültür merkezi hem de cami mimarisiyle mutlaka ilginizi çekecek. Pouce ise César Baldaccini’nin eseri… Souq Waqif’daki bir kavşakta bulunan bu dev başparmak heykeli; parlatılmış bronz yeşil paslı yüzeyiyle çevredeki ışığı yansıtan, geleneksel pazar yerine yerleştirilmiş muzip bir sanat eseri.

 

ŞAHİNLER ÇOK DEĞERLİ

Souq’ta şöyle bir dolandıktan, “Resmen bir Orta Doğu ülkesindeyim” hissinizi doyasıya yaşadıktan sonra özellikle  gitmenizi önereceğimiz bir nokta daha olacak: Falcon Souq. Bu noktada muhtemelen daha önce şahit olmadığınız bir pazar yerinden bahsedeceğiz çünkü burada şahin ticareti yapılıyor!  Souq Waqif’in içinde bir noktada yer alan Falcon Souq’a ulaştığınız zaman bu bölgede  şahinlerin ve şahinlere ilişkin malzemelerin satıldığı onlarca dükkanın olduğunu göreceksiniz. Doğruyu söylemek gerekirse kuşları o şekilde bağlanmış ve gözleri kapalı halde, kapalı bir alanda tutulurken görmek son derece hüzünlüydü ancak bu iş Katar’da tam anlamıyla bir kültür olduğu için üzüldüğünüzle kalıyorsunuz. Bu arada, şahinler cinslerine ve özelliklerine göre inanılmaz büyük paralara satılıyormuş! Zaten basından de Emir’in şahinler için özel uçak tuttuğu haberlerini hatırlarsınız.

PEARL QATAR

Pearl Qatar, sahil açıklarında yer alan bir ada. Bu adada yat marinaları, villalar, oteller, lüks butikler ve rezidanslar bulunuyor. Suni bir ada olan Perarl Qatar, Doha’ya köprülerle bağlanıyor. Adayı ziyaret ettiğinizde kendinizi lüks yatlar şöleninde hissedebilirsiniz. Bölgedeki popüler lezzet duraklarında Katar’ın özel tatlarını deneyebilirsiniz. Biz öneri doğrultusunda Cubano Cafe’yi tercih ettik. Çok lezzetli kahveler içtik ve bilin bakalım ne oldu? Böyle bir talebimiz olmamasına rağmen kahve altın tozuyla ikram edildi. Tanıdık geldi mi? :)

KATARA CULTURAL VILLAGE

Katara Cultural Village; opera binaları, kütüphaneleri, amfi tiyatroları, sanat galerileri, kafe ve restoranlar, sergi alanları ve müzeler, akademik tesisler ve yeşil alanlardan oluşan bir alan. Katar’daki kültürel farkındalığın tanıtılması ve teşvik edilmesi ile farklı organizasyonların düzenlendiği Katara’da; karnavallar, sosyal etkinlikler, sempozyumlar, sergiler, konserler ve her türlü sanatsal etkinlikler organize ediliyor. Katara Cultural Village sanatsal pek çok aktivitenin gerçekleştirildiği alanları, camileri, 5 bin kişilik amfi tiyatrosu, plajı, pek çok müze ve sanat merkezi, dünyanın farklı mutfaklarından lezzetli yemekler sunan farklı restoranlarıyla Doha’nın en özel kültür alanlarından biri.

 

KATAR’DA ALIŞVERİŞ

Katar tam anlamıyla bir alışveriş merkezi cenneti. Alışveriş yapmak istiyorsanız; Ezdan Mall, Villaggio (içi Venedik gibi yapılmış olan), Doha Festival City Center, Mall of Qatar en popüler olanlar arasında. Bunun dışında Katar’da hediyelik eşya almak ya da lokal eşyalar edinmek istiyorsanız Souq Waqif işinizi çözecektir. Son olarak Katar Havaalanı’nın adeta dev bir alışveriş merkezi tadında olduğunu ve insanların sırf bu sebepten havaalanına 2-3 saat erken gittiğini de eklemeliyim. Katar’da bu paylaştıklarımın yanı sıra daha çok gidilecek yerler var aslında. Bence Katar birkaç kere daha sıkılmadan ziyaret edilebilecek bir ülke. Düşündüm düşündüm olumsuz bir şey bulamadım. Zaten kim kış ayında gündüz harika deniz ve kumun tadını çıkarıp akşamları da hem egzotik hem de modern bir dünyayı keşfetmek istemez ki? Fırsat bulup sizin de ziyaret edebilmeniz dileğiyle…

NASIL ARANDI: #esin alçıoğlu # gezi # qatar # doha # orta doğu # seyahat # katar

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.
Diğer Yazılarını İnceleyin;
Bahar neşesi!

3 hafta önce
Merhaba şubat

3 ay önce
Yepyeni bir yıl!

4 ay önce
Yeni yıl yaklaşırken

5 ay önce
Kış yaklaşırken

6 ay önce
Yepyeni öneriler

10 ay önce
AMERİKA RÜYASI

Dergimizin yazarlarından Esin Alçıoğlu, geçtiğimiz günlerde 2 haftalık Amerika seyahatine çıktı. Eşi Hüseyin Alçıoğlu ve oğlu Arel ile birlikte Güney Amerika’yı adım adım gezen Esin Hanım, izlenimlerini Kocaeli Life okurları için kaleme aldı

10 ay önce
Diğerleri mevsimdi sen ise sanatsın temmuz...

11 ay önce
Neşeli haziran

11 ay önce
Esin Alçıoğlu: Güzel günler...

1 yıl önce
Lüksün ve ihtişamın başkenti: Dubai

İhtişamlı mimarisi, muhteşem residansları, sıra dışı AVM’leri, şık caddeleri, çölü ve kumsallarıyla lüksün doruklarda yaşandığı Dubai, ‘en’lerin bir araya toplandığı muhteşem bir şehir

1 yıl önce
Esin Alçıoğlu: İçimizde çiçekler açsın

1 yıl önce
Esin Alçıoğlu: Hoş geldin yeni yıl!

1 yıl önce
Esin Alçıoğlu: Hoş Geldin Yeni Yıl

2 yıl önce
Ekim ayında neler yapalım?

2 yıl önce
Okula Dönüş Vakti

2 yıl önce
Yazı Bı̇tı̇rı̇yoruz

2 yıl önce
Yaz Geldi!

2 yıl önce
Haziranda ne yapalım?

2 yıl önce
Güneş daha parlak

2 yıl önce
Gülümseyin

2 yıl önce
Hoş geldin yeni yıl

3 yıl önce
Kışa Merhaba

3 yıl önce
Rüya gibi bir tatil: Maldivler

Maldiv Adaları; turkuaz rengi denizi, bembeyaz kumsalları, tropik ormanları ve sessizliğiyle romantizmi doruklarda yaşamak isteyenlere rüya gibi bir tatil vaat ediyor

3 yıl önce
Sonbaharı uğurlarken

3 yıl önce
Ekim sakinliğine merhaba…

3 yıl önce
Merhaba ağustos…

3 yıl önce
Yaza merhaba

3 yıl önce
Anlamlı günlerin müjdecisi

3 yıl önce
Minik kalpler için en özel ay

Yazan: Esin Alçıoğlu

3 yıl önce
Baharın hatırlattıkları…

Yazan: Esin Alçıoğlu

3 yıl önce