19-04-2024 21:38

Zan altında bırakmadan önce...

2018-05-01    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2018-05-01
.stripslashes($urun->baslik).

Gıda zehirlenmeleri sık sık karşılaştığımız sağlık vakalarındandır. Her insanın hayatında bir kere de olsa karşılaştığı bir problemdir. Karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma ve yorgunluk gibi belirtilerle karşılaştığımızda hemen doktora başvururuz. Doktorumuz ‘gıda zehirlenmesi’ teşhisi koyduğunda ise genellikle en son yemek yediğimiz restoranı zan altında bırakarak, şikayette bulunuruz.

Oysa o gün sizinle birlikte başka müşteriler de aynı gıdayı tüketmiş ama aynı durumla karşılaşmamış olabilir. Yaşadığınız sorun sadece o güne özel direnç kaybınızdan kaynaklanmış ya da yediğiniz yemeğin içinde bulunan malzemeler sizin bünyenizde problem yaratmış olabilir. Bütün bunları öngörerek hakkaniyetli davranmakta yarar var.

Gerçek bir gıda zehirlenmesi, o gıdanın aynı anda herkese sirayet etmesiyle meydana gelir. O gün sizinle birlikte o gıdayı tüketen herkes zehirlenmiş diyebiliriz ve yediğiniz yemeğin tarihinin geçtiğini, steril bir ortamda hazırlanmadığını, kullanılan malzemelerin kalitesinin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Kısacası sadece bir kişinin zehirlenmesi söz konusu değildir. Yazının başında da belirttiğim gibi kişinin o günkü hassasiyetiyle alakalıdır. Bunu bir aşçı, bir mutfakçı ve bir işletmeci olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Bunu bizzat yaşamış biri olarak bu kadar rahat konuşabiliyorum. Bu durum biz tüketicilerin zaman zaman karşılaştığı bir olaydır ama toplu bir gıda zehirlenmesinin affedilir bir tarafı yoktur.

Bu duruma sebep olan kurum ivedilikle cezai işlemlerden geçirilmelidir. İşletmesi steril koşullara ve yüksek gıda normlarına uyumlu hale getirilene kadar takip altına alınmalı, sürdürülebilir şartlar ve malzemelerle çalışması sağlanana kadar gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

Bu vesileyle Ramazan ayınızın sizin açınızdan güzel, kaliteli, sağlıklı sofralarla donatılmış iftar yemeklerinin verildiği bir ay olmasını temenni ederim. Çorbada bizim de tuzumuz olsun diye bir tarif de ben veriyorum. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

GÜVEÇTE ETLİ NOHUT

 

MALZEMELER

• 500 gr kemikli kuşbaşı et

• 2 su bardağı nohut

• 1-2 adet sivri biber

• 2 yemek kaşığı tereyağı,

• 1 kaşık domates salçası

• 1 tatlı kaşığı biber salçası

• Pul biber ve tuz

 

YAPILIŞI

Nohudu iyice yıkayıp sıcak suyla ıslatın. Güvece eti, nohudu ve küçük doğradığınız biberleri koyarak karıştırın. 5 su bardağı sıcak su ilave ederek ateşe verin. Et ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir yerde eritilen yağa biber ve domates salçasını koyarak kavurun. Hazırlanan sosu kaynayan yemeğe ilave edin. Tuz ve baharatını ekleyerek, 10- 15 dakika daha pişirin. İçindeki su miktarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Bunun için de daha kıvamlı olmasını isterseniz salçayı kavururken bir yemek kaşığı un ilave edebilirsiniz. Ramazan ayında sofralarınıza yakışacağını düşündüğüm bu basit ve lezzetli yemeği istediğiniz çukur bir servis tabağında servis edebilirsiniz. Tekrar afiyet olsun.

NASIL ARANDI: #serkan yeşildağ # güveçte etli nohut

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.