29-03-2024 10:27

Kamil Bolat: İki günü bir olan zarardadır

2017-03-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2017-03-07
.stripslashes($urun->baslik).

RÖPORTAJ: Zeynep AKAR • FOTOĞRAFLAR: Vehbi KILIÇ



Değişim Akademi’nin kurucusu Kamil Bolat, ‘iki günü bir olan zarardadır’ sözünden hareketle çıktığı yolda hızla ilerliyor. Kurumsal firmalara maliyet düşürme, sürekli iyileştirme, istikrarlı büyüme gibi alanlarda danışmanlık hizmeti veren Değişim Akademi, üniversite öğrencileri için düzenlediği eğitimlerle de gençlerin iş hayatına tam donanımlı olarak atılmasını sağlıyor.

Kamil Bey, sizi kısaca tanıyalım...

1964 yılında Amasya’da doğdum. Ailem, 1968 yılında İstanbul’a yerleşmiş. İlk, orta ve lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. 1982 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olup üniversite eğitimime başladım. 1988 yılında da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. 1988 yılından beri Kocaeli’nde yaşıyorum. Evliyim, 2 kızım var.

Biraz da kariyerinizden bahsedelim...

1988 yılının mart ayında Brisa lastik fabrikasında iş hayatına başladım ve bu şirkette görev yaptığım 8 yıl boyunca çok şey öğrendim. Makine geliştirme, kayıpları azaltma ve üretim performansını arttırma, makine montajı görevlerini yürüttüm. Brisa’nın ikinci fabrikasının temelinin atılmasından üretime başlamasına kadar tüm aşamalarında görev yaptım. Brisa’da çalıştığım süre içinde Bridgestone’un Japonya fabrikalarında üretim performansını arttırma çalışmaları konusunda eğitim aldım ve uygulama çalışmalarında bulundum. 1996 yılında istifa ettim ve aynı yıl içinde Değişim Akademi’yi kurdum. Ayrıca 2002 yılından beri de Türkiye Kalite Derneği’nin (KALDER) eğitmenleri arasındayım.

 

 

 

 

İSRAF İÇİNDE YÜZÜYORUZ

Değişim Akademi’nin kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?

Danışmanlık konusunda esin kaynağım Brisa’da yaptığım çalışmalar ve Japonya’da tanık olduklarımdır. Japonya’da iş hayatının israflarla mücadele, sürekli iyileştirme, standartlaştırma, performans ölçme üzerine kurulduğunu gördüm. Oysa benim ülkemde israf içinde yüzüyor; sanki çok iyi durumdaymışız, çok zenginmişiz gibi rahat davranıyorduk. Yapılması gerekenin çok gerisinde olduğumuza tanık olmak, “iki günü bir olan zarardadır” sözü bizim kültürümüze aitken bu denli israf içinde yüzüyor olmak  beni üzmüş ve şaşırtmıştı. İşletmelerin varlığını sürdürmesinin tek yolunun maliyetlerini düşürmeleri, bunun için de sürekli iyileştirmeyi şirket kültürüne sokmaları olduğunu gördüm. Tüm bunların hayata geçirilmesinin önemli bir şartının şirketlerde ‘iyi yönetim’ sergilemek olduğuna inanmışımdır. Çok az şirketin bu konularda yetişmiş teknik elemanı ve yöneticisi vardı. İşte ben bu şirketlere hizmet vermek üzere Değişim Akademi’yi kurdum.

Değişim Akademi’nin hikayesi, rahatı terk etmenin, danışmanlığın pek bilinmediği bir dönemde danışmanlık hizmetleri vermek üzere risk almanın, biraz hırsların biraz hayallerin ama illa ki topluma fayda sağlama düşüncesinin bir hikayesidir.

Değişim Akademi kimlere, hangi hizmetleri veriyor?

Değişim Akademi olarak şahıslara kişisel gelişim eğitimleri, kurumlara da eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Çalışma konumuz işletmelerin maliyetlerini düşürmek için kayıplarını azaltmak, işletmenin istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlamak, aile işletmelerinin kuşaktan kuşağa daha fazla büyümüş olarak ve başarıyla aktarılmasını sağlayacak kurumsal işleyişi kurmaktır. Yürüttüğümüz projeler somut sonuçlar almaya yöneliktir. Sloganımız ‘öğüt değil uygulama ve sonuç’tur.

 

FARK YARATMAK İÇİN

 

Verdiğiniz hizmetlerin somut sonuçları nelerdir?

Değişim Akademi’nin sloganı ‘öğüt değil uygulama ve sonuç’tur.

