26-04-2024 13:39

Nebiye Topuz: Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/12/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Yılın en ışıltılı zamanı yavaş yavaş gelmeye başladı. Siz de o ruhu, enerjiyi, kıpırtıyı hissediyor musunuz? Herkesi bir yeni yıl heyecanı sardı. Yılın en güzel zamanlarından biri olan yılbaşı gecesi, aile ve arkadaşlar için kurulan geniş masalar, özenle hazırlanan mezeler, yemekler, pastalar, tatlılar, bol kahkahalar eşliğinde yenen yemekler… Yeni yılı karşılama ritüeli. Hazırlıklar yapılırken, bir taraftan da sevdiklerimize ufak hediyeler verip, onların yüzündeki tebessümü görmenin mutluluğu paha biçilemez. Bu yılbaşında en şık hediyeliklerimizi içimizi ısıtacak, tam da mevsimine uygun zencefilli kurabiyelerle hazırlayabiliriz. İçine sevgimizi katarak kendi ellerimizle hazırladığımız, küçücük boyu ve kocaman lezzetiyle süslü püslü zencefilli kurabiyeler bence çok özel bir hediye seçeneği olabilir. Haydi hep birlikte mutfaklarımıza girip yeni yıl ruhunu özel kurabiyelerle karşılayalım. Ve onları şekil şekil süsleyip kurdelelerle harika bir hediye paketi hazırlayarak sevdiklerimize sürpriz yapalım. Zencefilli kurabiyelerin bilinen hikayesini ve reçetesini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

 

***

Yaşlı bir kadın ve kocası, köyün koşuşturmacasından uzakta, ormanın derinliklerine gömülü bir kulübede yalnız yaşarlar. Çocukları olmadığı için günlerini ve gecelerini yalnızlık içinde geçirmek zorundadırlar. Bu gecelerden birinde kadının aklına bir fikir gelir: Zencefilli kurabiyeden bir çocuk yapmak! Ancak, yarattığı kurabiyeyi fırından çıkarırken, çocuk tavadan atlar ve kaçar. Kadın ve kocası, insansı bu tatlının peşinden koşarlar ama nafile... Zencefilli kurabiye çocuk koşarken mutlu bir şekilde bir şarkı söylemeye başlar: “Koş, koş, olabildiğince hızlı. Beni yakalayamazsın, ben zencefilli kurabiye çocuğum!” Zencefilli kurabiye çocuk, önce bir ineğin yanından geçer. “Mmmmyouuuuu nefis görünüyorsun” der inek. “Koş, koş, olabildiğince hızlı. Beni yakalayamazsın, ben zencefilli kurabiye çocuğum” der çocuk. İneği kolayca ardında bırakırken, bir baykuşa rastlar. “Sen kimsin? Çok açım” der baykuş. Zencefilli kurabiye çocuk yine şarkısını söyler. Sonunda bir tilkiyle tanışır… Kurabiye, kurnaz tilkiyle alay etmeye hazırken tilki onunla beklediği gibi ilgilenmez. “İnek ve baykuşun ne hakkında konuştuğunu bilmiyorum” der, tilki.  “Hiç de tadı güzel gibi görünmüyorsun.” Çocuk şaşkın bir sessizlik içinde hayvanın önünde durur. Bir cevap bulamaya çalışırken tilki onu hızlı bir hareketle yutar.

 

***

Kaçak kurabiye çocuk hikayeleri, benzer şekilde dünyanın her yerindeki kültürlerde bulunabilir. Yaramaz karakter Rusya’da ekmek hamuru, Almanya’da gözleme ve Macaristan’da hamur tatlısı şeklini alır. Sonuca bakıldığında zencefilli kurabiye çocuk, çocuklara kime güvenileceği hakkında dikkatli olmaları gerektiğini vurgular. Onu yemeye hevesli olmadığını söyleyen bir tilkiye kurban gider.

Tarihsel olarak ‘zencefilli kurabiye’, zencefil ve pekmezle yapılan kek benzeri ekmeğe atıfta bulunur. Uzmanlar, zencefilli kurabiyenin köklerini M.Ö. 1500 civarına kadar takip eder. Eski Mısır’da, zencefil ve diğer baharatlarla tatlandırılmış ballı kekler ve şekerlemelere ilişkin yazılı referanslar, firavunların mezarlarında bulunur. Elbette ki sık sık gözlendiği şekilde tarif komşu ülkelere de yayılır. Nikopolisli Gregory adlı bir keşişin Yunanistan’dan Fransa’ya zencefilli kurabiye getirmesi M.S. 992’ye denk düşer. Bu benzersiz bir olay değildir çünkü Orta Doğu’ya özgü birçok baharat, Orta Çağ boyunca kuzey Avrupa’da yaygınlaşır.

Bu kısa paylaşımdan sonra sıra geldi meşhur zencefilli kurabiyenin tarifine… Deneyen herkese afiyet olsun.

ZENCEFİLLİ KURABİYE 

Malzemeler

• 200 gram toz şeker

• 160 gram tereyağı

• 2 adet yumurta

• 1 tatlı kaşığı toz zencefil

• 1 paket kabartma tozu

• 1 tatlı kaşığı toz tarçın

• 300 gram un

Yapılışı

• İlk olarak tereyağı ve toz şekeri iyice çırpın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip yoğurun

• Hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene dek unu azar azar ekleyerek yoğurmaya devam edin

• Hamurun soğuk olması şekillendirmede işinizi kolaylaştıracaktır. Hamurun üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında en az bir saat dinlendirin.

• Hamuru iki parçaya bölün ve diğer parçayı tekrar dolaba kaldırın.

• Hafif un serpilmiş tezgahta hamuru bir merdane yardımıyla inceltin. İnce açmaya dikkat edin.

• Açtığınız hamura kurabiye kalıbıyla dilediğiniz şekilleri verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamur bitene dek aynı işlemi uygulayın.

• Kurabiyelerinizi önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 10-15 dakika boyunca, kontrollü olarak pişirin. Dilediğiniz gibi süsleyip servis edin.

 

Nebiyye Bakery&Patisserie

Yenişehir Mahallesi, Çınar Sok.

No:19/A, İzmit/Kocaeli

Telefon: 0 535 696 91 91

I patisserie_nebiyye

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.