28-03-2024 20:17

Bugün, yarın, daima… İSTEK Kocaeli Okulları

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/06/2021
İSTEK Kocaeli Okulları, huzurun ve sevginin egemen olduğu kampüsünde, anaokulundan liseye pırıl pırıl bir nesil yetiştiriyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

 

İSTEK Okulları kuruluşundan bu yana Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan çağdaş ve girişimci nesiller yetiştiriyor.

Eğitim-öğretim etkinliğini sadece akademik başarıdan ibaret görmeyen, öğrencilerin okul ortamında kazandıkları bilgi ve deneyimleri hayatlarının her alanında kullanmalarını hedefleyen İSTEK Okulları, Kocaeli’de de uyguladığı programlarla fark yaratıyor.

İSTEK Vakfı’nın, Türkiye genelinde açtığı 23 kampüsten biri olan İSTEK Kocaeli Okulları, her kademede elde ettiği başarılarla adından söz ettiriyor. Burada çocuklar öğrenirken eğleniyor, paylaşmanın ve sevginin önemini kavrıyor...

Huzurun ve sevginin egemen olduğu İSTEK Kocaeli Okullarını, kampüs müdürü Burhan Dülger’den dinledik.

Burhan Bey öncelikle sizi tanımak isteriz. İSTEK Kocaeli Okulları Kampüs Müdürü Burhan Dülger kimdir? 

27 Eylül 1958’de Trabzon’da doğdum. İlkokuldan lise üçüncü sınıfa kadar eğitimime Samsun’da devam ettim. Liseyi Ankara’da, Anıttepe Lisesinde bitirdim. Marmara Üniversitesi Yüksek Spor Okulundan mezun oldum. Öğrencilik yıllarıma uzanan voleybol kariyerime Samsun DSİ takımında yetişerek başladım, ardından 1979 yılında Ankara DSİ takımı ile 1. Lig’de oynadım. Sırasıyla Eczacıbaşı, Galatasaray, Otomarsan ve Fenerbahçe Spor Kulüplerinde voleybol oynadım. 1990 yılında Ahmet Şimşek Kolejinde beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başladım. 1991-1999 yılları arasında Marmara Kolejinde çalıştım. 2001-2016 yılları arasında İstanbul İSTEK Acıbadem Okullarında müdür yardımcısı ve müdür başyardımcısı olarak görev yaptım. 2016-2018 yılları arasında Trabzon TED Kolejinde okul müdürü olarak görev aldım. 2018 yılında çok sevdiğim kurumuma, İSTEK Okullarına döndüm; İstanbul Uluğbey Ortaokulu Müdürlüğüne devam ederken Kocaeli’deki okulumuzun merkez kampüslerimize katılmasıyla birlikte İSTEK Kocaeli Okullarında kampüs müdürü olarak görevlendirildim. İSTEK Okullarında 20. yılıma, Kocaeli İSTEK Okulları ile başlamış bulunmaktayım. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir kızım var. Kendisi, İstanbul’da özel bir TV kanalının avukatlığını yapıyor.

İSTEK Vakfı Okullarının tarihçesinden biraz bahseder misiniz?

1985 yılında Sayın Bedrettin Dalan tarafından kurulan İSTEK Vakfı; Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, çağdaş ve girişimci nesiller yetiştirmektedir. Bugün anaokulundan üniversiteye uzanan bir eğitim zincirine sahip olan kurumumuz; 22 anaokulu, 22 ilkokul, 22 ortaokul, 20 Anadolu lisesi, 14 fen lisesi ile ülkemizin geleceğinde söz sahibidir. Anaokulundan liseye, eğitim alanında sahip olduğumuz tecrübeyi yüksek öğrenim alanına taşımak ve vakıf okullarımızdaki nitelikli eğitimi iş hayatına katılana kadar kesintisiz bir süreç haline getirmek amacıyla 1996 yılında da Yeditepe Üniversitesi kuruldu. 

23 KAMPÜSÜMÜZ VAR

Türkiye genelinde kaç kampüsünüz var? İSTEK Okullarının Kocaeli’yi tercih etmesinin nedeni nedir?

İSTEK Okullarının İstanbul’da 8, Antalya’da 2 kampüsünün yanı sıra İzmir, Kütahya, Kocaeli, Denizli, Lüleburgaz, Çanakkale, Mersin, Yalova, Osmaniye, Afyon, Kuşadası, Bandırma ve Antep’te de birer kampüsü var. Toplamda, Türkiye genelinde 23 kampüsümüz bulunuyor. Kocaeli’nin tercih edilmesinin sebebi ise şöyle; Kocaeli köklü bir tarihi olan, gelmiş geçmiş en büyük medeniyetlere ana kucağı olmuş, gerek sanayi gerek kültürel alanda ülkemizin en gelişmiş güzide illerinden biri. Kocaeli için ‘eğitim’ çok önemli. Bu konuda bilinçli aileleri de bünyesinde barındırıyor. İSTEK Vakfı gerek öncü ve nitelikli eğitim anlayışıyla gerekse velilerimizin alışkın olduğu kurumsallığıyla beklentilere karşılık verecektir.

