18-04-2024 21:05

Akıllı Kent Uygulaması Protokolü imzalandı

2018-08-16    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-08-16
.stripslashes($urun->baslik).

HABER: TAHA AHMET ÖZEL

 

17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen Gölcük depreminin 19’uncu yıldönümünde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile birlikte Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyi hayata geçirecek. Bu doğrultuda ‘Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi’ Türkiye’de ilk defa Kocaeli'de yapılarak, diğer şehirlere örnek olacak. Projeyle ilgili Kocaeli Ticaret Odası’nda (KOTO) protokol imzalandı. İmza törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu katılım gösterdi.

 

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Protokol töreninde ilk olarak sözü alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bilim tecrübedir, araştırmadır. Kentin binaları, yolları, ormanları akıllı değil. Akıllı Kent dediğimiz o kentte yaşayan insanların aklını kullanmasıdır. Bilimin gereğini yapıyorsanız o kent akıllı kenttir. Bilim yuvası olan üniversitelerimizden istifade ediyoruz. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Biz de her türlü afete karşı aklın gereği olan ödevlerimizi iyi yapma gereği duyuyoruz. Hazırlıklı değiliz. Binalarımızı depreme göre yapmadığımız için acı yaşıyoruz. Sonra da diyoruz ki kader. Kaderimizi kendimiz hazırlıyoruz. Her şeyi deprem gerçeğine uygun yaptığımız zaman yaşadığımız acılar çok daha minimize olur. Bu felaketleri en aza indirmek için bilimsel çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

BİLİM OLMADAN AFET YÖNETİLMEZ

Başkan Karaosmanoğlu’nun ardından konuşan Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, “Proje, konusu itibariyle yerel yönetim ve üniversite yönetimi ile ilk olacaktır. Projemizin hazırlanmasında emeği geçen her kurum ve kuruluşa teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. GTÜ Rektörü Aslan’dan sonra sözü alan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise “Yerel yönetimler olmazsa afet yönetimi olmaz. Bilimsiz de olmaz. Marmara Bölgesi’nde yer alan önemli şehirlerden bir tanesi. Sanayi anlamında da en önemli şehirdir. Akıllı Kent Uygulamaları dünyada git gide yaygınlaşıyor. Bütün Türkiye’ye örnek olmasını umuyoruz. Hiçbir kurum tek başına böyle bir konunun altından kalkabilme becerisine sahip değil. Bu işbirliği çok önemli” şeklinde konuştu.

 

 

ERKEN UYARI SİNYALİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından afet le ilgili projelerde öncelik verilmesine yönelik Kocaeli pilot il seçildi. Proje kapsamında Belediye tarafından işletilen 31 adet deprem istasyonuna ilave 10 istasyon daha eklenecek sayı 41’e çıkacak. Projeyle ilimizde depreme yönelik acil müdahale ve erken uyarı sistemi kurulacak. Erken uyarı sinyali verilerek depremden önce fabrikaların gaz, su elektrik ve patlama meydana getirecek tüm sistemler etkisiz hale getirilecek.

 

TEKNİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK

Öte yandan depremin dışında doğal afet tehlikeleri de incelenecek. İş akışına göre projeye belediyenin diğer birimleri de dâhil edilecek. Sismolojik İzleme Merkezi bilgi ve donanımla güçlendirilecek. Gebze Teknik Üniversitesi ise projenin bilimsel ve teknik çalışmalarını yürütecek. İlimizde bulunan tüm sanayi kuruluşları sisteme dâhil edilecek. Ayrıca proje kapsamında risk arz eden binalar incelenecek ve sürekli takip edilerek önceden önlem alma çalışmaları yapılacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk defa bu sistemi kuran, örnek gösterilen bir belediye olacak. Kocaeli ili için deprem zararlarının azaltılmasında büyük bir adım atılmış olacak. 

NASIL ARANDI: #kocaeli büyükşehir belediyesi # Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu # Gebze Teknik Üniversitesi # Gebze Teknik Üniversitesi Muhammed Hasan Aslan # Afad Başkanı Mehmet Güllüoğlu # protokol #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.