27-04-2024 02:09

Mimaride yepyeni bir marka: Zeynep Üretürk

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 07/06/2023
Mimar Zeynep Üretürk tarafından Başiskele’de hizmete açılan Zeynep Üretürk Mimarlık; mimari, iç mimari ve dekorasyon alanlarında yaptığı birbirinden şık anahtar teslimi projelerle adını kısa sürede duyurdu
.stripslashes($urun->baslik).

Uzun yıllar ilimizin inşaat alanında en güçlü firmalarından olan İzkon Mühendislik ve Teba Mimarlık bünyesinde görev yaptıktan sonra kendi markasını kurma kararı alan mimar Zeynep Üretürk, adını taşıyan mimarlık ofisini Başiskele’de hizmete açtı. Eğitimi, yeteneği ve alanındaki deneyimiyle bugüne dek çok sayıda büyük projeye imza atan başarılı mimar, Zeynep Üretürk Mimarlık çatısı altında hem mimari hem de iç mimari ve dekorasyon alanında hizmet veriyor. Mimari proje, statik proje, iç mekan projeleri ve dekorasyon işlerini birlikte yürüten Üretürk ile kendisini daha yakından tanımak ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için Zeynep Üretürk Mimarlık’ta buluştuk.

Zeynep Hanım, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1992, Sakarya doğumluyum. Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. Ayrıca, Dekornet Akademi’de 3 ay boyunca iç mekan tasarımI eğitimi aldım. İş hayatına, aynı çatı altında faaliyet gösteren İzkon Mühendislik ve Teba Mimarlık’ta başladım; kısa bir süre önce de kendi mimarlık ofisimi açtım. İzkon’da görev yaparken, firmanın sahiplerinden olan eşim Baturhan Bey ile tanıştık ve evlendik. Eşim inşaat mühendisi olduğu için pek çok projeyi birlikte yürütüyoruz.

Kendi ofisinizi kurmaya nasıl karar verdiniz?

Çocuğumuzun olması pandemi dönemine rastladı. Bu süreçte işleri evden yönettim ama bir ofis açma fikri hep aklımdaydı. Daha önce eşimin firmasında görev yapıyordum, artık kendi markamı kurma zamanım gelmişti. Yahya Kaptan’da çalıştığımız bina başka bir proje için yıkılınca bunu bir fırsat olarak gördüm. Ağırlıklı olarak Başiskele’de iş yaptığımız için ‘Zeynep Üretürk Mimarlık’ı bu bölgede açmaya karar verdim. Eşimle işlerimiz birbiriyle bağlantılı, bu nedenle hala pek çok projede eşimle birlikte çalışıyoruz ama ben artık kendi markamla yol alıyorum.

İŞ, UZMANINA BIRAKILMALI

Zeynep Üretürk Mimarlık, hangi hizmetleri veriyor?

Ofisimizde mimari proje, statik proje, iç mekan projeleri ve dekorasyon işlerini birlikte yürütüyoruz. Ağırlıklı olarak Başiskele ve Kartepe bölgelerinde çalışıyor olsak da tüm Kocaeli’de hatta şehir dışında yürüttüğümüz projeler de var. Şu an hali hazırda konut, depo, imalathane, fabrika projelerimiz var. Sakarya’da devam eden bir villa sitesi için örnek daire projemiz sürüyor. İç mimari alanında da hizmet veriyorum. Özellikle villalara anahtar teslim projeler yapıyoruz. Sadece projelendirme yaptığımız işler de oluyor. Bu gibi durumlarda biz çizimleri ve seçimleri yapıyoruz, müşterimiz uygulamayı kendisi yaptırıyor.

 

Böylesi, müşterileriniz için zor olmuyor mu?

Bence de zor. İç mimari, normal mimari projeden daha meşakkatlidir  çünkü koordinasyonu sağlamak çok zordur. Belki dışarıdan sadece çizim olarak görünebilir ama uygulama çok fazla koşuşturma gerektirir.

 

Peki, neden iç mimarla devam etmiyorlar?

Genellikle bütçe kaygısından dolayı… Bizim projelerimizde ve çizimlerimizde genellikle özel tasarım ürünler kullanılıyor. Bu da bütçeye ilave bir maliyet getirebiliyor. Aynı konfeksiyondan aldığımız ürünle, özel dikimin arasındaki fark gibi. Bununla beraber, aslında bizim çizimimizi kendisi yaptırdığında hem maddi hem de manevi olarak daha fazla yoruluyor çünkü tedarikçileri, malzemeleri, ustaları tanımıyor. Üstelik uygulama aşamasında bu koordinasyonu sağlamakta da çok zorlanıyor. Oysa bizim bir ekibimiz, iş birliği halinde olduğumuz ustalar var. Dolayısıyla işin uzmanına bırakılması her zaman daha avantajlı.

TABULARI YIKMALIYIZ

Zeynep Hanım, iç mimaride benimsediğiniz bir tarz var mı?

Elbette daha yakın hissettiğim tarzlar var ama iç mimaride belirleyici olan müşterinizin ne istediğidir. Proje, o mekanı kullanacak kişilerin yaşam tarzı, zevki ve bakış açısına göre şekillenir. Benim şahsi zevkimi sorarsanız, ben klasikçiyim. Klasik ve moderni karıştırarak ortaya yeni bir tarz çıkarmayı seviyorum.

