19-04-2024 11:29

Mars İş ve Yaşam Merkezi: Yılın projesi

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/01/2023
Kocaeli’nin iki başarılı iş insanı Mahir Seymen ve Naci Davut Tamyüksel ortaklığında hayata geçirilen Mars İş ve Yaşam Merkezi sıra dışı konsepti, fonksiyonelliği, geleneksel ve yenilikçi mimariyi bir arada kullanan tasarımıyla yapımına başlandığı günden itibaren büyük ses getirdi
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Zeynep AKAR     Fotoğraflar: İsmail Hakkı TTİMUÇİN

Bugüne dek ilimizde yapılmış en kapsamlı ofis projesi olan Mars İş ve Yaşam Merkezi sıra dışı konsepti, fonksiyonelliği, geleneksel ve yenilikçi mimariyi bir arada kullanan tasarımıyla kent gündemine bomba gibi düştü. Tamgün Mimarlık firmasının kurucusu Naci Davut Tamyüksel ile Masgym İnşaat’ın kurucusu Mahir Seymen ortaklığında hayata geçen ve konsepti gereği Kocaeli’nin hem iş hem de sosyal yaşamını aynı noktada buluşturan proje, duyulduğu ilk an itibariyle kentin ilgi odağı olmayı başardı. Kocaeli’nin iş merkezi konusunda büyük bir ihtiyacına cevap vermeye hazırlanan Mars İş ve Yaşam Merkezi sadece konseptiyle değil, konumu itibariyle de yatırım yapmak isteyenleri heyecanlandırdı. Yapımına İzmit Yahya Kaptan Mahallesi’nde başlanan proje ulaşım sıkıntısının olmadığı, her noktaya yakın konumuyla tercih sebebi oldu. Kentin hem iş hayatına hem de sosyal yaşamına büyük bir hareket ve canlılık getirecek proje hakkında merak ettiklerimizi Mars İş ve Yaşam Merkezi’nin proje ortağı Naci Davut Tamyüksel’den dinledik.

Naci Bey, son projeniz Mars İş ve Yaşam Merkezi kentte büyük yankı uyandırdı. Projenin çıkış noktasından biraz bahseder misiniz?

Bildiğiniz gibi ilk ofis projemiz Tamgün Ofis’i 2021 yılında tamamlamış ve sahiplerine teslim etmiştik. Tamgün Ofis, o dönemde iş insanları ve yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı, çok kısa sürede de tamamlanarak İzmit’in en prestijli iş merkezlerinden biri oldu. O süreçte İzmit’in bu tür projelere ne kadar ihtiyacı olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Tamgün Ofis’in hemen yanında, iş ortağım Mahir Seymen’e ait olan arazinin üzerine çok daha kapsamlı bir iş ve yaşam merkezi inşa etme fikri o günlerde şekillenmeye başladı.

Sanırım bu fikri hayata geçirmek için çok uzun süre beklemediniz…

Doğru, Mars’ın projesini daha Tamgün Ofis tamamlanmadan önce hazırlamaya başlamıştık. Sıra dışı konseptiyle fark yaratacak, her sektöre hitap edebilecek kadar kapsamlı, iş dünyasının ihtiyaçları göz önüne alınarak planlanmış, estetik mimari bakış açısıyla tasarlanmış iş ve yaşam merkezi fikri bizi heyecanlandırmıştı. Bu nedenle projeyi hayata geçirmek için fazla beklemedik. Kocaeli’nin en kapsamlı iş ve yaşam merkezi Mars’ın temeli, geçtiğimiz kasım ayında atıldı.

256 ADET OFİS

Proje nasıl bir konsepte sahip?