Şimdiye kadar verdiğimiz danışmanlık hizmetleri sonunda işletmelerde milyonlarca liralık kazançlar elde edilmesini, 3 yıl gibi bir sürede işletmelerin 2-3 kat daha büyük bir ticari hacme ulaşmasını sağladık. Belirttiğim sonuçlar işletmelerin kendi raporlarıyla kayda geçmiştir ve bu konuda şirketimize verilmiş referans mektupları mevcuttur.

Kişisel gelişim eğitim programlarımıza katılmış olan kişiler de işletmelerde önemli yönetim kademelerine gelmiş, yaptıkları çalışmalarla işletmelerine büyük faydalar sağlamıştır. Bu kişiler, vermekte olduğumuz eğitimlerde konuk konuşmacı olarak yer almakta ve deneyimlerini paylaşmaktadır.

Hangi ölçekteki işletmelere hizmet veriyorsunuz?

Maliyetlerin düşürülmesi ve işletmenin kaynaklarının en iyi şekilde kullanılmasının sağlanması tüm işletmelerin öncelikli konusudur, öyle olmalıdır. Buna destek vermek için biz ister mal ister hizmet üretsin, büyüklüklerine, personel sayısına bakmaksızın kamu ve özel sektördeki tüm işletmelere hizmet vermekteyiz. Belirleyici olan işletmenin ihtiyacı, işletme yönetiminin bu konuda çalışmaya istekliliğidir.

Her kurumun bu çeşit danışmanlık hizmetleri almaya ihtiyacı var mıdır? 

Danışmanlık alma konusuna bir şey diyemem ama her kurumun performans arttırma, maliyet düşürme, kayıp azaltma çalışmalarını yapmaya, yönetim sistemini geliştirmeye ihtiyacı vardır. Zira, artık aynı ürünü üreten, aynı hizmeti sunan ve hatta bunları aynı kalitede ortaya çıkartan pek çok firma vardır. Farkı yaratan, bu ürünü veya hizmeti ne kadar ucuza ürettiğiniz, müşterinin değişen taleplerini karşılama konusundaki esnekliğiniz ve kısa zamanda teslim etme konusundaki performansınızdır.

 

Değişim Akademi 20’nci kuruluş yıldönümünü kutladı.

 

YOL HARİTASI OLMALI

Bir şirketin, danışmanlık hizmeti almaya ihtiyacı olup olmadığı nasıl belirlenir? 

Biz, şirketleri maliyetlerini düşürmeye, yönetim yaklaşımlarını geliştirmeye, altyapılarını güçlendirmeye, risklerini yönetmeye ve sürekli iyileştirmeyi bir şirket kültürü olarak benimsemeye ikna etmeye çalışırız. Eğer bir şirket ne yapacağını bilmiyorsa; en azından orta vadeli bir gelişme planı, bir yol haritası yoksa; günlük yaşıyorsa, büyüklük olarak bir süredir olduğu yerden öteye gidemiyorsa; performansını ölçemiyor, net hedefler koyamıyorsa; güçlü ve zayıf yanlarının farkında değilse, bu konularda kendilerinden daha iyi durumda olan birilerine veya bir danışmana danışmasında fayda vardır. Önemli olanın bir danışmana ihtiyacı olup olmadığını belirlemesinden önce ne yapılması gerektiğini belirlemesidir. Biz, işletmelerin ne yapmaları gerektiğinin belirlenmesi konusunda da kendilerine hizmet vermekteyiz.

Bugüne kadar kaç şirkete danışmanlık hizmeti ve eğitim verdiniz? 

Değişim Akademi olarak 20 yılda süreleri 6 aydan 3 yıla kadar olan, toplam 90 projeye imza attık; 237 eğitim programlarımıza da yaklaşık 10 bin 500 kişi katıldı. Bu projeler, aralarında Tüpraş, Coca Cola, Petlas, İşbir Sentetik, İgsaş,  Doğadan, Damla Su, Martur Otomotiv, Doğtaş Mobilya, Tamek, Mudurnu Piliç, Taypa Tekstil, Antikkapı, Petroyağ, Has Aluminyum, Detaş, Tetik Lojistik eğitim verdiğimiz kuruluşlar arasında da, yukarıda belirttiklerimin dışında Siemens, Erdemir, İsdemir, Türk Traktör, İçdaş, ABB, Arçelik, Borçelik, Aksa, İnsa,  Borusan Boru, Hyundai, Beksa, Ak Enerji, Hugo Boss, Çelik Halat, Pak Maya, İzocam, Can Tekstil, Bilsar gibi bölgemizin, ülkemizin ve hatta dünyanın önde gelen şirketleri ile hastaneler, üniversiteler, belediyeler yer almaktadır.

