08-05-2024 09:32

Hayalleriniz burada gerçeğe dönüşüyor: Aston Gayrimenkul

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/12/2023
Gayrimenkul sektörünün uzman isimlerinden Yavuz Ergenç, Aston Gayrimenkul’de hayalleri gerçeğe dönüştürüyor
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: SERPİL ÇOLAK TÜRKOĞLU

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

Gayrimenkul sektörüne yıllarını vermiş bir isim Yavuz Ergenç… Mesleğe ilk adımını dayısının kurduğu Aston Gayrimenkul’de atan, aradan geçen zaman içinde sektörün tüm inceliklerini öğrenen, dayısının tecrübesinden de yararlanarak olgunlaşan, ortak olduğu şirketi 7 yılın sonunda devralan Yavuz Ergenç, yaklaşık 3 yıldır tek başına çalışıyor.

Başarısının sırrını ‘dürüstlük, şeffaflık, iyi ilişkiler ve bölge hakimiyeti’ olarak açıklayan Yavuz Ergenç, kendisi gibi çalışacak birilerini bulduğunda ekibini genişletmeyi de düşünüyor. Gayrimenkul uzmanı Yavuz Ergenç ile sahibi olduğu Aston Gayrimenkul’ü ve sektörün durumunu konuştuk. Keyifli okumalar…

Yavuz Bey, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1993, İzmit doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi İzmit’te tamamladım, daha sonra dil eğitimi için yurt dışına gittim. Döndüğümde hemen iş hayatına atıldım, dayımın kurmuş olduğu Aston Gayrimenkul’de çalışmaya başladım. Mesleğe devam ederken, İstanbul Üniversitesi Sivil Havacılık Bölümü’nü bitirdim. Dayımın halihazırda bir ortağı vardı, bir dönem sonra ben de ortak oldum. Bu ortaklık yaklaşık 7 sene sürdü. 2020 yılında bir yol ayrımına geldik, dayım Aston Gayrimenkul’ü bana devretti, diğer ortakla da yolları ayırdık. Bu mesleğe başlamamda dayımın emeği çok büyüktür, bu vesileyle kendisine bir kez daha teşekkür etmek isterim. 2020 yılından beri Aston Gayrimenkul çatısı altında tek başıma hizmet veriyorum. Bu süreçte manevi desteğini benden esirgemeyen eşime de teşekkür ediyorum. Ortaklı bir yapıdan sonra tek başına çalışmak iyi geldi diyebilirim ama ilerleyen süreçte iyi bir ekip kurmayı düşünüyorum.

Aston Gayrimenkul çatısı altında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Ağırlıklı olarak konut, villa, konut arazisi, villa arazisi alım satım ve kiralama işlemleri yapıyorum. Ticari depo ve fabrika kiralama ve satış işlemleri de gerçekleştiriyorum. Bölge olarak Başiskele dışına çıkmayı düşünmüyorum, ‘10 yıldır da çıkmadım’ diyebilirim. Bunun nedeni de bölge hakimiyeti. Bölgeyi çok iyi tanıyorum, bu da bizim sektör için önemli. Zaten Başiskele çok geniş bir coğrafya, yapılaşmaya açık bir bölge, bana yettiğini düşünüyorum. Nadiren de olsa İzmit ve Kartepe’de çalışıyorum, ekip genişlediğinde farklı ilçelere de yönelmeyi düşünüyorum.

ÖNCELİĞİM İNSAN…

Yavuz Bey, sizi diğer gayrimenkul firmalarından ayıran en önemli özellik nedir?

Önceliğim insan. Benim için para her zaman ikinci planda gelir. Bunun yanı sıra dürüstlük, şeffaflık, iyi ilişkiler ve bölge hakimiyeti diyebilirim. Bu işi tek başıma yaptığım süre zarfında tam komisyon aldığım zamanlar nadiren olmuştur. Benim için insan ilişkileri daha ön plandadır, bu yüzden tercih edildiğimi düşünüyorum. Müşterilerim, aradan yıllar geçse de ihtiyaç duyduklarında beni bulur. Aramızda güçlü bir bağ olduğunu söyleyebilirim.

