Filmin odak noktasını özel gereksinime sahip dislektik bir çocuk olan Ishaan Awasthi (Darsheel Safary) ve ona zorlu yolculuğunda yardım eden öğretmeni Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan) oluşturmaktadır.
Ishaan dışarıdan yaramaz, sorumsuz, tembel ve derslerinde başarısız gözüken bir çocuktur. Ailesi tarafından devamlı olarak tam zıttı olan abisi ile kıyaslanmakta ve bunu sürekli hissetmektedir. Ailesi çareyi kahramanımızı yatılı bir okula vermekte bulur. İzlerken canımızı acıtan bu karar aslında Ishaan için daha sonradan anlayacağımız bir kırılma noktasıdır çünkü burada hayatının şansı diyebileceğimiz öğretmeni Nikumbh ile tanışır.
Ishaan okuma yazmada ve matematikte zorlanmakta, kendi tabiriyle harfler ve rakamlar gözünün önünde dans etmektedir. Bir çocuğun yaşadığı bu zorluk ebeveynleri ve hatta öğretmenleri tarafından ‘tembellik ve sorumsuzluk’ olarak nitelendirilmektedir. Bu durum Ishaan’ın zaten zor olan hayatını iyice zorlaştırmakta ve duygu durumu olarak da onu içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklemektedir. Filmde bu duygusal yaralanmayı da çok iyi hissetmekteyiz.
Bir çocuğun yaşadığı tüm akademik zorluklar üzerine bir de duygusal zorluk yaşaması, hayatı anlamlandırma noktasında çok daha derin yaraların açılmasına sebep olabilmektedir.
Gerisi zaten çorap söküğü gibi gelmektedir. Önce davranışsal problemler, daha sonra akademik başarısızlık ve sonuçta topluma kazandırmak için ya çok geç kalınan ya da her bakımdan zorlanan bir birey.
***
Bir öğretmen olarak, filmin eleştirebileceğim tek kısmı, ‘ülkenin en prestijli okulu’ olarak aktarılan kurumda hiçbir öğretmenin Ishaan’ın özel bir çocuk olduğunu fark etmemesidir. Oysa bir öğretmenin görevi, temelde her çocuğun ihtiyacını fark edip ona göre bir yol haritası çıkarmaktır.
Ebeveynlerin her zaman her durumu fark etmesini bekleyemeyiz ama bir öğretmen ne olursa olsun ihtiyacı olan her çocuğu fark etmek zorundadır. Bu sayede toplumu bir duvar örer gibi örer.
Her çocuk özeldir ve gereksinimleri sağlandığı taktirde toplumda yerini bulur. Ötekileştirmek veya var olan davranışsal, akademik ve duygusal problemleri ‘tembellik, yaramazlık, sorumsuzluk’ diye geçiştirmek ona yapılan en büyük haksızlıktır.
Unutmayın ki her çocuk öğrenir. Bazen yavaş, bazen eksik ama muhakkak öğrenir. Burada önemli olan neyi nasıl öğreteceğinizi bilmektir. Bu görev de önce anne ve babanın daha sonra da öğretmenindir. Bu yüzdendir ki öğretmenlik en kutsal mesleklerden biridir.
Serüven Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi
Adres: Yenişehir Mah. Adnan Menderes Bulv. No: 68 İzmit/KOCAELİ
Telefon: 0 537 470 00 64
@seruven.rehabilitasyon.merkezi