27-07-2024 08:11

Yüksek hedefler, dev projeler, asırlık yatırımlar: Kocaeli değişiyor gelişiyor

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/02/2024
Belirlenen yüksek hedefler doğrultusunda kentimizi gelecek yüzyıla taşıyacak eser niteliğinde dev projelere de imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; insana dokunan, hayatı kolaylaştıran, yaraları saran çalışmalarla da kent halkının yüzünü güldürmeyi başardı
.stripslashes($urun->baslik).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, özellikle son 5 yılda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın liderliğinde hayata geçirdiği dev projelerle; Kocaeli, yıllar önce kapısına asılan ‘sanayi kenti’ tabelasının yanına ‘turizm kenti, ‘spor kenti’, ‘gastronomi kenti’, ‘festivaller kenti’, ‘kültür-sanat kenti’ gibi pek çok unvanı da yazdırmayı başardı. Başkan Büyükakın, göreve geldiği ilk günden bu yana Kocaeli’nin güncel sorunlarının çözümü için attığı isabetli adımlar bir yana, kentimizi gelecek yüzyıla taşıyacak, eser niteliğindeki dev projeleri de hayata geçirdi.

50 YILLIK HAYAL

Belirlenen yüksek hedefler doğrultusunda İzmit Körfezi’nin dip çamurunun temizlenmesi, metro, kentsel dönüşüm, kent meydanları, millet bahçeleri gibi asırlık yatırımlar yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kartepe Samanlı Dağları’nın zirvesine ulaşacak Teleferik Projesi ile de 50 yıllık bir hayali gerçeğe dönüştürdü. Hem Kocaeli halkını hem de il dışından gelen konukları muhteşem bir manzara eşliğinde Derbent’ten Kuzuyayla’ya taşıyacak olan teleferik, 331 metre rakımdan başlayıp 1421 metreye çıkacak. Konukların 4 bin 695 metrelik teleferik yolculuğu 14 dakika sürecek. Turizm açısından büyük önem taşıyan iki istasyonlu teleferik hattında 10 kişilik 73 kabin hizmet verecek ve saatte bin 500 yolcu taşınabilecek.

İZMİT MEYDANA ÇIKTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı önemli yatırımlardan biri de kent meydanları. Her ilçenin nefes alacağı alanlar oluşturan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit’te yaptığı Milli İrade Meydanı Projesi; kent insanının her mevsim bir araya gelmesine olanak sağlayacak yepyeni bir buluşma noktası olma özelliğiyle dikkat çekiyor. ‘İzmit meydana çıkıyor’ sloganıyla 50 bin metrekare alanda hayat bulan çalışma içinde, 125 kişilik çok amaçlı salon, fitness ve spor stüdyosu, kitap kafe, eğitim atölye ve sınıfları, kafe yapıları, doğal amfi, oturma alanları, çocuk parkı, açık oyun alanı, açık sergi alanı, yeşil alan, süs havuzları ve 350 araçlık otopark bulunuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kocaeli’nin model olan büyük hamlelerinden biri de kentsel dönüşüm. 1 milyon 61 bin 329 metrekare alanda kamulaştırma çalışması gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu alanda da örnek çalışmalar yapıyor. İzmit’teki en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Cedit Konutları, 56 blok ve bin 105 daireden oluşuyor. Kent genelinde depreme dayanıklı, sosyal yaşam alanı olan 26 bin 909 yeni konut yapan ve bin 814 riskli binanın yıkımını gerçekleştiren Büyükşehir, TOKİ, Kent Konut ve Emlak Konut ile birlikte 4 bin 151 adet konutun inşaatına devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ayrıca Körfez Barboros Mahallesi, Dilovası Kömürcüler OSB gibi riskli bölgeleri de güvenli alanlara taşıyor. Tüm bunların yanı sıra Büyükşehir’in sağlık çalışanları için yaptığı 13 blok ve 512 daireden oluşan Sağlık Kent Konutları da yakın zamanda hak sahiplerine teslim edildi.

‘MARMARA YENİDEN’ İLE DİPTEN DİRİLİŞ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yapılaşma noktasında gösterdiği hassasiyet ve başarıyı, çevre konusundaki duyarlılığıyla da tescilliyor. Büyükşehir’in, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı çevre hareketlerinden biri. Proje ile İzmit Körfezi’nin en doğusunda kalan yaklaşık 720 hektarlık bölgede, 15 metre derinliğe kadar olan 3,8 milyon metreküp dip çamuru temizlenecek. Proje tamamlandığında dipte bir su sirkülasyonu sağlanacak, kötü koku kaybolacak, oksijen seviyesi artacak, böylelikle biyoçeşitlilik tekrar geri kazanılacak. İleri teknoloji kullanılarak hayata geçirilen proje kapsamında deniz dibindeki çamur vakumla gemilere çekiliyor ve 8 kilometrelik bir boru hattı sistemiyle karaya getiriliyor. Burada süzülerek elde edilen temiz su yeniden denize gönderiliyor. Dip çamuru temizleme çalışması 7 gün 24 saat devam ediyor.

