19-04-2024 19:25

Kocaeli’yi yepyeni bir trendle tanıştırdı: ŞEVVAL ORUÇ

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/02/2022
Genç girişimci Şevval Oruç, oluşturduğu Şah Baskı markasıyla, küçük bütçelerle evini baştan sona yenilemek ve tarz sahibi yaşam alanları yaratmak isteyenlere sınırsız renk ve desen alternatifi sunuyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: ZEYNEP AKAR

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Şah Medya Yönetim Kurulu Başkanı, Halkla İlişkiler Uzmanı ve Reklamcı Şevval Oruç, genç yaşına rağmen mesleğindeki başarılı çalışmalarıyla göz dolduran bir isim. Vizyoner ve yenilikçi bakış açısıyla alanında fark yaratan projelere imza atan Oruç, eğitimi için yurt dışında olduğu dönemde tanıştığı duvar sticker’ları ve duvar kaplama folyolarını Şah Baskı markasıyla ilimize getirdi. Kocaelilileri yepyeni bir trendle tanıştıran; evini ya da iş yerini yenileyerek, tarz sahibi mekanlar yaratmak isteyenlere sınırsız renk ve desen seçeneği sunan Şah Baskı, uygulama kolaylığı ve uygun bütçeli ürünleriyle adını çok kısa sürede ülke çapında duyurdu. 

Satışa sunduğu duvar sticker’ları, laminasyonlu folyolar, duvar kaplama folyoları, çerçeve setleri ve kanvas tablolarla dekorasyonda ihtiyaç duyulan tüm ürünleri aynı çatı altında buluşturan Şah Baskı, ürün gamına yeni katılacak ürünlerin hazırlığını da tamamladı. 

Gerek sitesindeki binlerce ürün alternatifi gerek kişiye özel tasarımlarıyla bugüne kadar sayısız ailenin, evini zahmetsizce yenilemesine imkan sağlayan Şah Baskı’nın kuruluş hikayesini başarılı iş kadını Şevval Oruç’tan dinledik. 

Şevval Hanım, bize kendinizden bahseder misiniz?

1996, İzmit doğumluyum. Okan Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunuyum. Okul bittikten sonra İngiltere’ye giderek alanımla ilgili çeşitli eğitimler aldım. Babamın mesleğinden dolayı hayatımın uzun bir dönemi reklamcılık, üretim ve imalat ile geçti. Üniversiteden sonra kurumsal firmalarda çalışmayı düşünüyordum ama hayatım boyunca ‘kendi işini’ yapma kültüründe büyümüştüm ve bunu yaşamaya çalıştım. Şanslıydım, işimizin imalat ve üretim bölümünde çocukluğum ve gençliğim geçmişti; fazlasıyla imkanım vardı. Duvar sticker’ları, çocuk odası sticker’ları, duvar kaplama folyoları, kanvas tablolar ve metal çerçevelerin üretimini ve satışını yapan Şah Medya’yı da Londra dönüşü Eylül 2018’de kurdum. 

İş dışında düzenli spor, hayatımın bir parçası. Kocaelispor, eğitim ve öğrenme, hobi bahçem, deniz sevgisi ise hayatımda ailemden sonraki önemli başlıklar. Ben bir seri girişimciyim…

Eğitim yıllarınızı nasıl geçirdiniz, kendinizi geliştirmek için neler yaptınız?

Eğitim, işimiz gereği de hiç bitmiyor. Akademik eğitimimin yanı sıra alanımla ilgili sayısız belge ve sertifikam var. En son geçen ay Sabancı Üniversitesi Sosyal Medya Pazarlaması, Etkin İçerik Geliştirme ve Yönetimi eğitimimi tamamladım. Şimdi aynı deneyimleri başka genç insanların da yaşamamasını istiyor, genç girişimcilere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.

Şah Baskı’yı kurma fikri nasıl gelişti?

İngiltere’de olduğum süreçte, dönünce ne yapacağım konusunda düşünmek için çok zamanım oldu. Baskı Center, 15 yıldır kurumsal firmaların baskı işlerini yapan köklü bir firma; benim aldığım eğitimle de paralel bir iş yapıyor. Bununla beraber ben daha farklı, beni daha fazla yansıtacak bir iş yapmak istiyordum. Araştırmalar yaparken, Amerika’da şu anda benim yaptığım işi yapan ve çok ilgi gören bir site buldum. Amerikalı aileler bu firmanın sticker’larıyla evlerini yeniden dekore ediyor, bunları paylaşıyor ve site büyük etkileşim alıyordu. Derken, sitede sticker’ların üretim kısmına ait bölüme rastladım ve fark ettim ki onlar da bizim baskı merkezimizdeki makinenin aynısını kullanıyor. Türkiye’ye dönünce hangi işi yapacağıma o anda karar verdim; bu formatın hemen hemen aynısını buraya uyarladım. 

