19-04-2024 17:07

Taycan İlgün: Aman düşmeyin!

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havalar soğurken yağışlar artıyor. Bazen yağışla kaygan hale gelen zeminler bize tuzak hazırlıyor, bazen her yeri bembeyaz kaplayan kar kendisine çekiyor. Tam eğlenirken hoop kendimizi yerde bulabiliyoruz. Hem yetişkinlerin hem de miniklerimizin yaşadığı düşmeler, çarpmalar sonucunda çeşitli yaralanmalar olabiliyor. Kırıklar, burkulmalar, bağ ve tendon yaralanmaları gibi durumlarda ilk anda kullanılan çok basit ve bir o kadar önemli PRICE protokolünü gelin birlikte inceleyelim.

PRICE

1.Protection (Koruma): Yaralanma ihtimalini en aza indirmek için alınabilecek bütün önlemler bu adımda yer alır. Öncelikle güçlü ve dengeli bir vücuda sahip olmak bizi koruyacaktır. Bunun için düzenli egzersiz şart. Zemine uygun ekipman seçimi yapmak da önemli bir koruyucudur. Örneğin; karda yürüyecekseniz kaymayan botlar giymek spor ayakkabıdan daha akıllıca bir seçenek olacaktır ya da bisiklete binecekseniz kask takmak, takmamaktan iyidir.

2.Rest (İstirahat): Kendimizi korumak için tüm önlemleri aldık ama yine de yaralandık diyelim. En önemli kuralımız istirahat. Yaralanan bölge ve yaralanma şiddetine göre değişmekle birlikte 1 gün ile 1 ay arasında değişen sürelerde yaralanan bölgeyi kullanmıyoruz. Dokularımızın iyileşmesi için zaman tanımamız gerekiyor.

3.Ice (Buz-Soğuk Uygulama): Yaralandıktan sonra ilk iki gün 2-3 saat arayla, sonrasındaki günlerde 4-5 kez, 15 dakika buz uygulaması yapıyoruz. Soğuk uygulama damarlarda vazokonstrüksüyona (daralma) neden olarak şişliğin önlenmesi veya minimumda tutulmasını sağlayacak ve böylece iyileşme sürecimiz kısalacaktır.

4.Compression (Kompresyon): Hemen bandajımızı sarıyoruz. Nasıl mı? Yaralanan bölgenin kalbe en uzak noktasından (distal) en yüksek basınçla başlayıp kalbe en yakın noktasına (proksimal) doğru basıncı hafifleterek. En fazla 24 saatte bir bandajı değiştiriyoruz. Bu yöntemle eklemin pozisyonu sabitlenir, hareketi engellenir. Ayrıca bölgeye akın eden kan bir nebze olsun azaltılarak şişlik önlenecektir. Unutmayın ilk anda en büyük düşmanımız şişlik.

5.Elevation (Elevasyon-Yükseğe Kaldırma): Bu mücadelede yaralanan bölgeyi kalp hizasından yukarıda tutmak en büyük yardımcılarımızdan. Alt ekstremite yaralanmalarında ayaklarımızın altını yastıkla yükselterek, üst ekstremite yaralanmalarında gerekirse askı kullanarak yaralı bölgemizi yükseğe alıyoruz.

Ve sonra rehabilitasyon…

Yaralanmanın hemen sonrasında, sporcularda spora, diğer bireylerde günlük aktivitelere dönüşe kadar minimum zamanda maksimum yeterliliğe ulaşma sürecini biz ‘rehabilitasyon’ olarak adlandırıyoruz. Ağrı, inflamasyon (ödem), hareket kısıtlılığını azaltmak; kas gücü, dayanıklılık, eklem hareket açıklığı ve propriocepcionu (kısaca vücudumuzun ve uzuvlarımızın uzaydaki pozisyonunu algılaması olarak tanımlayabiliriz) artırarak tekrar yaralanmanın önüne geçmek rehabilitasyon hedeflerimizi oluşturuyor. Sonradan pişman olmamak için hemen bir uzmana danışıp rehabilitasyona başlamak çok önemli.

Sağlıklı günlerde görüşmek üzere…

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.