İSTEK Kocaeli Okulları merkez okul oldu. Bu ne anlama geliyor? Avantajları nelerdir?

2019-2020 eğitim ve öğretim dönemi itibariyle isim hakkı olan okullarımız statüsünde faaliyet gösteren İSTEK Kocaeli Okulları, 2021 Ocak ayı itibarıyla İSTEK İstanbul Eğitim Hizmetleri A.Ş.’ye bağlı merkez okulumuz olarak faaliyetini sürdürmeye başladı. Bu, diğer merkez kampüslerimiz gibi sistemin tüm işleyişinin, sevk ve idaresinin tamamen İSTEK İstanbul Eğitim Hizmetleri A.Ş.’ye bağlı olacağı anlamına geliyor. İSTEK Kocaeli Okulları, İSTEK Okullarının 36 yıllık eğitim deneyimi ve kalitesiyle bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da eğitim hayatına güçlü bir şekilde devam edecek.

FARK YARATAN EĞİTİM

Hocam, biraz da İSTEK Okullarının eğitim modelini anlatır mısınız? Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede nasıl bir sistem mevcut?

İSTEK Okullarında fark yaratan eğitim programları uygulanıyor. Bunlardan biri Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı. Yabancı dil eğitimimiz anaokulu seviyesinden itibaren oldukça yoğun işleniyor. Crossroads programı yabancı dil eğitiminde uyguladığımız örnek programlardan biri. Robotik ve kodlama, İSTEK Okullarının kuvvetli olduğu alanlardan. Anaokulu 5 yaş grubundan itibaren verilen ve müfredatı öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan robotik ve kodlama dersleriyle gelişen ve yenilenen teknolojiye ayak uydurabilecek, yeni fikirler üretebilecek bilinçli öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte psikolojik danışmanlık ve rehberlik biriminin anaokulunda uyguladığı ‘İkinci Adım’ ve ortaokul seviyesinde uyguladığı ‘Mindfulness’ uygulamaları fark yarattığımız alanlar arasında yer alıyor.

Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programından biraz bahseder misiniz?

PYP (Primary Years Programme-İlk Yıllar Programı), 3-12 yaş grubundaki öğrencilerin akademik, sosyal, fiziksel, duygusal ve kültürel açılardan gelişmesini amaçlıyor. Uluslararası bir müfredat modelini temel alan PYP, ilgili yaş grubundaki öğrencilere yönelik eğitim yöntemleri ve değerlendirme stratejileri hakkında yol gösteren bir eğitim ve öğretim yaklaşımı. PYP, öğrencilerin merak ve yaratıcılıklarını temel alan bir kavramsal yaklaşım üzerine kuruludur. Asıl hedefi öğrencilerin hayat boyu öğrenme sevgisi edinecekleri bir ortamın oluşturulmasıdır. Disiplinler üstü bir müfredat çerçevesine sahiptir ve öğrencilerin büyük fikirleri araştırırken farklı ders alanları hakkında öğrenme becerilerinin gelişmesini hedefler. PYP programının amacı bilgili, duyarlı, sorgulayan, ulusal ve uluslararası değerleri benimsemiş; farklı kültürlere karşı hoşgörülü ve saygılı dünya vatandaşı bireyler yetiştirmektir. İSTEK anaokulları ve ilkokullarında, Millî Eğitim Bakanlığının müfredatı, Uluslarara sı Bakalorya İlk Yıllar Programı ile entegre edilerek uygulanır. Milli Eğitim Bakanlığının her sınıf düzeyi için öngördüğü kazanımlar IB PYP’nin sunduğu çerçeve etrafında yapılandırılarak geliştirilir.

YABANCI DİL AĞIRLIKLI

Yabancı dil eğitimini önemsediğinizi biliyoruz.

İSTEK Okullarında anaokulundan lise son sınıfa kadar yoğun bir İngilizce programı yürütülür. Hedefimiz yaş düzeyleriyle paralel olarak öğrencilerin dilin dört becerisini (okuma, dinleme, yazma, konuşma) etkin şekilde kullanabilmeleri, yazılı ve sözlü olarak kendilerini ana dillerinde olduğu gibi ifade edebilmelerini sağlamaktır. Müfredat programları her seviyede Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi (Common European Framework - CEF) programı çerçevesinde tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz akademik çalışmaların yanı sıra uluslararası Cambridge ESOL, DELE, Fit in Deutsch, IELTS, TOEFL, Trinity gibi sınavlara da hazırlık çalışmaları yapmaktadır.