KISA SÜREDE TANINDIK

Yaptığınız iş Türkiye’de çok da yaygın değil, nasıl ilerlediniz?

İlk başta ‘olur mu olmaz mı?’ diye çok düşündüm. Daha İngiltere’deyken, buradaki grafiker arkadaşlarıma tasarımları attım, çalışmaları tamamladık ve üretime yavaş yavaş başladık. Çok geçmeden gördük ki ürünlere çok fazla talep var çünkü bu ürünleri Türkiye’den almak, yurt dışından getirmekten çok daha düşük maliyetli. Kısa sürede iş öyle bir hal aldı ki kargoları yetiştirememeye başladık. 

Peki, insanların sizden nasıl haberi oldu?

Instagram’da ‘baskisahh’ adıyla bir sayfa açtım. Önceleri çocukların doğum günü partileri için küçük tasarımlar yapıp paylaşıyorduk. Sonra bir gün, bir mesaj aldım. Sosyal medyada yüksek takipçisi olan, sevgili Tacihan Yongacı’ya ait Dekotrend isimli bir sayfa benden ürün istedi. Ürünleri gönderdik, uygulamayı yaptılar, sayfalarında paylaştılar. Bu sayede Şah Baskı ürünleri bir anda çok fazla insana ulaştı, sayfama bir günde 15 bin takipçi geldi. Bu tür paylaşımlar devam ettikçe başka pek çok atölye sayfasıyla da tanıştım. Sayfanın, dolayısıyla markanın tanınırlığı bu şekilde arttı. Özellikle pandemi döneminde siparişlere yetişmekte çok zorlandık. insanlar sürekli evdeydi ve evlerini yenilemek için bol bol vakitleri oldu. Ekonomik, pratik, salgında eve usta sokmaya gerek bırakmayan bu çözüm çok sevildi. 

USTAYA GEREK YOK

Tam olarak ne tip ürünlerin üretimini ve satışını yapıyorsunuz?

Önceleri sadece çiçek ve çocuk odası sticker’larıyla başlamıştım ama baktık talep çok fazla, farklı farklı konseptlerde 10 bin desen oluşturdum. Sonra da sticker’ın da dışına çıkarak duvar kaplama ve  laminasyonlu folyo işine başladık. Ayrıca kanvas üzerine ya da çerçeveli dekoratif tablolar da üretiyoruz. 

Ürünleri tanımaya duvar kaplamalarından başlayalım…

Duvar kaplamasını evde kolayca uygulayabileceğiniz bir tür duvar kağıdı gibi düşünebilirsiniz. Kendinden yapışkanlı 50 santimetre eninde rulolar halinde satışa sunuyoruz. Böylece eve hiç usta girmeden, kimseden yardım almadan, çok uygun bir bütçeyle evinizi kolayca yenileyebiliyorsunuz. Sınırsız renk ve desen seçeneğiyle, çok kısa sürede, kırıp dökmeden evde bambaşka bir hava yaratabiliyorsunuz. Duvar kaplamalarının, normal duvar kağıtlarından tek farkı dokusuz olması. 

Desenleri hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?

Trendlere göre seçiyorum ama en önemli kriter, benim gözüme hoş görünmesi. Amerika ve Avrupa sitelerinden ilham alarak tasarımlar üretiyorum. Biz Türk halkı olarak bir başkasında olmayanı yapmayı seviyoruz. O yüzden herkes, yurt dışındaki bir ürünün, Türkiye’de önce kendi evinde olmasını istiyor. Ben de müşterilerime bu imkanı sunuyorum. Standart desenler yerine en beğendiğim, soft tasarımları tercih ediyorum. Ayrıca, iki yıldır beraber çalıştığım Yağmur adında, çok başarılı tasarımcı bir arkadaşım var. Çizdiği tasarımları ben de duvar kaplamalarına uyguluyorum. Sitemizde kendisinin izniyle onun tasarımlarına da yer veriyoruz. Önümüzdeki günlerde birlikte ‘Baskışah x Yağmur’ adında bir koleksiyon hazırlayacağız.

KİŞİYE ÖZEL ÜRETİM

Diyelim ki elimde bir desen ya da fotoğraf var ve bunu evimin duvarına uygulamak istiyorum. Benim verdiğim tasarımı duvar kaplaması haline getirebiliyor musunuz?

Eğer tasarım, kullanabileceğim kadar yüksek çözünürlükteyse yani görsel kalitesi yüksekse, evet size özel çalışıyoruz. Müşterilerimiz duvar kaplamalarının desenini sitemizden seçebileceği gibi özel sipariş de verebiliyor. Elinizde olmayan ama başka bir yerde görüp beğendiğiniz bir model varsa, ilgili sitelerden sizin için o deseni de satın alabiliyorum; üstelik bunun için bir ek ücret talep etmiyorum. Burada sınır yok çünkü elimde her projeyi gerçekleştirebilecek teknik donanım var. 

Peki, laminasyonlu folyo?

