Günümüzde uygulaması gittikçe yaygınlaşan yoga birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. Kimler yoga yapabilir, yoga nasıl yapılır, yoga egzersizleri ne zaman ve ne sıklıkta yapılmalıdır? Gelin, bu yazımızda, bu sorulara cevap bulalım…
Yoga, nefese odaklanan, fiziksel ve zihinsel iyilik halini artırmak için yapılan bir egzersiz sistemidir. Stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri ve meditasyon içerir. Kökeni Hindistan’a uzanan yoga, fiziksel ve zihinsel disiplinler bütününü anlatmak için kullanılan bir terimdir. Hindistan’da kullanılan Sanskrit dilinde “Yuj” birleştirmek, kontrol etmek, boyunduruk altına almak anlamına gelmektedir.
İsteyen herkes yoga yapabilir. Erkekler, kadınlar, yaşlılar, gençler, çocuklar, hamileler, esnek olanlar-olmayanlar, zayıf olanlar-olmayanlar, daha önce egzersiz geçmişi olmayanlar, kısaca herkes yoga yapabilir. Yoga sizin cinsiyetinizle, yaşınızla ya da esnekliğinizle ilgilenmez, kişiye özel değildir, herkes içindir.
Yogayı hayatınıza almaya karar verdiniz ve ne zaman yapacağınızı bilmiyorsanız… Yoga her zaman yapılabilir. Önemli olan yoga saatinizi, çalışmalarınızın sürekliliği açısından kendinize en uygun zamanı veya zamanları seçmenizdir. Sabah saatlerinde yoga yapmak; zihniniz açıkken, kapalı olan vücudunuzun açılmasını, güne enerjik ve pozitif başlamanızı sağlayacak, gün içinde yapacağınız çalışmalarda verimli olmanıza yardımcı olacaktır. Akşam saatlerinde yoga yapmak ise vücudunuz açıkken, kapanmış olan zihninizi rahatlatmanızı, günün yorgunluğunu ve stresini atmanızı, rahat uyumanızı sağlayacaktır. Meditasyon saati olarak da sabah gün doğumundan önce ve akşam gün batımından hemen önceki saatleri seçebilirsiniz. Gün içinde yalnız kalabildiğiniz sakin saatler varsa onları da tercih edebilirsiniz. Zamanla deneyimleyerek kendiniz için en uygun saatin hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.
İstenilen verimi alabilmeniz için yoga egzersizlerini düzenli yapmanızı öneririz. Birçok kişi zaten yoğun bir hayat yaşadığı için bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden ideal olarak haftada 2-3 gün yapmanız ve aynı zaman dilimlerinde yapmanız çok faydalı olur. Aynı günler ve saatlerde egzersiz yapmak bünyenizi buna alıştıracaktır ve o günler, saatler geldiğinde yoga yapmak isteyeceksinizdir.
Klasik yoganın uygulanması gereken 5 temel prensibi vardır. Bu 5 prensip; doğru egzersiz (asana), doğru nefes (pranayama), doğru gevşeme (şavāsana), doğru beslenme (satvik), olumlu düşünce ve meditasyon. Yoga pratiklerine nefes egzersizleriyle başlanır. Doğru nefes (pranayama), burundan derin alınan ve yavaş verilen nefestir. Nefes alış ve verişe odaklanan zihin; gerilim, stres, olumsuz düşüncelerden uzaklaşır. Beden rahatlar ve gevşer. Daha sonra fiziksel egzersizlerle devam edilir. Doğru egzersiz (asana) vücudunuzun sizin yapmanıza izin verdiği kadardır. Vücudunuzu dinleyin, saygı gösterin, sizi yönlendirmesine izin verin. Son aşama derin dinlenme denilen gevşeme aşamasıdır. Doğru gevşeme (şavāsana); fiziksel, zihinsel ve varoluşsal rahatlamanın uygulandığı gevşemedir. Fiziksel gevşeme, sırt üstü yatılarak ayak parmaklarından yukarı doğru çıkan tüm uzuvların ve iç organların rahatlamasıdır. Zihinsel gevşeme, nefesle zihnin yavaşladığı ve berraklaştığı gevşemedir. Varoluşsal gevşeme, vücudumuzdan ve zihnimizden çekildiğimiz yerdir.
Vücudumuzu ve zihnimizi etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenmedir. Bu yüzden yoga, doğru beslenmeye de önem verir. Yoga beslenmede sadece ne yenildiğine değil, nasıl, ne zaman ve ne amaçla yenildiğine de önem verir. Yediklerimiz ve yeme halimiz, duygularımızı, düşüncelerimizi, tepkilerimizi etkiler ve değiştirir. Bu yüzden yoga doğru beslenme ile desteklenmelidir. Yogada zihni yönlendirmeyi, yönetmeyi hedefleriz. Olumlu düşünme; duygu ve düşünce kontrolünü öğrenerek zihni yönlendirmemizin bir sonucu iken meditasyon, bunun en güçlü yöntemidir. Yoga, tüm benlikle yolda olmaktır. Yeni yılda huzurlu, sağlıklı ve farkındalıkla aynı yolda olma niyetiyle.
Cumhuriyet Mahallesi Papatya Sokak Dostluk 11 Apt. No: 4/A
İzmit/ KOCAELİ
Telefon: 0 538 415 31 83
@vitaklinik
NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik