19-04-2024 00:01

Yirmi yaş nedir?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 05/10/2022
.stripslashes($urun->baslik).

Çenelerdeki diş dizilerinin en sonundan süren 3’üncü büyük azı dişleri, yirmili yaşlar civarında gelişimlerini tamamlayıp ağız içine çıktıklarından, halk arasında genellikle ‘yirmi yaş dişi’ olarak bilinirler. Çenelerde yer darlığına, dişin çıktığı bölgenin kemik yoğunluğuna ve dişin kök anatomisine bağlı olarak bu dişler tamamen çıkabilir veya çene kemiğinde tamamen yarı gömük kalabilir. İşlevsel olarak bir şekilde ortaya çıkmazlarsa bazı ciddi komplikasyonlara neden olabilirler. Kimlerin yirmi yaş dişlerini çektirmesi gerektiğini ve çekilip çekilmeyeceğini nasıl anlayacağınızı öğrenebilmek için yazımızı okumaya devam  edebilirsiniz

Yirmilik diş belirtileri nelerdir?

Diş etlerinde yeterli alan bulabilen ve olması gerektiği gibi çıkan yirmilik dişler sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık belirtisine yol açmaz. Bununla beraber çoğu bireyin yirmilik dişleri bu alanın olmaması nedeniyle sorun yaratır. Yirmilik dişlerin çıkışı veya gömülü kalması sırasında görülen yaygın belirtiler şunlardır:

• Diş ve diş etlerinde ağrı

• Diş eti hassasiyeti

• Çeneye ve kulağa vuran ağrılar

• Lenf bezlerinde şişlikler

• Baş ağrısı

• Ağızda kötü koku

• Çiğneme sırasında ağrı hissetme

17-25 yaş aralığındaki bireylerde bu gibi semptomların büyük bir kısmı yirmilik dişler ve bu dişlerin yol açtığı komplikasyonlardan kaynaklanır. Dolayısıyla bu şikayetleri yaşayan bireyler diş hekimlerine başvurmalıdır.

Yirmi yaş dişini çektirmek gerekir mi?

Her yirmi yaş dişini çektirmek gerekli değildir. Çekim için değerlendirirken tam gömülü olan dişlerde; ağrı şikayeti verip vermediği, dişin çene kemiği içerisine ne kadar gömülü olduğu, gömülü dişin komşu dişe olan teması göz önünde bulundurulur. Bazen dişin içinde geliştiği folikül keseden kaynaklı sürme kistleri oluşabilmektedir. Bu kistler fark edilmeden büyürse çene kemiğini zayıflatabilir. Ağrı oluşturmayan, tam gömülü olan dişler doktorunuz tarafından rutin kontrollerle takip edilip gerek olursa çekilebilir. Ağız içinde tamamen veya yarısı çıkmış olan dişler ise ağız hijyeni açısından çok önemlidir. En geri bölgede olan bu dişlere diş fırçasıyla ulaşmak oldukça güçtür. Çürük sebebiyle apseye sebep olan yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekir.

Hangi durumlarda yirmi yaş dişi çekilmelidir?

Yirmi yaş dişleriniz diş etlerinizin altına sıkışmışsa; kısmen diş etlerinizden çıkmışsa ya da çenenizde yirmi yaş dişlerinizi barındıracak kadar yer yoksa diş eti veya çene enfeksiyonları, ağrı, kistler, diğer dişlerde hasar ve diş çürümesi gibi ağız sağlığı komplikasyonlarına neden olabilir.

Diğer taraftan, yirmi yaş dişleriniz tamamen ortaya çıkmışsa ve sağlıklıysa; çenenizi aşırı doldurarak yakındaki dişleri etkilemiyorsa; çiğneme veya konuşma yeteneğinizi etkilemiyorsa; sorunsuz bir şekilde fırçalayabiliyor ve diş ipi kullanabiliyorsanız yirmi yaş dişlerinizi çektirmenize gerek yoktur.

Çekim sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar

• Çekim sonrası yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak içindir. Tampon yarım saat sıkıca ısırıldıktan sonra bu bölgede pıhtı oluşur ve kanama durur fakat ilk 24 saat tükürme ve çalkalama yapılmamalıdır.

• Operasyon sonrasında ilgili bölgede ödeme bağlı şişlik oluşabilir; en az 6 saat buz kompres yapılarak ödem kontrol altında tutulmalıdır.

• 24 saat sonra antiseptik gargaralarla ilgili bölge gargara yapılmalıdır.

• En az 2-3 gün sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

• İlk hafta asitli, acılı ve sıcak gıdalar tüketilmemeli ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

• Eğer reçete edildiyse ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Yirmi yaş dişi çekilmezse ne olur?

Hekimin verdiği ilacı kullandıktan sonra ağrı şikayeti geçen dişlerin en kısa zamanda çekilmesi gerekir. İlacın verdiği rahatlık bir süre için geçerli olabilir. Ancak hastanın bağışıklığının zayıf olduğu, ağız hijyeninin düzeltilmediği durumlarda diş tekrar ağrı yapmaya başlayacaktır. Kişiye devamlı şikayet veren ama şikayeti antibiyotik ilaçlar içilerek bastırılan gömülü dişlerin çevresinde kist oluşur ve çene kemiğini zamanla zayıflatır.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # diş # diş sağlığı # gülüş # sağlık

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.