Yabancı dillerin hâkim olduğu bir öğrenme ortamının bulunduğu İSTEK Okullarında öğrenciler yabancı dilleri sadece zorunlu bir ders olarak öğrenmez, bir iletişim aracı olarak günlük hayatın her alanında kullanır. Ayrıca farklı kampüslerimizde ikinci yabancı dil olarak Almanca, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca okutulmaktadır. İSTEK Kocaeli Okullarında ikinci yabancı dil, Almanca ve İspanyolcadır.

Crossroads programı anaokulu 5 ve 6 yaş grupları ile ilkokul 1. sınıflara uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz haftada 24 saat Türk ve yabancı İngilizce öğretmenleriyle birlikte olarak okul yaşamının her anında İngilizceyi kullanma şansı yakalar. Crossroads programı sadece bir yabancı dil programı değildir. Öğrencilerimize etkili ve özgüvenli iletişim kurmayı da öğreterek, gelecekteki profesyonel yaşantılarına önemli bir katkıda bulunur.

İSTEK Kocaeli Okullarının öğrenci kapasitesi nedir?

Okulumuzun anaokulu kademesinde 220, ilkokul kademesinde 384, ortaokul kademesinde 384, Anadolu lisesi kademesinde 240, fen lisesi kademesinde 120 öğrenci kapasitesi bulunuyor. Bu tarih itibariyle 24 şube ile eğitime devam etmeyi planlıyoruz.

Okulunuzun fiziksel özellikleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Kampüsümüz 4 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip; bünyesinde anaokulu, ilkokul, ortaokul, Anadolu ve fen lisesi kademeleri mevcuttur. Okulumuzda anaokulu için açık park alanımız, 300 kişilik konferans salonumuz, yarı olimpik yüzme havuzumuz, kapalı spor salonumuz, açık spor sahamız ve kütüphanemiz bulunuyor. Bunların yanı sıra öğrencilerimizin bireysel farklılıkları ve alan özendirme hedefli tasarlanan matematik atölyesi, bilişim teknolojileri ve yazılım atölyesi, FLL (First Lego League) çalışma atölyesi, robotik kodlama atölyesi, satranç atölyesi, drama atölyesi, müzik atölyesi ve görsel sanatlar atölyelerimiz ile lise kadememizde fizik, kimya, biyoloji; ortaokul kadememizde iki adet fen bilimleri laboratuvarı olmak üzere toplam 13 adet laboratuvar ve atölyemiz bulunuyor.

İSTEK Okullarına öğrenci kabul süreci nasıl işliyor? Kayıt dönemi hakkında bilgi verir misiniz?

Anaokullarımıza ön görüşme, ilköğretim okullarımızın 1, 2, 3 ve 4. sınıflarına ön değerlendirme ve başvuru sırasına göre kayıt alınmaktadır. Ortaokullarımızın 5, 6, 7 ve 8. sınıflarına İSTEK Kabul Sınavı; Anadolu liselerimizin hazırlık sınıflarına MEB LGS puanı ve İSTEK Kabul Sınavı; ara sınıflara ön görüşme sonrası yapılacak İSTEK Kabul Sınavı; Fen liselerimize MEB LGS puanıyla öğrenci alınmaktadır.

HEMEN ADAPTE OLDUK

Pandemi süreciyle birlikte başlayan uzaktan eğitimde nasıl bir yol izlediniz?

İSTEK Okulları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan uzaktan eğitim kararı doğrultusunda tüm teknolojik alt yapısını uzaktan eğitime uygun hale getirerek, sürece en kısa sürede adapte oldu. Uzaktan eğitim uygulamaları İSTEK Okulları eğitim yöneticileri ve koordinatörlüklerinin işbirlikçi çalışmalarıyla oluşturulmuş zengin içeriğe sahiptir. Uzaktan eğitim, öğrencilerimizin yaş seviyeleri göz önünde bulundurularak ve öğrencinin aktif katılımını sağlayıcı içeriklerle uygulanır. Uzaktan eğitim programına öğrencilerimiz, Google Meet üzerinden gerçekleştirilen ve Web 2.0 araçlarıyla desteklenen canlı derslerle katılım gösterir. Akademik derslerde sınıf mevcudu yarıya indirilerek ders veriminin ve akademik başarının artması hedeflenir. Branş derslerinde ise interaktif canlı dersler aracılığıyla müfredat, öğrencilere etkili bir şekilde aktarılır. Öğrencimizin derse olan ilgisini ve motivasyonunu arttırabilmek için program kapsamında çeşitli etkinlikler (sanal geziler, yazar söyleşileri, deneyler, proje çalışmaları vs.) düzenlenir. Her öğrencinin öğrenme sürecinde bireysel ilgi ve desteğe ihtiyacı vardır. Uzaktan eğitim sürecinde de öğrencilerimizin akademik başarı durumları, öğrenme hızı ve ihtiyaçları göz önüne alınarak, bireysel veya seviye grupları oluşturularak akademik dersleri içeren farklılaştırılmış eğitim çalışmaları uygulanmaktadır. Ölçme ve değerlendirme çalışmaları doğrultusunda; günlük, haftalık ve aylık etüt programları planlanır ve öğrencinin akademik gelişimi takip edilir. Uzaktan eğitim sürecinde gün, çember saati/sabah sporu ile başlar ve öğrencilerin etkili bir şekilde derse katılımları sağlanır. Gün boyunca yapılan akademik derslerin ardından (6 ders saati) öğrencilerimiz etüt ve hobi çalışmalarına (2 ders saati) katılmaktadır. Yüz yüze eğitimde yapılan etüt, hobi ve farklılaştırılmış eğitim çalışmaları uzaktan eğitim sürecinde de devam ettirilmektedir.

