27-07-2024 08:43

Alışverişten sonra kahve içmeyi unutmayın! Dilek Demir Accessories

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
Dilek Demir, yeni açtığı iş yerinde hem evde üretim yapan kadınlara destek oluyor hem de sık sık workshop’lar düzenleyerek daha çok kadına dokunmak istiyor
.stripslashes($urun->baslik).

Dilek Demir, çocukluk hayalinin peşinden koşan genç girişimcilerden biri. Çocuk yaşta hobi olarak başladığı takı tasarımı ve satışı işinde adım adım ilerleyen, farklı sektörlerde çalışsa da takı yapmaktan asla vazgeçmeyen, kurumsal hayata veda ettikten sonra ilk dükkanını açarak hayalini gerçeğe dönüştüren Dilek Demir, hep daha iyisini düşleyerek çıktığı bu yolda çıtayı sürekli yukarılara taşıdı.

İlk dükkanına sığmadığı için iki farklı konsepti bir arada sunabileceği daha büyük bir yere geçen Dilek Demir, farklı bir amaca da hizmet etmekten mutluluk duyuyor. Dükkanının kapılarını evde üretim yapan kadınlara sonuna kadar açan, onların ürünlerini hiçbir kar marjı gütmeden satışa sunan Dilek Demir, kafesinde ise sürekli workshoplar düzenleyerek daha çok kadına dokunmayı planlıyor.

Dilek Demir’in kısa bir süre önce Derince’de açtığı dükkan & cafe konseptiyle hizmet veren Dilek Demir Accessories’ı gezdik ve Dilek Hanım’ın tüm kadınlara örnek olacak girişimcilik hikayesini sizler için dinledik. İlham alınacak bu başarı hikayesini keyifle okuyacağınızı düşünüyorum.

Dilek Hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1987, İzmit doğumluyum. İş hayatına bir reklam ajansında başladım, ürün tanıtımları yaptım. Sonrasında kısa süreli çeşitli işlerde çalıştım, ardından kurumsal hayata adım attım, Acıbadem Kocaeli Hastanesi’nde 4.5 yıl görev yaptım. Ve nihayet kendi işimi kurdum.

 

Var mıydı böyle bir hayaliniz?

Gerçekten çocukluk hayalimdi ve bunun temeli 1999 Gölcük depremine kadar dayanıyor. Depremde kuzenlerim ailesini kaybetti, biz de onlara nasıl destek olabileceğimizi düşündük, kendi imkanlarımızla bir çadır kurup, çevremizdeki çocukları çadıra topladık. 12-13 yaşlarındaydık. Biraz boncuk bulup, bileklik yapmaya başladık. Amacımız içinde bulunduğumuz ortamdan biraz uzaklaşmak, özellikle kuzenlerimin kafasını dağıtmaktı. Yaptığımız bileklikleri satıyor, elde ettiğimiz geliri çadır kente dağıtıyorduk. O dönem çadır kente gelen gazetecilerin ilgisini çekmişiz, gazetenin birinci sayfasına haber olduk. Gazetedeki haber de deprem bölgesine Japonya’dan gelen ekiplerin dikkatini çekmiş, bizi buldular, ‘Takı yapmaya devam edin, yaptıklarınızı Japonya’da satalım’ şeklinde teklifte bulundular. Yaptığımız takılar Japonya’da satıldı ve biz gerçekten çok iyi bir gelir elde ettik, çadırı barakaya çevirdik, daha çok çocuğa ulaştık. Japonya’dan gelen ekip bizi Japonya’ya götürdü, 10 gün boyunca misafir edildik. Sonrasında hayat koşulları, hepimiz farklı yerlere savrulduk.

 

Takı yapmayı bırakmadınız ama…

Farklı işlerde çalışsam da takı yapmaktan hiç vazgeçmedim. Evde yaptığım takıları butikler ve kermesler aracılığıyla alıcısına bir şekilde ulaştırdım. Yaklaşık 4 yıl boyunca da internetten satış yaptım, epey bir müşteri edindim. Şehir içinden sipariş verenlere teslimatı bizzat kendim yapıyordum. Sonra eve sığmamaya başladım ve bir depo arayışına girdim. Depo ararken kendimi bir dükkanda buldum. Yaklaşık 2.5 yıl boyunca hem doğal taşlardan kendi yaptığım ürünleri hem de çeşit çeşit takı ve aksesuarları bu dükkanda satışa sundum. Müşterilerime alışveriş yaparlarken çay ve kahve ikram ediyordum. Sonra çay ve kahvenin yanına kendi yaptığım kek ve pastaları ilave etmeye başladım. Müşterilerimden “Keşke bu ikramları da işinize ilave etseniz” şeklinde geri bildirimler alıyordum. Zaten bulunduğum dükkan da bana yetmemeye başlamıştı. Bunun üzerine iki konsepti bir arada sunabileceğim bir yer arayışına girdim.