SANAYİ ŞEHRİNDE MAVİ BAYRAKLAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu büyük hamlenin öncesinde yaptığı ve başarılı olduğu çok büyük çevre ve deniz temizliği projeleri de bulunuyor. Bunlardan biri Körfez’deki canlılığı artırmak için yaptığı balıklandırma çalışmaları, bir diğeri de İzmit Körfezi’nde yaptığı temizleme ve koruma çalışmaları. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bugüne dek yaptığı havadan denetimler ve deniz temizleme çalışmalarının sonucunda kentimizin 9 sahiline mavi bayrak kazandırdı, 20 sahil parkı yaptı ve ayrıca 1 milyon metrekare alanı yeşillendirdi. Kocaeli, artık mavi bayrakları ve yeşil çevresiyle anılıyor.

ARITMADA YÜZDE 100 BAŞARI

Yapılan tüm bu çalışmalarla ‘çevre’ denilince ilk akla gelen kentlerden biri olan Kocaeli’de, atık su arıtma konusunda da Türkiye’ye model bir tablo var. 23 arıtma tesisi ile biyolojik arıtmada yüzde 100, ileri biyolojik arıtmada ise yüzde 75’lik başarı elde eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geri kazanım suyu ile de sanayi kuruluşlarının proses suyu ihtiyaçlarında alternatif bir çözüm kaynağı oluşturdu. Yapılan bu çalışmalarla su tasarrufunda önemli yol kat edildi.

ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİRLER ARASI TRAFİĞE ÇÖZÜM

Kocaeli’ndeki nüfus artışı ve hızlı kentleşme alternatif ulaşım kaynaklarını da kullanmayı zorunlu kıldı. Bunun bilincinde olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehri hafif raylı sistemle tanıştırdı ve kent merkezine bir uçtan bir uca 13 kilometre uzunluğunda tramvay hattı döşedi. Tramvay, bugün günde 65 bin yolcu taşıyor ve şehir içi trafik yükünü rahatlatmış bulunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yaptığı yatırımlar ve düzenlemelerle şehir içi trafiğini rahatlatmakla kalmıyor, şehirler arası ulaşımın önemli güzergahlarında da kavşak düzenlemeleri yapıyor. Bunlardan biri de şehirlerarası yolcu ve lojistik taşımacılığın önemli güzergâhlarından biri olan Karamürsel’de hayata geçen köprülü kavşak çalışması. İlçe merkezinin de giriş çıkış noktası olan alanda tamamlanan köprülü kavşak çalışması hem ilçe merkezini hem de transit ulaşımı rahatlattı. Proje kapsamında 3 bin 700 metre toplam yol yapıldı.

GEBZE- DARICA METROSU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, başlattığı metro projeleriyle de Kocaeli’nin geleceğine yaptığı yatırımları sürdürüyor. Kocaeli’de 15,4 kilometre uzunluğunda çift hat olarak inşa edilen Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı’nda da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 2 yıldır süren proje kapsamında tünelleri açıldı, raylar döşendi ve elektrik bağlantıları yapıldı. Özel tasarlanan yerli ve milli sürücüsüz ilk metro aracı geçtiğimiz aylarda raylara indirildi. Bu çalışmayla birlikte Kocaeli’de ulaşımda yeni bir dönem başlayacak; İstanbul ve Kocaeli arasında ulaşım daha da kolaylaşacak.

SAĞLIKLI YAŞAM PARKI VE MİLLET BAHÇELERİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği sosyal alanlar ve millet bahçeleriyle de diğer illere örnek olmaya devan ediyor. 45 dönümlük alanda yapılan Derince Sağlıklı Yaşam Parkı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevre dönüşümü adına yaptığı örnek çalışmalardan biri. Parkta, duyusal terapi alanları, çocuklar için sokak fitness alanı, çocuk macera parkı, bilişsel zekayı destekleyen duyusal oyun sahası, tenis, basket ve futbol sahaları ve skate park bulunuyor. Büyükşehir’in ayrıca her ilçeye kazandırdığı millet bahçeleri de kentte akciğer görevini üstleniyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye hatta dünyaya örnek gösterilen çalışmalarından biri de Kartepe’de kurulan Ormanya Doğal Yaşam Parkı. Büyükşehir, Uzurtarla’da 4 bin dönümlük bir alanda dünyanın üçüncü Avrupa’nın ise en büyük doğal yaşam parkını oluşturdu. Bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamı hazırlayan Büyükşehir, bu projeyle Kocaeli’nin ününü ülke sınırlarının ötesine taşıdı. Ormanya, doğal yaşamın korunmasına ve turistik amaçlı kullanıma en özgün modellerden biri oldu. Tüm bunların yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’den Darıca’ya kadar uygun olan her bölgeyi kıyı kullanımına açtı; 20 sahil parkı ve 1 milyon metrekare yeşil alan oluşturdu.

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # tahir büyükakın # kbb

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.