26-04-2024 17:21

Kamil Bolat: Üniversite Mezunlarının Yaşadığı Travma

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/02/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Merhabalar,

Üniversite eğitiminin çok önemli, çok kıymetli ve üniversite mezunlarından beklentinin çok yüksek olduğunu dile getirmeyen yoktur. Bu değerlendirmeye katılıyorum ancak yaşanan deneyimler ve üniversite mezunlarıyla ilgili tanık olunanlar, son derece hayal kırıklığı yaratır türdendir. Bu yazımda belirteceğim tespitler ve deneyimler elbette ki üniversite mezunlarının yüzde yüzü için geçerli değildir.

***

Üniversitelerden çok fazla mezun çıkmaktadır. Mezunlar beklentileri karşılamaktan son derece uzak, iş hayatının gerçeklerinden habersiz ve iş hayatına hazırlıksız olarak mezun olmaktadır. Birçok mezun, aldığı eğitime uygun iş bulamamakta ve uzun süre işsiz kalmakta; iş bulabilenlerin birçoğu düşük nitelikli işlerde çalışmaya ve çok düşük maaşlara razı olmaktadır. Ara kademe personel eksiği olduğu için birçok üniversite mezununun, ara kademe personel eksiğini karşılamak üzere çalışmakta olduğu görülmektedir.

Öğrenciler üniversiteye daha büyük hayallerle girip okumakta ancak mezun olduktan sonra karşılaştıkları durumdan dolayı büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşamaktadır. İşletme yönetimleri, beklentilerini karşılamayan üniversite mezunlarını birer ‘yük’ olarak görmektedir. Giderek zorlaşan piyasa şartları, işletmelerin personel yetiştirme konusundaki toleranslarını daraltmıştır. Kısacası, üniversite mezunları da işletmeler de beklentilerini karşılayamamaktadır. Burada anlatılanların isim yapmış, marka üniversitelerden mezun kişiler için bile geçerli olduğunu belirtmek gerekir.

 

MEZUNİYET SONRASI PROGRAMLAR

Sözü edilen durumun sorumlusu öğrenciler veya işletmeler değildir. Eğitim sistemimiz bu durumu ortaya çıkarmaktadır. İşletmeler eğitimli kişilerden çok şey beklemektedir. Aslında bu bir ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Maliyetler yükselmiş, rekabet yıkıcı bir hal almış durumdadır. Bu durumdaki işletmeleri darboğazlardan geçirecek ve ayakta kalmalarını sağlayacak olan eğitimli işgücüdür.

Üniversite mezunlarının karşılaştıkları bu durumu ortaya çıkaran sistemi değiştirmek bireysel girişimlerle yapılabilecek bir  şey değildir. Bu, eğitim sistemiyle ilgili köklü bir değişikliği gerektirmektedir ancak üniversiteden mezun olanların da işletmelerin de beklemeye tahammülleri yoktur. Unutmamak gerekir ki üniversite eğitimi almak kolaylaşmış ancak mezuniyet sonrası iş hayatına girebilmek ve yer edinebilmek zorlaşmış durumdadır.

Yapılması gereken, yukarıda belirtilenlerin akılda tutulması ve öğrencilerin, daha üniversite eğitimi devam ederken iş hayatının beklentilerini karşılayacak şekilde kendilerini yetiştirmeleridir. Üniversite öğrencilerinin kişisel gelişimlerini sağlayacak ve onları mezuniyet sonrasına hazırlayacak birçok program vardır.

Öğrenciler, “İşletmelerin ihtiyaç ve beklentileri nelerdir, istenen çalışan profili nedir, işletmelerin işleyişi nasıldır, işletmelerin beklentilerine en kısa sürede cevap verebilecek hale gelebilmek için bilinmesi gerekenler nelerdir, neleri bilmek ve neleri yapabiliyor olmak avantaj sağlar?” gibi birçok önemli soruyu akıllarında tutarak bu programlara katılmalıdır.

 

‘FARKLI’ MEZUN OLMAK

Yılları boşuna geçirmiş olmamak, üniversiteden mezun olduktan sonra büyük hayal kırıklıkları yaşamamak, üniversite eğitimine ve meslek onuruna yakışır bir iş edinmek için yapılması gereken, daha mezun olmadan önce donanımları arttırmak, kendini geliştirmek, “farklı” mezun olmayı başarmaktır. Bu, kişinin kendi elindedir.

Değişim Akademi, yukarıda sözü edilen gerçekleri ve işletmelerin ihtiyaçlarını dikkate alarak, üniversiten yeni mezun olanların işletmelerin beklentilerini kısa sürede karşılayabilmesini sağlamak üzere “İş Hayatına Hazırlık” programını tasarlamıştır. Bu programda ağırlıklı olarak yaşanan deneyimler aktarılmakta ve işletmelerdeki gerçek vakalar üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Amaç, öğrencinin kafasındaki işletme ve iş hayatı ile gerçek hayattaki işletme ve iş hayatı arasındaki farkı azaltıp, mezuniyet sonrası karşılaşılacaklardan dolayı yaşanacak olan hayal kırıklığını ortadan kaldırmak veya hafifletmektir.

    

DEĞİŞİM AKADEMİ

Adres: Sanayi Mh. Kozalı Sk. Çarşı Yapı AVM C Blok No:10 C-20 İzmit/Kocaeli

Web: www.degisimakademi.com.tr

kamilbolat@degisimakademi.com.tr

NASIL ARANDI: #değişim akademi # kamil bolat # eğitim # öğrenci # kocaeli # izmit

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.