23-04-2024 15:27

Hallıwıck konsepti nedir?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 14/09/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Halliwick Konsepti, yüzme eğitmeni ve hidromekanik mühendisi James McMillan tarafından 1940’ların sonlarında ve 1950’lerin başlarında geliştirildi. Hidrostatiğe, hidrodinamiğe ve vücut dinamiğine dayanan konseptin temel amaçları; suya girişi kolaylaştırmak, motor becerileri geliştirmek, bütünsel öğrenmeyi sağlamak, karada olmak yerine suda bulunurak yetenek ve beden farkındalığını dokulara yük bindirmeden arttırmak, yaşam kalitesini iyileştirmek ve yaralanmalardan sonra rehabilitasyonda erken dönem için maksimum verimi almaktır.

Uygulama, özel gereksinimli bireylerden elit sporculara kadar herkese faydalı olabilecek birçok teknik ve hareket içerir. Kas-iskelet sistemi problemlerinde, pediyatrik rehabilitasyonda, nörolojik problemlerde, ağrı tedavisinde ve ameliyat sonrasında uygulanabilir. Herhangi bir yan etkisi olmamakla beraber, su korkusu olan bireylerde suya alışma amacıyla da kullanılabilir. Havuz suyunun kalitesi ve havuz şartları uygulanacak tedavi için çok önemlidir.

★★★

Ben de bir halliwick terapisti olarak, sıklıkla ameliyat sonrası erken dönemde vücudu hareketsiz bırakmamak adına bu konsepti kullanıyorum. Halliwick konseptinin temeli olan on maddelik programa göre kişinin durumu değerlendirilerek, en uygun seviye belirlenir ve programa başlanır. Bu on nokta, su ortamındaki ilk sensorimotor deneyimlerden yüzme sanatının öğelerinde ustalaşmaya kadar suda ilerlemenin mantıksal bir sırasını takip eder.

 

On aşamalı program

1. Zihinsel uyum

2. Ayrılma

3. Enine döndürme kontrolü

4. Sagital dönme kontrolü

5. Boyuna dönme kontrolü

6. Kombine dönme kontrolü

7. İtme

8. Durgunlukta denge

9. Türbülanslı kayma

10. Basit ilerleme ve temel yüzme vuruşu

Bu aşamalar aracılığıyla programın sudaki hedeflerine ulaşılır. Nefes kontrolünün iyileşmesi, hareketlerin ritmik koordinasyonunda artış, duyusal bütünlük artışı, artmış beden farkındalığı, günlük yaşamdaki aktivitelerde bağımsızlık, genel fiziksel uygunluğun ve sağlığın iyileşmesi, özgüven artışı ve kişiler arası iletişimde gelişme program sonrasında genellikle ulaştığımız sonuçlardır.

★★★

Bir araç olarak su, kişilere hareket özgürlüğü, daha fazla özgüven ve tatmin sağlar. Sonuç olarak halliwick konsepti, oyunlar ve çeşitli aktivitelerle birleştirilerek bütüncül bir terapi yaklaşımı oluşturma konusunda kesinlikle dikkate alınması gereken harika bir yöntemdir.

 

İLETİŞİM

Su Akademi Türkiye

Adres: Alikahya Merkez Sakıp Sabancı

Bulvarı No: 14 İzmit

Tel: 0545.282 27 43

Web: www.suakademiturkiye.com.tr

Instagram: @suakademitr - @fizyoterapist.oguz

 

 

NASIL ARANDI: #oğuzgücin #suakademitr #ebrugücin #fizyoterapist #halliwick #konsept #jamesmcmillan #hidrostatik #rehabilitasyon #sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.