 

Sizce iyi bir gayrimenkul danışmanı hangi özellikleri taşımalı?

İyi bir gayrimenkul danışmanı öncelikle bu işin eğitimini almalı. Eğitimin yanında teknolojiyi de iyi kullanması gerekiyor. Aynı zamanda bilgi birikimine sahip olmalı. Bizim mesleğimizde zamanla olgunlaşıyorsunuz, o yüzden zamana ihtiyaç var. Bizim meslek için 5 yıl kısa bir süre, ‘ben oldum’ diyebilmek için en az 10 yıla ihtiyaç var diye düşünüyorum.

 

Gayrimenkul danışmanıyla çalışmanın avantajlarından da bahseder misiniz?

İşi profesyonel ellere yani ehline bırakmak her zaman için daha iyidir. Çünkü her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de bu işi doğru yapan da var yapmayan da… Takdir edersiniz ki bizim işimizde büyük paralar dönüyor ve insanlar bu paraları kolay kazanmıyor. Bir ev sahibi olabilmek için belki de hayatı boyunca biriktirdiği tüm parayı yatırıyor. Sonradan pişman olmamak için güvenilir bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak önemli. Bir de bizim sektörde prosedürler değişkenlik gösterebiliyor. Vatandaşın bunları takip edebilmesi zor.

Özellikle pandeminden sonra dijitale geçilince, teknolojiye ayak uydurma konusunda vatandaş zorluk çekebiliyor. Biz sürekli bu işin içinde olduğumuzdan nerede, ne zaman, ne yapacağımızı iyi biliyoruz, daha kısa sürede sonuç alabiliyoruz. Kısacası hastanede nasıl ki bir doktora, adliyede bir avukata ihtiyaç varsa, bizim sektörde de bir gayrimenkul danışmanına ihtiyaç var demektir.

SEÇİCİ DAVRANIYORUM

Peki, siz projelerinizi seçerken neye dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle olaya para kazanma odaklı bakmıyorum, günlük düşünmüyorum. Sattığım bir mülkte daha sonra doğabilecek problemlerden ötürü hukuki bir bağlayıcılığım olmasa da bundan rahatsızlık duyarım. Üstlendiğim projenin beni mahçup etmemesi lazım. İnsanlar üzerinde kötü intiba bırakmak istemem. O yüzden projeleri alırken seçici davranıyorum, iyi müteahhitlerle çalışıyorum. Kendim oturmayacağım bir evin satışını da yapmam. Yaklaşık 10 yıldır bu sektörün içindeyim, şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım.

 

Yavuz Bey, şu sıralar sektöre ilgi arttı, neredeyse her gün yeni bir gayrimenkul firması açılıyor. Bu rekabet sizi nasıl etkiliyor?

İnsanlarda kolay para kazanma arzusu var, bu yüzden bu işi yapmak isteyen çok. Bir de herkesin yapabileceği bir meslek olarak görülüyor. Farklı bir işte çalışan insanlar dahi ‘boş zamanlarımda bunu da yaparım’ diyor. Fakat gayrimenkul danışmanlığı insanın tek işi olmalı. Bu işi yapacak kişi hem eğitimini almalı hem de meslekte tecrübe sahibi olmalı. Eskiden boş bir dükkana bir masa, bir sandalye atan bu işi yapıyordu ancak 21. yüzyılda durum çok farklı. Rekabet kısmına gelirsek, yaklaşık 10 yıldır sektörün içindeyim, belki yeni başlayan arkadaşları etkiliyordur ancak beni çok etkilemez.