Okulumuz psikolojik danışmanlık ve rehberlik çalışmalarıyla öğrencilerimizin uzaktan eğitim sürecine uyum sağlamaları, potansiyellerini kullanarak okul başarılarını arttırmaları, kendilerini tanımaları, kabul etmeleri ve potansiyellerini geliştirmeleri, çevreleriyle olumlu ilişkiler geliştirmeleri hedeflenir.

‘OKULUM TEMİZ’ BELGESİ

Salgının etkilerinin azalmasıyla birlikte yüz yüze eğitime geçilmesi planlanıyor. Bunun için okulunuzda ne gibi hazırlık yaptınız?

Okulumuzun tüm çalışanları pandemi süreci hakkında gerekli eğitimleri aldı, herkes son derece bilinçli. Okulumuzda termal kameralar bulunuyor, okul doktorumuz ve hemşiremiz gerekli donanıma sahip. Bir büyük avantajımız ise metrekareye düşen kişi sayımız mesafe ve hijyen koşullarına fazlasıyla uygun. Bireysel ve ortak kullanım alanlarımızın koşulları gerek hijyen gerek sağlık açısından yüz yüze eğitime hazır ve en önemlisi okulumuz ‘Okulum Temiz’ ve ‘Beyaz Bayrak’ belgesini aldı. Bunlar okulumuzun fiziksel özellikleri, bir de öğrencilerimizin psikolojisi için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Yeditepe Üniversitesinin akademik desteği her zaman, tüm olanaklarıyla bizimle. Öğretmenlerimize ‘Eğitimde Mindfulness’ eğitimi aldırarak bu süreci daha yetkin yönetmelerini sağlayacağız. KTT, İKS, GBT sınavları gibi ölçme araçları üzerinden planlanan minimalize edilmiş etüt çalışmaları İSTEK Okullarının en büyük farklılıklarındandır. Birey odaklı etüt çalışmalarıyla öğrencilerimizin olası konu eksikliklerini gidereceğiz. Biz, öğrencilerimizi çok özledik ve sabırsızlıkla onları bekliyoruz.

Hocam, son olarak Kocaelili öğrencilere, velilere bir mesajınız var mı?

İSTEK Okulları olarak öğrencilerimizin Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ülkesine sahip çıkan, sorumluluklarının farkında olan, yaşam boyu araştıran ve öğrenen, kendini geliştiren; sanat, spor ve bilime duyarlı, arkadaşlarını ve çevresini koruyup kollayan, insan ve hayvan haklarına saygılı bireyler olmalarını hedeflerken, dallarının evrensel değerlere uzanmış, köklerinin ise kültürüyle beslenen bir ağaç gibi yetişmesini, bir dünya vatandaşı olup ülkesine ve insanlığa yararlı olmasını, mücadele gücü yüksek ve sürekli üretmeyi düşünen vizyon sahibi bireyler olmalarını misyonumuz olarak belirledik. Velilerimizden bu konuda ülkemizin ilerici ve öncü eğitim kurumu olan okulumuza güvenmelerini, bir paydaş olarak bizlere destek olmalarını ve tam işbirliklerini bekliyoruz.

 

İLETİŞİM

Adres: Barbaros Mah. Yunus Emre Cad. No:12 Başiskele/Kocaeli

Tel: 0262 335 43 55 / 0262 335 43 01-02

info@istekkocaeliokullari.com

Instagram: istekkocaeliokullari

NASIL ARANDI: #istekkocaeliokulları #burhandülger #eğitim #anaokulu #lise #fenlisesi #yemekhane #yabancıdilprogramı #uluslararasıbakalorya #eğitimprogramı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.