19-04-2024 16:22

Dilara Güner: Duyu bütünleme bozukluğu

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 02/01/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Merhabalar, bu ay sizlere, özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ‘duyu bütünleme bozukluğu’ndan bahsetmek istiyorum. Konu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu satırlarda bulabilirsiniz… Keyifli okumalar.

Duyu bütünleme bozukluğu nedir?

Duyu bütünleme, vücuttan ve çevreden alınan duyusal bilgilerin işlemlenmesi, bütünlenmesi ve organize edilmesidir. Duyu bütünleme teorisi; davranış ve öğrenmeyi, insan gelişimi, nörobilim, psikoloji ve ergoterapi konseptlerini sentezleyen bir çerçevede inceler. Kişinin kendi vücudundan ve çevresinden alınan duyusal bilgilerin organize edildiği ve kişinin vücudunu çevrede etkili bir şekilde kullanmasına olanak sunan nörolojik bir süreçtir. Duyusal problemlerin; duygusal patlamalar, öfke problemleri, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, öğrenme sorunları, ince-kaba motor ve koordinasyon sorunları, sosyalleşme problemleri, yemek yeme sorunları, kişisel bakımda zorluklar, bağlanma sorunları, duygusal geçişlerde zorlanma, regülasyon problemleri gibi davranışsal sonuçları olabilir

Ailelerin gözünden duyu bütünleme sorunları

Duyu bütünleme sorunu yaşayan çocukların aileleri, çocuklarının davranışlarını genellikle aşağıdaki ifadelerle anlatır. Eğer siz de çocuğunuzla ilgili bu gibi sorunlar yaşıyorsanız, bir uzmandan yardım almanızın vakti gelmiş demektir. Zaman kaybetmeden çocuk psikiyatristleri ya da çocuk nörologlarıyla sürecin paylaşılması ve duyusal sorunların beraberinde, mevcut bir nörolojik bulgunun olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Sonrasında yapılması gereken ise  duyu bütünleme konusunda bir ergoterapistten destek almanızdır.

- Çok titiz, hiç kirlenmek istemiyor, üzeri kirlenince hemen değiştirmek istiyor, huzursuzlanıyor.

- En ufak sesi bile hemen duyuyor, karşı komşunun zili çalsa bile fark ediyor.

- Tuvaleti geldiğinde asla lazımlığa yapmıyor, bezi hala bırakamadık.

- Saçını kestirmeye izin vermiyor, berber koltuğunda zorla tutuyoruz.

- Her bulduğunu ağzına götürüyor.

- Evdeki ağır eşyaları taşımayı, çekmeyi çok seviyor.

- Sürekli koltuk tepelerinde zıplıyor, çok hareketli hiç yorulmuyor.

- Yürürken engelleri fark etmiyor, çok fazla düşüyor .

- Kalabalıktan hiç hoşlanmıyor, çok huzursuzlanıyor.

- Yüksek sesli ortamlarda sürekli kulağını iki eliyle kapatıyor.

- Uyurken sürekli üstünü açıyor.

- Vücudunu sıkan ve saran kıyafetlere karşı tahammülü yok, hep eşofman giymek istiyor.

- Sarılmamıza ve öpmemize hiç izin vermiyor, dokunduğumuz yeri kaşıyarak kızartıyor.

- Geceleri sürekli uyanıyor.

- Çıplak ayakla gezmekten hiç hoşlanmıyor, çimlere ve kuma basmakta zorlanıyor.

- Çok fazla yemek seçiyor, her şeyi püre halde vermek zorunda kalıyoruz.

Pandemi dönemi nasıl etkiledi?

• COVID-19 karantina sürecinin özel ihtiyaçları olan çocukları; duyu-motor gelişimi, bilişsel yetenekler, davranışı ve sosyal etkileşimler yönünden büyük bir oranda olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.

• COVID-19’un merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi üzerinde doğrudan viral etkilerden veya virüsün sistemik etkisinin bir parçası olarak beklenmedik nörolojik komplikasyonlara neden olduğu saptanmıştır. Yapılan son araştırmalar, SARS-CoV-2’nin insan sinir sistemi dokularını hedefleyebileceği bulgusuna ulaşılmıştır.

• Özellikle COVID-19 salgını sırasında annenin doğum öncesi kaygısının, ilerleyen süreçlerde bebeğin konuşma-dil, duyusal-motor ve sosyo-duygusal gelişimini etkileyebileceği varsayılmıştır.

• Çocuklarda uzun süreli fiziksel semptomları belgeleyen az sayıda çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar yorgunluk, dikkat eksikliği, uyku bozuklukları ve duyusal problemlerin en çok bildirilen sonuçlar olduğunu göstermektedir.

• Yenidoğanlar ve çocuklar arasında, COVID-19 ile ilişkili nörolojik belirtiler nispeten nadir olmuştur ancak bu yaş aralığında nörolojik işlev bozukluğunu içeren raporlar artmaktadır.

 

YENİ NESİL ÇOCUK GELİŞİMİ VE ERGOTERAPİ MERKEZİ

Adres: Körfez Mah. Rafet Karacan Blv. Ahmet Ergüneş Sok. No: 21 Kat: 4 Altun İş Merkezi İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0539 610 49 39

yeninesildanismanlik@yahoo.com

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.