25-04-2024 11:41

‘Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’ açıldı

2018-06-04    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-06-04
.stripslashes($urun->baslik).

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kampüsü’nde gerçekleştirilen törene; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un yanı sıra, Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve OHRLLS Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu, Bangladeş’in BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Masud Bin Momen, EAGÜ’ler için Teknoloji Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Mohamed H. A. Hassan, LDC, LLDC, SIDS Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu, En Az Gelişmiş Ülkeler Başkanı ve Bangladeş Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Abul Hassan Mahmood Ali, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve çok sayıda kişi katıldı.

ÖNEM ATFETTİĞİMİZ BİR PROJE

BM En Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Çıkışı Olmayan Ülkeler ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Ofisi Direktörü Heidi Schroderus’un açılış konuşmalarının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaptığı konuşmada “Teknoloji Bankası, sayıları 47’yi bulan En Az Gelişmiş Ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki kapasitelerini güçlendirme yönündeki, küresel çabalar açısından önemli ve tarihi bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. 7 yıl önce ilk kez, ülkemizin Mayıs 2011’de İstanbul’da ev sahipliğini yaptığı dördüncü En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı’nda gündeme gelen bu fikirle Teknoloji Bankası kurulması çağrısı ortaya çıkmıştı. Teknoloji Bankası’nın operasyonel hale getirilmesi, Temmuz 2015’de Addis Ababa’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası BM Kalkınmanın Finansmanı Konferansı sonunda kabul edilen Eylem Planı ile Eylül 2015’de kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminde yer almıştır. Geçtiğimiz yıl 72. BM Genel Kurulu sırasında, Dışişleri Bakanımız tarafından Ev Sahibi Ülke ve Mali ve Ayni Katkı Anlaşmaları imzalanmış, böylece büyük önem atfettiğimiz bu projeyi hayata geçirmek için,  ülkemizce BM ile işbirliği halinde gerekli adımlar hızla atılarak bugüne gelinmiştir” şeklinde konuştu.

 

BM Genel Sekreter Vekili Amina J. Mohammed, Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Dr. Mohamemed Al –Sadi, Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Marianne Hagen, Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve OHRLLS Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu, EAGÜ’ler için Teknoloji Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Mohamed H. A. Hassan, Bangladeş’in BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Masud Bin Momen’in konuşmalarının ardından TÜBİTAK, BM En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası ve Global Good Fonu arasında üçlü mutabakat zaptı imzalandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesinin ardından Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası’nın açılış kurdelesi kesilerek, Teknoloji Bankası büro alanı gezildi.

NASIL ARANDI: #Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası # Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü # Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.