04-05-2024 03:37

Eğitimin gücüne inanan bir anne: Selda Arman

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 10/06/2021
Selda Arman, uzun yıllar bankacılık yaptıktan sonra ikizleri Halil Miran ve Ali Serhan’ı en iyi şekilde yetiştirebilmek için yeniden üniversite öğrencisi oldu, çocuk gelişimi alanında eğitim almaya başladı
.stripslashes($urun->baslik).

İkizleri Halil Miran ve Ali Serhan’ı dünyaya getirdikten sonra çocuklarıyla daha iyi ilgilenebilmek adına iş hayatına ara veren Selda Arman, her konuda eğitimin gücüne inanan bir anne. Tam da bu nedenle, iktisat ve halkla ilişkiler üzerine aldığı eğitimin ardından; çocuklarını en doğru şekilde yetiştirebilmek adına çocuk gelişimi alanında da eğitim almaya başlamış. Bir ikiz annesi olarak en büyük şansının sakin ve sabırlı yapısı olduğunu ifade eden Selda Hanım için en önemli şey ise çocuklarına iyi bir rol model olabilmek. Selda Hanım ile ikizlerini büyütürken dikkat ettiği noktaları ve nasıl bir anne olduğunu konuştuk.

 

Selda Hanım, kendinizi nasıl bir anne olarak tanımlarsınız?

 

Kararlı, disiplinli, bir  o kadar  da sevgi dolu ve sabırlı bir anneyim. Aslında en sevdiğim özelliğim de sabırlı ve sakin bir yapıda olmamdır çünkü ikiz annesiyim. İkiz çocuk sahibi olmak büyük bir sabır ve özveri gerektirir. 2 farklı çocuğa aynı anda, aynı zamanda yetebilmek ancak büyük bir özveriyle mümkün. Çalışan bir kadınken, çocuklarımın ihtiyaç duyduğu tek şeyin anne sevgisi ve ilgisi olduğunu düşünerek mesleğime ara verdim ve tamamen çocuklarımın eğitimine odaklandım. Aylık, yıllık  gelişimlerini ve davranışlarını  adım adım izliyor, gelişim dönemlerine uygun kitaplar okuyorum. Çocuklarımı daha iyi anlamak, isteklerine ve yaşlarına uygun karşılık vermek için onlarla birlikte kendimi de eğitiyorum. İnsanın çocuklarına rol model olmasının öneminin farkında ve bilincindeyim.

 

Çocuklarla nerelere gitmek, neler yapmak size keyif verir? 

 

Pandemi sebebiyle fazlaca dışarıya çıkamıyoruz. Bu süreçte en büyük şansımız, yaşadığımız yerin çocuklar için çok müsait olmasıydı. Evimizin bahçesi en çok vakit geçirdiğimiz, en sevdiğimiz oyun alanımız oldu. Çocukların gönüllerince oyun oynamasını çok önemli ve değerli buluyorum. Oyun, çocuğun yaşamının vazgeçilemez bir parçası. Oyun oynamak çocukları bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak geliştiriyor. Çocuklar, oyun yoluyla düşünceler, duygular ve ilişkilerde beceri ve kontrol kazanmayı öğreniyor. Yaratıcı düşünmeyi, sorumluluk almayı, paylaşmayı, kısacası hayatı oyunla anlıyorlar.

 Çocuklarımın kuzenleri de en büyük şanslarımızdan. Pandemi döneminde en çok kuzenleriyle oyun oynayarak vakit geçirdiler. Bahçede oyun oynamanın dışında evde beraber pastalar, kurabiyeler yaparız. Ailece satranç, kart oyunları, yap-boz gibi akıl oyunları oynarız. Haftada bir gün sinema günü yaparız. Bir de futbol vazgeçilmezimizdir.

 

Çocuklarınızı büyütürken nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Öncelikle adaletli, ilkeli ve merhametli olmaları en büyük isteğim. Bunun için de rol modelin çok önemli olduğu kanaatindeyim. Eşler arasındaki saygı, sevgi, adalet ve merhamet faktörü çocuklar için en büyük örnek. Özellikle anneye karşı saygı ve sevgisini özenle gösteren bir baba, çocuklar için en güzel rol modeldir. Bu konuda eşimden çok büyük destek aldığım için kendimi ve çocuklarımı şanlı görüyorum.

 

Miran ve Serhan’ın ilgi alanları nelerdir?

 

Miran’ın en büyük tutkusu futbol ve yüzme. Serhan da kardeşi gibi futbola ve yüzmeye ilgili ama bunun yanında resim yapmayı, bahçeyle uğraşmayı, çiçeği, böceği incelemeyi çok sever. Onların futbol ilgisi sayesinde artık benim de yeni bir ilgi alanım oluştu. Fırsat bulduğumuz her an ailece futbol oynarız. Babayla halı sahada maç yapmak en büyük zevkimiz. Çocuklar çok değişken; bugün çok sevdiği bir şeyden yarın sıkılabiliyorlar. Bu yüzden ilgi duydukları sporları ailesi ve arkadaşlarıyla doyasıya yaşayarak geliştirmeleri taraftayım. İlgi duyduğu, sevdiği  bir aktivitenin kurs gibi bir mecburiyet değil de oyun olarak kalması gerektiğine inanıyorum.

Yaşları gereği dünyayı ve ilgi alanlarını keşfetmelerini izlemek istiyorum. Çocuklarım henüz 7 yaşında, zaman çok hızlı akıyor. Hayatları boyunca bir şeyler yapmayı öğrenecekler zaten. Şu anda çocuk olmayı öğreniyorlar.

 

Çocuklarınızı büyütürken faydalandığınız kaynaklar?

 

Çocuklarımı büyütürken eksiklerimi daha iyi görebilmek ve daha doğru yaklaşımlar sergilemek adına çocuk gelişimi bölümünü okumaya karar verdim. Eğitime önce kendimizi eğitmekle  başlamamız gerektiğine inanıyorum. Birçok konuda bilgimiz var belki ama anne olmak, çocuk yetiştirmek ilk defa karşılaştığımız bir durum. Bunun  eğitimini almak ve bilinçli davranmak elbette çok önemli.

Çocuklarımın adım adım gelişimini, davranışlarını inceledim, takip ettim ve çeşitli kaynaklardan destek aldım. Okurken, ders kitaplarımın çok faydası oldu. Bunun dışında Doğan Cüceloğlu,  Christian Salzman,  Prof. Dr. Haluk Yavuzer ve Adem Güneş gibi yazarların eserlerinden faydalandım. Çocuk yetiştirirken doğru bildiğimiz yanlışları yapmamak adına, onlara göstereceğimiz sonsuz sevgi ve şefkati, eğitim ile birleştirmemiz gerektiğine inanıyorum.

NASIL ARANDI: #kidslife #çocuk #anne #anneçocuk #seldaarman #aliserhan #halilmiran #pandemi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.