Bildiğim kadarıyla Değişim Akademi’nin sertifika programları da var...

Evet, Değişim Akademi aynı zamanda bizim konularımızda işletmelerin ihtiyaç duyduğu işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla sertifika programları düzenliyor. Bizim programlarımızdan mezun olanlar, işletmelerde bizim çalışma konularımızda görevler almaktadır. Açtığımız ‘yönetici geliştirme programları’na katılan yöneticiler, kendi işletmelerinde maliyet düşürme projeleri yapabilmekte ve büyük kazançlar elde edilmesini sağlamaktalar.

 

Değişim Akademi ODTÜ öğrencilerine de eğitim vermiş.

 

ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERİYORUZ

Kişisel gelişime yönelik verdiğiniz eğitimlerinizden söz eder misiniz?

Üniversite öğrencilerine ve diğer şahıslara yönelik olan kişisel gelişim eğitimleri çok önem verdiğimiz bir hizmet dalımız. Amacımız her şirkette en az bir tane performans arttırma konusunda uzman bir kişi olmasını sağlamak. 2009 yılından beri, özellikle üniversitelerin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik eğitim programları gerçekleştirmekteyiz. Bu programlara katılan öğrencilerin önemli bir kısmına öğrenciyken pratik yapmaları, yarı zamanlı çalışmaları, mezun olduktan sonra iş bulmaları konusunda yardımcı olduk, oluyoruz.

Bu eğitim neleri kapsıyor, nasıl ilerliyor?

Gruplar 25’er kişiden oluşuyor. Eğitimlerde teorik bilgilerin yanında örnek dokümanlar, fotoğraflar, video filmleri üzerinden deneyimler paylaşılmakta. Eğitimleri konularında uzman, anlattığı konuda başarılı uygulamalar yapmış eğitmenler veririyor. Ayrıca, işletmelerde çalışmakta olan başarılı kişiler de konuk eğitmen olarak katılıp deneyimlerini paylaşırlar. Katılımcılar bir proje sunuşu yaparak programı tamamlar. Tüm değerlendirmelerinin ortalaması 70 puan ve üzerinde olursa başarı belgesi alırlar. Başarı belgesi alan katılımcıya iş konusunda çeşitli alternatifler sunulur.

Ne gibi alternatifler?

Bunlar arasında CV’sini hazırlama, referans olma, kendisi adına iş görüşmeleri yapma, şirketlerin talepleri olduğunda tavsiye etme, iş fırsatlarını yönlendirme, öğrenciye staj veya pratik yapması konusunda şirket bulmasına yardımcı olma, yarı zamanlı çalışacağı iş bulma, Değişim Akademi’nin danışmanlık projelerinde yer alma bulunur.

Önümüzdeki dönemde bu eğitimlerin süresini uzatacak, içeriklerini zenginleştirecek, katılımcıları bir mülakat ile seçecek ve seçtikleri konularda uzmanlık eğitimi vereceğiz.

 

İş imkanı sağlıyoruz...


Kamil Bey, bugüne dek eğitim programlarından kaç mezun verdiniz?

Bu eğitimlere katılmış, bir şirkette işbaşı yapmış ve bizden almış olduğu eğitimler konusunda çalışan yaklaşık 280 mezunumuz mevcut. Bu eğitimlere öğrenciler dışında kendisini bizim konularımızda geliştirmek ve alternatif iş alanlarına sahip olmak isteyen kişiler de katılmakta.

Bu programlarından mezun olan katılımcılarla olan iletişiminiz daha sonra da sürüyor mu?

Önümüzdeki dönemde, mülakatla seçilen ve programı tamamlayan katılımcılardan oluşan bir iletişim ağı kurulacak ve kişilerin iş yaşantısındaki durumu izlenecek. İşe girmeleri, iş değiştirmeleri, yeni iş fırsatlarından yararlanmaları konusunda aktif destek verilecek.

Gençlere bu olanakları nasıl sağlıyorsunuz?

Bizler, işimizin bir gereği olarak birçok şirketle iletişim halindeyiz. Bu şirketlerin personel ihtiyaçlarını biliyoruz. Bunun yanında, iletişim halinde olduğumuz tüm şirketler personel ihtiyaçlarını bize bildirmekte ve kendilerine yardımcı olmamızı talep etmekte. İşte bu durum, eğitim programımıza katılan kişiler için bir fırsat oluşturur.

NASIL ARANDI: #Değişim Akademi # eğitim # Japonya # Kabataş Erkek Lisesi # Kamil Bolat # Kocaeli

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.