Laminasyonlu folyolar, daha çok ıslak zeminlerde tavsiye ettiğimiz harika bir ürün. Mutfak, banyo, balkon gibi alanların duvarlarında ve zemin kaplamasında kullanılıyor; sudan ve deterjandan etkilenmiyor, parke kadar dayanıklı. Evinin mutfak ve banyosunu kırıp dökmeden yenilemek isteyenler için hem ekonomik hem de çok pratik bir alternatif. 

Anladığım kadarıyla tüm uygulamayı kişiler kendileri yapıyor… 

Evet, biz sadece satışını yapıyoruz, müşterilerimiz kendileri uyguluyor. Ürünlerin uygulanması hem kolay hem de çok keyifli. Detaylı bir kullanma kılavuzumuz var, 150 TL üzeri alışverişlerde ihtiyaç duyulacak tüm aparatları da ürünün yanında gönderiyoruz. 

Bununla beraber, yine de müşterimizin yardıma ihtiyacı olursa, elbette destek oluyoruz. 

HEM PRATİK HEM HESAPLI

Şevval Hanım, müşterileriniz size sipariş verirken bir oda için ne kadar duvar kaplaması ya da laminasyonlu folyoya ihtiyaç duyacaklarını nereden biliyor?

Bunun için harika bir çözüm ürettik. Müşterilerimiz internet sitemizdeki ilgili alana duvarının en ve boy ölçüsünü giriyor; sistem kaç metrekare ürün alması gerektiğini otomatik hesaplıyor. Biz de ürünü müşterimize bu ölçülerde keserek, 50 santimetre eninde rulolar halinde gönderiyoruz. Böylelikle hiçbir zayiat olmadan, kolayla uygulanabiliyor. Bugüne kadar bu konuda hiç sıkıntı yaşamadık. 

Bugünkü fiyatlarla bir duvar yaklaşık kaç liraya mal oluyor?

Ortalama büyüklükte bir duvar, bugünkü fiyatlarla en fazla 550 TL tutuyor. İthal duvar kağıdına oranla çok çok az maliyetli, biraz önce de söylediğim gibi tek farkı dokusuz olması. 

Siparişleri kaç günde teslim ediyorsunuz?

Benden 600 metrelik bir iş isterse, bunu yarın sabah kargolayabilecek teknik imkana sahibim. Kargo konusunda çok hızlıyız, bu da markamızın çok sevilmesinin bir diğer sebebi.

Biraz da diğer ürünlerden bahsedelim…

İnsanlar evlerinde yenilik yaptığı zaman farklı aksesuarlara ihtiyaç duyuyor. Duvarlarıyla uyumlu tabloları ve çerçeveleri bulmakta zorlanıyorlar çünkü milyonlarca tasarım olmasına rağmen bu ürünlerin satışını yapan mağazalar, doğal olarak sınırlı sayıda çeşit bulundurabiliyor. Biz de bu noktadan yola çıkarak; duvar kaplamalarıyla uyumlu, çerçeve içine konulabilecek ya da kanvas üzerine basılabilecek tasarımlar oluşturduk. Bunları da müşterilerimizin işini kolaylaştırmak amacıyla sitemizde kombin halinde paylaştık. Çerçevelerin içine koyduğumuz tasarımları isteğe göre parlak ya da mat fotoğraf kağıdına basıyoruz. Kanvas tabloları ise çerçevesiz olarak satışa sınıyoruz. Ayrıca MDF üstüne UV baskıyla yaptığımız tasarımlarımız da var. 

DUVAR KAPLAMASIYLA TAKIM

Baskı Şah ürünlerinin satışı, internet sitenizden başka nerelerde yapılıyor?

Kendi sitemiz ve Instagram sayfamız dışında Trendyol ve Hepsiburada’dan temin edilebilir. Yurt dışı satışımızı ise 

www.etsy.com üzerinden gerçekleştiriyoruz. 

Son olarak Baskı Şah ile ilgili bundan sonraki hedefinizi sormak istiyorum. 

Baskı Şah’ın, 3 yılda geldiği noktadan çok memnunum. Bununla beraber elbette yeni projelerim de var. Önümüzdeki günlerde ürün çeşitliliğimiz çok artacak. Tepsilerin, mumların, kırlentlerin, paspasların üzerine de baskı yapmaya başlıyoruz. Böylece, sitemize giren herkes, evinin dekorasyonuyla ilgili her türlü ürünü bir arada bulabilecek. Duvar kaplamalarıyla takım kırlentlere, mumlara tek tıkla ulaşabilecek. 

 

İLETİŞİM

Adres: Cedit Mah. İnönü Cad. No:330 İzmit/Kocaeli

Tel: 0532.057 30 41

e-ticaret: www.baskisah.com

Instagram: @baskisahh

NASIL ARANDI: #baskışah #şevvaloruç #baskıtasarım #modern #dekorasyon #dekoratif #renk #desen #alternatif #şahbaskı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.