27-07-2024 09:06

Emre Gökçe: Otizm bir canavar mı?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 31/05/2024
“Konuşamayan bir otistik olarak çoğu zaman kızgındım çünkü herkes gibi değildim. Zaman otistik benliğimle gurur duymamı sağladı. Evet, hayatın zorlukları var ama herkesin de zorlukları yok mu?” -Gregory Tino*
.stripslashes($urun->baslik).

Otizm bir canavar mı yoksa hayatın içinde hatta kimi zaman merkezinde olan normal bir durum mu? Şüphesiz ki her ikisi de. Aynı bir bitkinin zehirli olduğu kadar bazı durumlara şifa olması gibi. Bakış açımız her şeyi belirler. Canavarlar bazen kazanır bazen de en iyi arkadaşımız olur. Gelin, kısa bir hikaye ile kimileri için hayatın akışını belirleyen bu konuya bir göz atalım ve bakış açılarımızı sorgulayalım.

***

Otistik çocuk herkes gibi olmak istiyordu. Arkadaşlarıyla konuşabilmek, araba kullanabilmek ve insanların onun ne kadar zeki olduğunu fark etmesini istiyordu. Başkalarını kıskanıyordu çünkü her şey herkes için çok kolay görünüyordu ama onun için zordu. “Hayatım neden bu kadar zor?” diye yakınıyordu: “Diğerleri gibi olmak istiyorum. Onların hayatı çok kolay.” Otistik çocuk o gece uyuyana kadar ağladı.

Tanrı, o gece çocuk için üzülmüş ve uyurken çocuğun otizmini silmişti. Ertesi gün çocuk uyandı ve otizminin ortadan kalktığını fark etti. Çocuk arkadaşlarıyla konuşabiliyor, araba kullanabiliyor ve insanlar artık onun zeki olduğunu düşünüyordu. “Bu harika” diye düşündü çocuk. “Hayat şimdi harika olacak.”

Ancak bir süre sonra otizm ve çocuk, birbirlerini çok özlemeye başladılar. Çocuk keskin duyularını, inanılmaz yeteneklerini ve özellikle müzik çaldığında sinestezisini özlüyordu. Çocuk anladı ki hayat sizin ondan ne yaptığınızdır. Bu yüzden eski otistik haline dönmek için Tanrı’ya dua etti.

Ertesi gün otizm geri dönmüştü ve çocuk mutluydu! Bir zamanlar otizm bir yüktü, şimdi ise bir nimetti. Böylece çocuk araba yerine bisiklete binmeyi öğrendi. Bir harf tahtası kullanarak iletişim kurmayı öğrendi ve sonunda arkadaşlarıyla konuşabildi. Ve harf tahtası sayesinde insanlar artık onun ne kadar zeki olduğunu görüyordu. Çocuk, hayattaki zorlukların hayatınızı daha iyi hale getirmek için sizi teşvik ettiğini fark etti.

***

*Gregory Tino, sözel olmayan ve apraksisi olan otistik bir yazar. Yazılarına kendi blog sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz, ayrıca Tino’nun Amazon’dan yayınlanmış iki kitabı var.

Blog sayfası adresi: https://inautism.wordpress.com

Gregory Tino’nun kendi hakkındaki orijinal yazısını https://neuroclastic.com/autistic-boy-who-became-typical sitesinden okuyabilirsiniz.

 

Özel Serüven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Adres: Yenişehir Mah. Adnan Menderes Blv. No: 68 İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0537.470 00 64

@seruven.rehabilitasyon.merkezi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.