26-04-2024 02:04

Timur Akbari: Halitosis (ağız kokusu) ve nedenleri

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Hemen hemen herkes arada bir ağız kokusu problemi yaşar ancak bazı insanlar için bu kronik bir sorundur ve bir çözüm bulmakta zorlanırlar. Nüfusun yaklaşık %30’u ağız kokusundan şikayetçidir. Ağır vakalarda, ağız kokusu kişisel ilişkileri ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ağız kokusu ağzın hem içinden hem de dışından kaynaklanabilir. Tipik olarak ağız kokusuna dişlerde bulunan bakteriler ve dildeki kalıntılar neden olur. Bu nedenle, çoğu ağız kokusu vakasının kötü ağız hijyeni, diş eti iltihabı, periodontitis gibi diş eti hastalıkları ve tükürük bezlerinin yeteri kadar tükürük üretememesindenkaynaklanan ağız kuruluğu ile ilişkili olması şaşırtıcı değildir. Diş hekimi ziyareti, periodontal hastalığı ekarte etmeye ve ağız kokusuna sebep olacak herhangi bir ağız sorununu belirlemeye yardımcı olabilir.

Psikolojik de olabilir

Bademcik iltihabı, sinüzit veya bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları ve bazı mide-bağırsak hastalıkları da az sayıda ağız kokusu vakasından sorumlu olabilir. Gelişmiş karaciğer veya böbrek hastalığı ve kontrolsüz diyabet de hoş olmayan nefesin nedenlerindendir. Bu durumlarda, bir kişinin ağız kokusunun ötesinde önemli semptomlar yaşaması muhtemeldir ve tıbbi yardım almalıdır. Bazen insanlar, nefesleri nesnel olarak iyi olsa bile nefeslerinin kötü olduğunu düşünürler. Buna “psödo-halitosis” denilir. Ağız kokusu korkusu gerçektir ve bir doktorun güvencesine rağmen devam edebilir. Yalancı ağız kokusu olan kişiler, güvenceye iyi yanıt verirler ve bu alanda uzmanlığı olan bir terapist veya psikiyatrist ile konuşmaktan fayda görebilirler.

AĞIZ KOKUSUNUN TİPLERİ

Doğal olan (Tip 0) dışında beş tip ağız kokusu vardır.

Tip 1 ağız kokusu: Dilin sırtındaki tüysü çıkıntıların arasına giren bakteriler ve kükürtlü amino asitler burada kötü kokulu gazlara dönüşür. Bu gazlar ağız kokusu yapar.

Tip 2 ağız kokusu: Boğaz, burun ve sinüslerin içerisinde yerleşen uzun süreli bir enfeksiyon sebebiyle ağzın arka kısmında kötü bir koku ortaya çıkabilir.

Tip 3 ağız kokusu: Mideden ağza gelen kokulardır.

Tip 4 ağız kokusu: Akciğerden gelen kokulardır, buna ‘nefes kokusu’ denilir.

Tip 5 ağız: kokusu: Psikojeniktir. Aslında ağız kokusu yoktur fakat birey ağız kokusunu kafasına takmıştır.

Ağız kokusu olan kişilerin çoğunda bu sorunun nedeni olan diş veya diş eti sorunlarının tespiti için bir diş hekimine muayene olunmalıdır. Altta yatan bir tıbbi sorun olduğu düşünüldüğünde ise mutlaka diğer tıp uzmanları ziyaret edilmelidir.

BAZI YARARLI İPUÇLARI

• Dişlerinizi yemeklerden sonra günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın.

• Tütün içmekten ve tütün bazlı ürünleri çiğnemekten kaçının.

• Diş fırçanızı rutin olarak 3 ayda bir değiştirin. Geçirdiğiniz bir hastalık veya gribal enfeksiyondan sonra da fırçanızı yenileyin.

• Etkili biçimde diş ipi kullanarak yemek parçacıklarını giderin.

• Arkadaki dişlere uzanmak zor ise diş ipi tutucu yararlı olabilir.

• Dilinizi fırçalamayı unutmayın çünkü yemek parçacıklarının dinlenme yeri burasıdır.

• Yatmadan önce alkolsüz bir gargara ile ağzınızı durulayın ve gargara yapın.

• Tansiyon probleminiz yoksa tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.

• Ağız kuruluğunuz varsa ve gün boyunca yeterince sıvı tükettiğinizden eminseniz; ağız kuruluğu spreyi, durulama suyu veya ağız kuruluğu nemlendirici jel gibi reçetesiz satılan ürünler size yardımcı olabilir.

• Tüm bunlara rağmen herhangi bir gelişme görmüyorsanız, bir oral tıp uzmanına ziyaret planlamak gerekebilir. Ağız tıbbı doktorları, diğer şeylerin yanı sıra mukozal hastalıklar, tükürük bezi bozuklukları, orofasiyal ağrı durumları ve kanser tedavilerinin oral komplikasyonları için kapsamlı bakım sağlar.

Pek çok kişi diş hekimine yalnızca bir rahatsızlığı olduğunda gelir ki böyle olmaması gerekir. Diş hekimi ziyaretleri rutin olmalıdır. Ziyaret sırasında diş hekiminiz, ağız kokusuna neden olan periodontal hastalıklar ile diğer durumları tespit ve tedavi etmek için ağız muayenesi ve profesyonel diş temizliği yapacaktır.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.