08-12-2024 19:22

Yüzme korkumu nasıl yenebilirim?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 13/07/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Doktorum yüzmeyi önerdi ama ben korkuyorum.  Suda ayağım yere değecek.  Yüzüme su geldi mi nefes alamıyorum.

Duş alırken başımdan aşağı su geldi mi irkiliyorum.

Denizde ayağıma bir şey değecek diye çok korkuyorum.

Yazın tatile giderken mayomu-bikinimi bile almıyorum.

Tatilde herkes yüzerken ben sadece onları seyrediyorum.

Küçükken komşumuz bir olay anlatmıştı, o yüzden yüzmekten çok korkuyorum.

Bana yüzme öğretin ama kafamı suya sokmam.

Bu cümlelerle o kadar çok karşılaştım ki... Yüzme öğrenmemek için her birinin –kendince- haklı sebepleri var. Fakat yüzmeyi öğrenmek, yürümeyi öğrenmek gibi gerekli. İnsan türü olarak su üzerinde yürüyemeyeceğimize göre yüzmemiz gerekiyor ancak doğru teknikle...

‘Aquaphobia’ olarak bilinen ‘su korkusu’, sudan aşırı derecede korkmak demektir. Sudan korkan bireyler yüzme denemelerinde; kalp çarpıntısı, kalp sıkışması, nefes daralması, titreme, terleme, uyuşma, karıncalanma ve baş dönmesi gibi fiziksel sorunlar yaşayabilir. Suya temas etmekten kaçınırlar, denize ve havuza girememe durumu olabilir ve maalesef yüzmeyi öğrenemezler.

Yüzme korkusuna genellikle daha önce yaşanmış olumsuz deneyimler neden olabilir. Örneğin; bireyin boğulmaktan son anda kurtulması, bir yakınının kişiyi şaka amaçlı suya atması, kayıktan düşmek, çocukluğunda zorla ve yüzüne bol miktarda su dökülerek banyo yaptırılması ya da boğulmakta olan birini izlemesidir. Bununla birlikte olumsuz bir şey olmadığı halde kişi yüzmekten korkabilir. Ailede bir kişinin yüzme korkusu varsa kişi onu model alarak da yüzmekten korkabilir.

Hatta 1975 yılında ‘Jaws’ filmi vizyona girdiğinde köpekbalığı korkusunun üzerine yüzme korkusunun da arttığı yönünde raporlar yayınlanmış. Yüzme korkusunun temelinde; nefes alamama, sudan çıkamama, su yutma, kurtulma ihtimalinin az olması gibi çeşitli düşünceler vardır. Kişi tehlike anında kurtulamayacağını düşünür ve bu olumsuz düşünceler de kişileri olumsuz yönde etkiler.

Yüzme korkusunu yenmek için ne yapmalıyız?

Yüzme korkusunu yenmek için öncelikle bireyin korkmasına neden olan duygu ve düşüncelerin belirlenmesi gerekir. Bireyler genellikle ‘boğulacakmışım gibi oluyor’, ‘kimse beni kurtarmayacakmış gibi geliyor’, ‘ölecekmişim gibi hissediyorum’, ‘yüzüme su değdiğinde nefes alamayacakmışım gibi geliyor’ şeklinde ifadeler kullanır. Yapılacak ilk iş; bu ifadeleri ‘olumlu’ ifadelere çevirmek olmalıdır. Yani; ‘yüzmeyi öğrenebilirim’, ‘denize girebilirim’, ‘havuzda yüzebilirim’ gibi ifadelerle kişileri olumlu düşüncelere yöneltmek gerekir. Sonrasında da özellikle yüzme korkusunu yenmede başarılı olan yüzme eğitmenleriyle irtibata geçilmeli, doğru teknik ve taktikle yüzme öğrenilmelidir.

Yüzme korkusu olan bireyler sabırlı olmalı, eğitmenlerine güvenmeli ve verdikleri talimatları harfiyen yerine getirmelidir. Yüzme eğitmenleri de kişileri kısa sürede ve hızlı bir şekilde eğitmek için zorlamamalı, en az yüzme korkusu olan birey kadar sabırlı davranmalıdır. Su ve yüzme korkusu yaşayan bir çok öğrencim oldu. Hepsi önce korkularıyla yüzleşti sonra yapmamız gereken hamleleri yerinde ve zamanında yaparak, korkuyu yendik. Bu işin en keyifli yanı ise öğrencilerimin tatilden gönderdikleri yüzme videolarını seyretmek... Su ve yüzme korkusuz güzel bir yaz diliyorum.

 

İLETİŞİM

Su Akademi Türkiye

Adres: Alikahya Merkez Sakıp Sabancı

Bulvarı No: 14 İzmit

Tel: 0545.282 27 43

Web: www.suakademiturkiye.com.tr

Instagram: @suakademitr -

@superisiebrugucin

NASIL ARANDI: #ebru gücin #suakademi #superisi #sağlık #bebeksağlığı #yüzme #diyet #sağlıklıbeslenme #sağlıkhavuzu #yüzmekorkusu

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.