İKİ KONSEPT BİR ARADA

Aradığınız yeri buldunuz sanırım. Yeni dükkanınızı açalı ne kadar oldu?

Tam istediğim gibi bir yer buldum, hemen taşındım. Dilek Demir Accessories & Cafe’yi açalı yaklaşık 8 ay oldu. Zaten diğer dükkanda iyice sıkışmaya başlamıştım, daha büyük bir dükkana geçtim ve rahatladım. Burada müşterilerime iki farklı konsepti bir arada sunuyorum. Dükkanımıza alışverişe gelenler hemen yan taraftaki kafemize geçerek çay-kahve eşliğinde sohbet edebiliyor. Kafemizde günlük olarak yapılan pasta ve tatlı çeşitleri de bulunuyor. Alışveriş şart değil kafemizden herkes yararlanabiliyor.

Burada ne gibi ürünler bulabiliriz?

Takı, aksesuar, biraz ev dekorasyonu, biraz da konfeksiyon ürünleri bulabilirsiniz. Takıda çelik ve ithal ürünler getiriyoruz, aksesuar kısmında şapkadan gözlüğe, şaldan broşa kadar çeşitli seçenekler mevcut. Özel yapım hasır çantalarımız, supla, sepet gibi ürünlerimiz de var. Ürünlerimi iki haftada bir yeniliyorum, müşterilerimiz her geldiğinde yeni bir ürünle karşılaşıyor.

Kafe kısmında ise kahve çeşitleri ve çayımız her daim mevcut. Pasta ve börekler günlük olarak geliyor. Menümüze sıkma portakal suyu ve limonatayı da ekledik. Menüyü daha da çeşitlendirmek istemiyorum çünkü ben kafe işletmecisi değilim. Buradaki butik yapı bozulsun istemiyorum. Müşterilerimin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sınırlı tutuyorum.

DOĞAL TAŞLARDAN…

Dükkanınızda kendi yaptığınız ürünler de var değil mi?

Evet, doğal taşlardan kolye, küpe ve bileklik yapıyorum. Taşların özelliklerine takılmadan, renk uyumuna bakarak ve hayal gücümü kullanarak yaptığım tasarımlar çok beğeniliyor. Dükkanımızda satışa sunduğumuz sepet ve ev düzenleyicileri ise annem yapıyor. % 100 dokuma ipten plaj çantaları, suplalar, ekmek sepetleri, kedi yatakları gibi ürünler annemin elinden çıkıyor.

 

Gördüğüm kadarıyla konfeksiyon ürünleri de var.

Evet, konfeksiyon ürünlerinin satışını da yapıyorum. Kazak, pantolon, ceket gibi… Dükkanımızın belli bir müşteri kitlesi var, onlara hitap edecek ürünler getirmeye özen gösteriyorum. Tek bir askıyla başladık, zaman içinde ürünlerimizi daha da çeşitlendirdik.

WORKSHOP’LARA DEVAM

Daha önceki dükkanınızda workshoplar yapıyordunuz, burada da devam mı?

Aslında daha büyük bir yere geçmeyi bu yüzden istedim diyebilirim. Daha önceki dükkanımda çok sayıda workshop düzenlemiştim fakat yerimiz dar olduğu için sınırlı sayıda katılımcı alabiliyordum. Burada sadece takı üzerine değil çok farklı alanlarda da workshoplar yapmak istiyorum. Kadın girişimcilerin kendilerini tanıtabilmelerine imkan sağlarken, katılımcılara da farklı bir gün yaşatmak arzusundayım. Takı konusunda usta öğreticilik belgem var, takı tasarım worshop’larını ben düzenleyeceğim ama bunun yanı sıra çini boyama, seramik boyama, örgü çanta yapımı gibi farklı workshop’lar da yapmayı planlıyorum.

 

Dilek Hanım geleceğe dair hedeflerinizi de öğrenmek isterim.

Bu işi uzun yıllar evde yaptım. Herkes dükkan açmaya cesaret edemeyebilir ya da imkanı olmayabilir. Şimdiki hedefim daha çok kadın girişimciye dokunmak. Onlara daha çok nasıl yer verebilirim onu planlıyorum. Evde üretim yapanlara dükkanımın kapısı sonuna kadar açık. Konseptimize uygun ürünlerin satışını burada yapabilirler. Hiçbir kar marjı gütmeden daha çok kadın girişimciye faydam olsun istiyorum. Sık sık düzenleyeceğimiz workshop’lar ile de hem üreticiye hem katılımcılara fayda sağlamak istiyorum.

 

Yavuz Sultan Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 12/1 60 Evler/Derince/Kocaeli

Telefon: 0 530 825 85 23

Instagram: @dilekdemiraccessories

NASIL ARANDI: #dilek demir accessories # aksesuar # takı # kolye # küpe # bileklik # kafe # doğal taş # kocaeli # derince

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.