Mars İş ve Yaşam Merkezi, 14 bin metrekarelik alanda, 4 bin metrekarelik avlunun etrafına konumlandırılan iki bloktaki ofisler ve kafe-restoranlardan oluşuyor. Toplam 60 bin 311 metrekare inşaat alanı olan projede, büyüklükleri  60 ila 600 metrekare arasında değişen, modüler tarzda tasarlanmış 256 ofis bulunuyor. Ofislerin altında da 1 süpermarket ve 34 kafe-restoran olacak. Mars’a ‘iş ve yaşam merkezi’ dememizin sebebi de bu. Projedeki dükkanlarda gurme restoranlardan zincir markalara kadar küçüklü büyüklü 34 mekan ve büyük bir süpermarket olacak. Yani Mars, sadece iş yeri sahiplerine değil tüm kent halkına hitap edecek. İnsanlar iş çıkışı gelip aileleriyle birlikte diledikleri mekanda yemek yiyebilecek, dostlarıyla sosyalleşebilecek, gerektiğinde alışverişlerini yapıp evlerine dönebilecek.

Naci Bey, ‘modüler ofis’ sisteminin avantajı nedir?

Projemizi ofis mantığını merkeze alarak, büyük bir titizlikle kurguladık. Bu kurguyu yaparken de farklı iş kollarının farklı büyüklükte çalışma alanlarına ihtiyaç duyabileceğini göz önüne aldık. Bu nedenle tüm ofislerimiz modüler sistemle tasarlandı. Şöyle ki: Kişiye küçük çalışma alanı yeterliyse 60 metrekarelik ofislerden birini seçebilir. Bununla beraber çalışan sayısının fazla olduğu, geniş iş yerine ihtiyaç duyan firmalar için ofislerimizi talebe uygun şekilde birbiriyle birleştirebilir, istenilen büyüklükte alanlar oluşturabiliriz. Şunu da hemen belirteyim, Mars İş ve Yaşam Merkezi’ndeki ofisleri her sektöre uygun şekilde tasarladık ancak projenin en büyük özelliklerinden birisi de bir bloğun tamamen sağlık sektörüne ayrılmış olması.

Buna neden gerek duyuldu?

Tamgün Ofis’i yaparken aldığımız talepler bu yöndeydi. Özellikle kentimizde hizmet veren hekimler ihtiyaçlarına uygun klinik bulmakta zorlanıyordu. Biz de bu noktadan yola çıkarak, Mars’ta bir bloğu tamamen sağlıkçılara ayırdık. Proje tamamlandığında kentimizin çok başarılı hekimleri, psikologları, diyetisyenleri, diş hekimleri, fizyoterapistleri ve diğer sağlık sektörü çalışanları aynı çatı altında buluşacak. Böylece Mars’ın bir bloğu adeta bir sağlık merkezi gibi olacak. Mars, yeni yapılan Şehir Hastanesi’ne de çok yakın mesafede olduğundan özellikle hekimler tarafından büyük ilgi gördü.

ÇEVRECİ PROJE

Ofislerin özelliklerinden de bahseder misiniz?

Hiçbir projemizde malzeme ve inşaat kalitesinden ödün vermeyiz. Mars’ı da bu prensiple, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak, çevreci bir yaklaşımla inşa ediyoruz. Projenin güneş enerjisi altyapısı hazır, ayrıca toplanan yağmur sularının rezervuar giderlerinde değerlendirileceği bir altyapı da oluşturduk. İklimlendirme ise merkezi ısıtma ve soğutma sistemiyle sağlanacak. Ayrıca, binalar hiçbir zaman enerjisiz kalmayacak şekilde tam güç jeneratörle beslenecek. Tüm bunlara ilaveten ferah alanlar oluşturmak adına ofislerin tavanlarını oldukça yüksek tuttuk. Her ofisin kendisine ait bir balkonu da buluyor.

Bu çapta bir merkezde otopark sorununu nasıl çözdünüz?

