24-04-2024 18:43

İzmit Körfezi’nde dipten diriliş başladı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/06/2023
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteği ile hayata geçirilen, İzmit Körfezi’ni temizleyerek adeta bir akvaryum haline getirecek İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı Projesi’ne başlandı
.stripslashes($urun->baslik).

Deniz zemininde oluşan ve hem kötü kokuya hem de zeminde yaşayan dip canlıları ile mikroorganizmaların yok olmasına sebebiyet veren dip çamuru, denizlerimizin en büyük düşmanlarından biri. Genellikle, sığ sulara kurulan balık çiftlikleri, erozyonla gelen ya da akarsular tarafından taşınan atıklar, teknelerin sintineleri, nakliye gemilerinin akaryakıtları, atık suların arıtılmadan denize bırakılması gibi nedenlerle uzun yıllar içinde oluşan dip çamuru sularımızdaki ekosistemi ciddi şekilde tehdit ediyor.

DEV BİR AKVARYUM GİBİ

Bu noktadan hareketle, İzmit Körfezi’nin tabanındaki dip çamurunu temizlemek için dev bir çalışma başlatıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Cumhurbaşkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirdiği İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı Projesi ile İzmit Körfezi’ni dev bir akvaryum haline getirmeye hazırlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın liderliğinde yürütülen projeyle sadece İzmit Körfezi değil, Marmara Denizi de temizlenecek.

8,5 MİLYON TON

2021 yılında İzmit’te yaşanan müsilaj felaketinin ardından harekete geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, proje hazırlıklarını tamamladı. 720 hektarlık alanı kapsayan iki etaplı proje kapsamında yapılacak çalışmalar tamamlandığında, 3,5 milyon metreküp yani yaklaşık 8,5 milyon ton dip çamuru temizlenmiş olacak. Projenin ikinci etabının hayata geçirilmesi sonrası ise İzmit Körfezi yeniden eski günlerine kavuşacak ve adeta dev bir akvaryum görünümü kazanacak. 120 milyon dolar bütçeyle gerçekleşecek proje kapsamında, deniz zemininden borularla çıkarılacak olan dip çamurları, gemilerle İzmit Atletizm Pisti’nin arkasına kurulacak susuzlaştırma tesisine taşınacak.

KÖRFEZ TEMİZLENECEK

TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesi ile uzun yıllardır yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor. Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı Projesi ile İzmit Körfezi ve Marmara Denizi temizlenecek, ekosistem canlanacak, deniz canlıları çoğalacak. Kentimiz için büyük önem taşıyan proje, geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katıldığı bir törenle start aldı. İnterteks Alanı’nda binlerce vatandaşımızın katılımıyla gerçekleşen törende Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Cumhur İttifakı’nın il başkanları, milletvekili adayları ve ilçe belediye başkanları da hazır bulundu.

“EN DOĞAL HALİYLE BIRAKACAĞIZ”

Törende bir konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı Projesi, bizim için çok önemli bir proje. Bu proje kapsamında sadece İzmit Körfezi’nde değil bütün Marmara çevresinde temizlik çalışması yapacağız. Marmara Denizimizi gençlerimize en güzel, en doğal, en temiz haliyle bırakacağız” dedi. Bakan Kurum sözlerine şöyle devam etti: “Hatırlarsınız 2021’in baharında Marmara Denizi’nde büyük bir müsilaj problemiyle karşılaşmıştık.

TARİHİ BİR GÜN

Bu olaydan sonra tüm il ve ilçe merkezlerimizde seferberlik anlayışıyla çalıştık ve 1,5 yıldır Marmara Denizi’nde olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Bugün de dip çamuru temizliğini başlatmak ve denizimizi en temiz haline kavuşturmak için burada bir aradayız. Bugün Kocaeli ve Kocaeli’nin geleceği için tarihi bir gündür. Bu çalışmayla İzmit Körfezi’ni, dibinde onlarca yıldır birikmiş 8,5 milyon ton çamurdan kurtaracağız. Bu çalışma Körfez’in dipten dirilişine vesile olacak.” Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise yaptığı konuşmada projenin Kocaeli ve Marmara için tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi.

KENTİN EVLADI GİBİ

Kocaeli halkına verdikleri sözleri tuttuklarını belirten Başkan Büyükakın, “Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıllarda müsilajla mücadele ettik. Bakanımızın öncülüğünde müsilaj meselesi dışında Dilovası Kömürcüler OSB’nin kapanması için çalıştık. Sanayicimize de zarar vermeden Kömürcüler OSB’ye kapattık. Sayın Bakanımız her çalışmada hep yanımızda oldu ve bu kentin evladı gibi bizimle çalıştı. Marmara Denizi’ni ölmekten kurtaracak olan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı Projesi bugün başlıyor. Temizlik yapacağımız alan tam 656 futbol sahası büyüklüğünde. 5 yıl sürecek, 120 milyon dolarlık projemizin bütçesinin üçte birini Cumhurbaşkanlığı, üçte birini Bakanlık ve üçte birini de Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz karşılayacak.” şeklinde konuştu.

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # tahir büyükakın # izmit körfez # murat kurum # Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.