 

Son dönemde insanlar hangi tarzı daha çok tercih ediyor, yeni trendler neler?

Şu anda daha çok modern tarza ilgi var. İnsanlar klasikten ziyade daha düz hatlı, sakin, modern, net ve minimalist tasarımlar istiyor.  Ayrıca akıllı ev sistemleri de çok popüler. Şunu da ilave etmek isterim, bizim toplumumuz dekorasyon noktasında genel olarak yeniliklere pek açık değil. Farklı tarzları, farklı tasarımları, farklı renkleri kullanmaktan çekiniyorlar. Daha yaratıcı tasarımlar için renkler ve desenler noktasında yıkmamız gereken tabular var.

Mimari projelerde süreç nasıl işliyor?

Bize ilk başvurduğunuzda, sizi dinliyor ve nasıl bir proje istediğinizi anlamaya çalışıyoruz. Aldığımız bilgiler ışığında önce taslak çalışmamız oluyor. Bu noktada arsanın eğimi, ışığı nasıl aldığı ve yapının yönü gibi detaylar çok önemli. Örneğin binanızın ön cephenizi kuzeye yaparsanız ışık ve sıcaklıktan yeterince faydalanamazsınız. Taslak üzerinde her detay etraflıca konuşulduktan ve okeyleşildikten sonra ise projenin yapılacağı bölgedeki yapılaşma koşullarına göre mimari proje çiziliyor. Belediye mimari projeye onay verdikten sonra binanın statik projesi, elektrik ve mekanik projesi hazırlanıyor, ardından ruhsatlandırma aşamasına geçiliyor. Ruhsat alındıktan sonra da inşaata başlanıyor.

KADINLAR NE İSTER?

Bu noktada nelere dikkat ediyorsunuz?

Ben konut projelerini genellikle kadınların isteklerini ön planda tutarak hazırlıyorum çünkü kadınlar çoğunluk olarak evde erkeklerden daha çok zaman geçiriyor. İç dekorasyon haricinde, mimari projelerimde de dolap sayısı, depolama alanları, mutfak konumlandırılması gibi detaylara dikkat ediyorum. Her projeyi, o alanda kendim yaşayacakmışım gibi özenle ve dikkatle hazırlıyorum.

 

İç dekorasyonda nasıl ilerliyorsunuz?

Şayet bir villa sitesi projesini sıfırdan tasarlayacaksak, yaptığımız toplantılarla önce bizden nasıl bir tasarım beklenildiğini belirliyoruz ve çizimleri yapıyoruz. İç dekorasyonunu yapacağımız alanlar henüz inşaat aşamasındayken, çalışmaya kaba inşaattan başlıyoruz. Böylece projemize göre elektrik düğmelerinden prizlerin yerine kadar her detayı planlayabiliyoruz. İkinci aşama tavan dizaynı, daha sonra döşemeler, seramikler, laminant seçimi vs. geliyor. Bireysel projelerde ise müşterimizin yaşam tarzına ve zevkine uygun şekilde A’dan Z’ye tüm süreci biz yönetiyoruz. Yine önce projemizi hazırlıyoruz, üzerinde konuşarak detaylarda netleşiyoruz. Yeri geliyor bir koltuk ayağına ya da bir dolap kapağının kulbuna varana kadar her şeyi kendim tasarlayıp özel olarak ürettiriyorum. Uygulama bittikten sonra da işin eğlenceli kısmına yani alışverişe başlıyoruz. Halıdan perdeye, aksesuarlardan mobilyalara kadar her şeyi müşterimizle birlikte seçiyoruz.

HAYALİMDEKİ PROJE

Bir mimar olarak, hayalinizde bir proje var mı?

Çok daha büyük projelere imza atmak isterim. Şu anda da eşimle birlikte fabrika, villa, imalathane, depo gibi büyük projelerde çalışıyoruz ama benim hayalimde büyük bir hastane veya okul projesi yapmak var. Böyle bir projenin altında imzam olsun çok isterim.

Zeynep Hanım, bir mimar gözüyle İzmit’i yeni baştan tasarlama şansınız olsaydı neyi farklı yapardınız?

İzmit kadim bir şehir. İzmit’in tepelerindeki bölgelerde, eski mahalle kültürünü yansıtan yapılar hala var. Bununla beraber, sonraki dönemde maalesef çarpık kentleşme kenti ele geçirdi. Bence ya Akçakoca’ya yapıldığı gibi tarih koridoru yapıp İzmit’i bir kültür şehrine dönüştüreceksiniz ya da modern bir şehir kuracaksınız. Bence kentin artık yenilenmesi gerekiyor. Radikal kararlar almak lazım.

 

Sahil Mah. Edanur Sok. No:28/C Başiskele/KOCAELİ

Tel: 0531 233 01 07

Instagram: @mimarzeynepureturk

NASIL ARANDI: #mimar # zeynep üretürk # kocaeli # ev # inşaat # iç mimari # başiskele

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.