Araç parkı, araç kullanan herkesin yaşadığı en büyük sıkıntı. Bu nedenle Mars’ın projesini oluştururken bu konuya özellikle dikkat ettik ve oldukça geniş bir alanı otoparka ayırdık. Mars’ta iş yeri sahipleri de ziyaretçiler de en ufak bir otopark sorunu yaşamasın diye projede her ofis için bir kapalı otopark alanı ayrıldı. Merkezde 700 araç kapasiteli, iki katlı kapalı otoparkın yanı sıra 300 araçlık bir de açık otopark bulunuyor. İş yeri sahipleri, kapalı otoparktan asansörle ofislerine ulaşabiliyor. Günün her saatinde, merkezdeki kafe-restoranlara gelenler de açık ve kapalı otoparklardan rahatlıkla faydalanabilecek.

AVANTAJLI LOKASYON

Mars, iki bloktan oluşan oldukça büyük bir proje… Merkezin kaç girişi olacak?

Projede gerek ofis sahiplerinin gerekse ziyaretçilerin konforu için her türlü detay incelikle düşünüldü. Avlu içinde binalara 4 adet direkt giriş var, bina içlerinde kolay ulaşımı sağlamak için merkeze 6 farklı giriş ve bu girişlerde resepsiyon konsepti tasarladık. Geniş alana yayılan bir proje olmasına rağmen binalara girişler ve bina içi ulaşım noktasında kullanıcıları yormayacak bir proje yaptık. Sağlıkçılar için ayrılan bloktaki dört asansörden ikisini sedye taşımaya da uygun büyüklükte planladık.

Sanırım Mars’ın en büyük avantajlarından birisi de her yere yakın bir konumda olması…

Günümüzde, özellikle iş yaşamında zaman çok kıymetli. İnsanlar haklı olarak değerli zamanını ulaşım sorunları yaşayarak, trafikte zaman kaybederek geçirmek istemiyor. Bu anlamda Mars İş ve Yaşam Merkezi, lokasyonu itibariyle çok avantajlı bir noktada yer alıyor. Yahya Kaptan Mahallesi’nde, Kandıra Yolu üzerinde bulunan Mars, her yere çok yakın. Tam olarak TEM ile Kuzey Marmara Otoyolu arasında kalan bir alanda, üstelik tramvay durağına 200 metre mesafede. Dolayısıyla hem özel araçla hem de toplu taşımayla ulaşımı çok kolay. Ayrıca otogara çok yakın ve yeni kurulan Şehir Hastanesi’ne bir kilometre mesafede.

PROJEYE İLGİ BÜYÜK

Bu sıra dışı projeye Kocaelililerin ilgisi nasıl?

Daha önce de ifade ettiğim gibi biz yola, Kocaeli’nin böyle bir ofis merkezine ihtiyacı olduğunu öngörerek çıkmıştık. Ancak açıkçası bu kadar çabuk ve bu kadar yoğun ilgi görmesini de beklemiyorduk. Ofislerin büyük bir bölümünün satışı henüz temel atılmadan önce yapılmıştı, şu anda ise yüzde 70’i satılmış durumda. Proje sadece Kocaeli’den değil çevre illerden de büyük ilgi gördü. Bu da bize ne kadar doğru bir adım atmış olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Mars’a hak ettiği değeri veren kent insanına bir kez daha teşekkür ederim.

Sözleşmesi tamamlanan kafe, restoran, süpermarket var mı?

Evet, anlaşma sağladığımız markalar var ancak şu anda açıklamak doğru olmaz. Şunu söyleyebilirim ki özellikle yeme-içme sektöründe markalaşmış gurme restoranlar, fast-food zincirleri, kafe ve patisserie’lerle Mars, kentin yeni cazibe merkezi ve buluşma noktası olacak.

Naci Bey, Mars’ta yaşam ne zaman başlayacak?

Proje hızla devam ediyor. Çalışmalarımızı, Mars’ı 2023 yılı sonunda tamamlamak üzerine planladık.

Yahya Kaptan Mah. Özyıldırım Sok. No:16 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0 262 331 01 02

Web: marskocaeli.com

Instagram: marskocaeli

E-posta: info@marskocaeli.com

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.