GELECEĞİ PARLAK

Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bu sektörün geleceği her zaman parlak. İnsanlar yaşadıkları sürece bir şeyler alacak, satacak, yatırım yapacak. Gayrimenkul sektörünün son zamanlarda revaçta olmasının sebeplerinden biri de yabancı yatırımcılar. Bu arada konut fiyatlarının artmasında enflasyon kadar yabancı yatırımcıların da rolü büyük. Talep olunca fiyatlar ister istemez yükseliyor. Şu an emlak piyasası durağan bir dönem geçiriyor ancak 2024 yazında bugünün rakamların iki katını konuşuyor olacağız.

 

Kiralık ev fiyatlarının artışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başiskele bölgesi için konuşursak konut üretimi çok olmasına rağmen kiralık ev sayısı az. Yine arz-talep dengesi gündeme geliyor. Başiskele çok yoğun göç alan bir bölge, bu yüzden ne kadar konut üretilse de yeterli gelmiyor. Belli platformlara baktığınızda Başiskele’de 20-30 arası kiralık ev görüyorsunuz ancak bunlara 100-200 kişi talip oluyor. Hal böyle olunca fiyatlar fırlıyor. Öte yandan konutlarını kiraya vermek istemeyen ev sahipleri de var.

Zaten aldığı konut durduğu yerde değer kazanıyor, kimse kiracıyla uğraşmak istemiyor. Bir de şimdi 15 bin liraya kiraya verse 6 ay sonra 20-25 bin lira olmayacağının garantisi yok. İstediği zaman kiracıyı da çıkaramıyor. O yüzden ‘Hiç olmazsa dairem temiz kalsın’ diyor, kiraya vermiyor. Tüm bu etkenler kiraları her geçen gün biraz daha yükseltiyor.

 

Siz de yabancı yatırımcılarla çalışıyor musunuz?

Evet. Aston Gayrimenkul’ü devraldığım 2020 yılında bölgede yabancılarla çalışan pek kimse yoktu. Bu açığı kapatmak amacıyla bazı çalışmalar yaptım. Kuveyt ve Katar’da bu işi yapan emlak acenteleri ile iş ortaklığım var.

DÜRÜSTLÜK VE ŞEFFAFLIK

Oturmak için ya da yatırım amaçlı konut almanın en uygun zamanı nedir?

Konut almanın en uygun zamanı yıl sonudur. Kasım, aralık, ocak aylarında rakamlar yaza göre biraz daha durağandır. Bu aylarda almak daha mantıklı.

 

Yavuz Bey, yıllardır sektöre emek vermiş birisi olarak gayrimenkul sektörüne girmek isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Bu sektöre girmek isteyen arkadaşlar öncelikle bu işin erbabı olarak bilinen kişilerin yanında ‘staj’ diye tabir ettiğimiz o süreyi geçirmeli. Kurumsal da olabilir yerel bir emlak ofisi de fark etmez, en az 2-3 yıl danışman olarak çalışmaları gerekiyor. Kişinin mesleki olarak olgunlaştığı yer ofis ve arazidir çünkü. Doğru bir emlak ofisi seçerlerse, ileride kendileri için uygun bir zemin hazırlamış olurlar. Direkt kendi ofislerini açmaları yanlış bir karar bence. Ben de bu sektöre girerken direkt kendi ofisimi açmadım, kurulmuş bir emlak ofisinde 7 sene boyunca tecrübe kazandım, sonra bu işi tek başıma yapmaya başladım.

 

Son olarak geleceğe dair hedeflerinizi de öğrenmek isterim.

Benim gibi çalışacağına emin olduğum kişileri bulduğumda ekibimi genişletmeyi düşünüyorum. İlerleyen süreçte bölgemizdeki diğer ilçelere de hizmet götürmeyi planlıyorum. Aston Gayrimenkul’ü yerelde büyük bir marka ve tanınır bir firma haline getirmek istiyorum.

 

İLETİŞİM:

Yeşilyurt Mah. Yuvacık 17 Ağustos Blv. No:8/2 Kat:1 (Yeşilyurt PTT yanı) Başiskele/Kocaeli

Telefon: 0 (262) 344 44 71 / 0 (553) 433 37 08

www.astongayrimenkul.com

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.