29-04-2024 18:09

Duyusal regülasyon

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 04/07/2023
.stripslashes($urun->baslik).

Bizler, çocukların deneyimlediği şeylere karşı doğru yanıtlar oluşturmasını bekleriz. Deneyimlediği uyaranlara doğru yanıtı oluşturduğu takdirde de duyusal regülasyonun sağlandığını ifade ederiz. Peki, çocuğun regüle olup sakinleşmesini nasıl sağlarız? Bebekler için çevreden ve bedeninden gelen uyaranları düzenlemek, kendisine göre filtrelemek ve bu uyaranları yorumlamak öncelikle yetişkin desteği ile sağlanır. Sesler, hareket eden kişiler ve nesneler, çocuğun görme alanındaki bir çok değişiklik, kokular, dokunulduğunda hoşlanılmayan veya irkilme yaratan dokular çocuğun sakin kalmasını engelleyebilir.

 

REGÜLASYONU SAĞLAMAK

Örneğin alışveriş merkezinde hiçbir sebep yokken sakinliği bozulan bir çocuk, çevresel uyaranlara tolerasyon geliştirmiş ama bir süre sonra bu tolerasyonu yitirmiş, buna bağlı olarak da tepki veriyor olabilir.  Bu, duyusal uyaranların çocuğu aşırı derecede etkilemesinden kaynaklanan bir durumdur. Böyle zamanlarda çocuğu sakinleştirmekte zorlanan ailelerden, ‘Ne yaptıysam sakinleştiremedim’ dönüşlerini sıkça alıyoruz. Çocuğun ihtiyacını anlayıp, onu sakinleştirebildiğimizde; örneğin, çocuk uykusu geldiği için huzursuzlandığında ve annesi ninni eşliğinde, ritmik salınımlarla onu sakinleştirdiğinde, çocuğun anda kalmasını yani regülasyonunu sağlamış oluyoruz.

 

NELER YAPABİLİRİZ?

Yetişkinler olarak bir bebeğin regülasyonunu desteklemek ne kadar önemliyse, kendi regülasyonumuz da o kadar önemlidir. Bu nedenle ilk olarak biz sakinleşmeliyiz. Derin bir nefes alıp durumu kabullenmeli, çocuğun ağlayacağının ve bunun bir felaket olmadığının farkında olmalıyız. Kendimizi sakinleştirdikten sonra çocuğun niçin ağladığını  analiz etmeliyiz. Çocuğun ağlaması ve disregüle (regüle kalamama, sakinleşememe, reddetme hali) olması yüksek ses, kalabalık ortam, dengesini sarsan aktiviteler, fazla görsel uyarı gibi çevresel bir nedene bağlıysa, ortamı kontrol edip ona neyin iyi gelmediğini düşünmeliyiz. Her çocuğun birbirinden farklı olduğunu; bir başka çocuğu hiç etkilemeyen uyaranın, diğeri tarafından tolare edilemeyebileceğini unutmamalıyız. Bir çocuk ışıkla sakinleşirken, bir çocuğun karanlıkla sakinleşebileceği; birisine kucağa almak iyi gelirken diğerinin temastan hoşlanmayabileceğini aklımızda tutmalıyız. Ve yine unutmamalıyız ki her çocuk özeldir, her çocuğun ihtiyacı diğerinden farklıdır.

 

YENİ NESİL ÇOCUK GELİŞİMİ VE ERGOTERAPİ MERKEZİ

Adres: Körfez Mah. Rafet Karacan Blv. Ahmet Ergüneş Sok. No: 21 Kat: 4 Altun İş Merkezi İzmit/KOCAELİ

Telefon: 0539 610 49 39

yeninesildanismanlik@yahoo.com

NASIL ARANDI: #yeni nesil danışmanlık # çocuk gelişimi # danışmanlık # psikoloji # kocaeli # izmit # ergoterapi

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.