09-05-2024 02:15

Yeni yerine taşındı: Psikopia

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 06/10/2023
Süreyya Çilenk ile Selin Küçük tarafından kurulan Psikopia Psikoloji, bir yılını doldururken danışanlarına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yeni yerine taşındı
.stripslashes($urun->baslik).

İki genç psikolog, aynı zamanda aile danışmanı Süreyya Çilenk ile Selin Küçük’ün birlikte kurduğu Psikopia bir yılını geride bıraktı. Kısa bir süre önce İzmit merkezdeki yeni yerine taşınan Psikopia’nın kurucuları Süreyya Çilenk ile Selin Küçük, kapılarını Kocaeli Life’a açtı. Mesleğini çok seven iki idealist psikoloğu sizlere daha yakından tanıtmak istedik. Neler yapıyorlar, çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin hayatına nasıl dokunuyorlar, değişime nasıl kapı açıyorlar…

İşte Psikopia’nın kurucuları Süreyya Çilenk ile Selin Küçük ve geleceğe dair hedefleri…

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Süreyya Çilenk: İstanbul’da doğdum, büyüdüm ama aslen Gümüşhaneliyim. 2017’de Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum. Mesleğe 2018 yılında bir rehabilitasyon merkezinde başladım. Yaklaşık iki yıl çalıştıktan sonra aynı rehabilitasyon merkezinin ortaklarının kurduğu bir danışmanlık merkezine geçtim, iki yıl da burada görev yaptım. Daha sonra çeşitli kurumlarda ve kreşlerde çalıştım. Ve geçtiğimiz yıl Selin ile birlikte Psikopia’yı kurduk.

Selin Küçük: İstanbul doğumluyum, aslen Artvinliyim, Samsun’da büyüdüm. Üniversiteye kadar olan eğitimimi Samsun’da tamamladım. Sonrasında Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdim. Yüksek lisans yapmak için İzmit’e geldiğimde, 2013 yılında bir rehabilitasyon merkezinde işe başladım, ardından farklı bir kuruma geçtim. 2016- 2022 yılına kadar aynı rehabilitasyon merkezinde çalıştım, en son kurum müdürlüğü yaptım. Bu arada 2016 yılı itibariyle bir aile danışmanlık merkezinde part time seanslara girdim. Sonrasında Süreyya ile birlikte Psikopia’yı kurmaya karar verdik.

 

Peki, yollarınız nasıl kesişti?

Süreyya Çilenk: Rehabilitasyon merkezinde göreve başladığımda Selin zaten orada çalışıyordu. Ben iki yıl sonra danışmanlık merkezine geçtim, Selin ise rehabilitasyon merkezinin müdürlüğüne yükseldi. Kurumdan ayrılsam da birbirimizden hiç ayrılmadık, arkadaşlığımız dışarıda da devam etti.

Selin Küçük: Evet, Süreyya’nın da dediği gibi aynı yerde çalıştık ve tanıştığımız ilk günden beri ayrılmadık. Pandemide online çalışmaya devam ederken Psikopia’nın kuruluşu için uğraştık. Oyun terapisi malzemelerimizi falan hep o süreçte tamamladık. Geçen sene eylül ayında da Psikopia’yı hayata geçirdik.

TARAMA TESTLERİ

Psikopia’da ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Süreyya Çilenk: Ben çocuk psikoloğuyum, aynı zamanda aile danışmanlığı da yapıyorum. Psikoterapi yöntemiyle çocukların psikolojik ve bilişsel gelişimlerine destek olmaya çalışıyorum. Bebeklerin ve çocukların sağlıklı gelişimini takip edebilmek ve olası sorunları önceden tespit edebilmek için gelişimsel tarama testleri uyguluyorum. Moxo testi, Denver testi, hiperaktivite ve dikkat eksikliği, zihin kuramı gibi. Öte yandan çocuklar için atölyeler düzenliyoruz. Oyun terapisi, masal terapisi, sanat terapisi gibi atölyeler ile çocukların sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Çocuklar ve ergenlerle sağlıklı iletişim kurabilmek isteyenler için ayda bir ebeveyn atölyeleri de düzenliyoruz.

 

Süreyya Hanım, aileler size daha çok hangi sorunla başvuruyor?

Süreyya Çilenk: Aileler genel olarak sınır ve kural ihlali sebebiyle geliyor. Anne ve babalar yoğun iş temposu ya da çocuklarının tepki göstermesi nedeniyle sınır koymakta zorlanabiliyor, bu da olumsuz tecrübeler yaşamalarına neden oluyor. Öte yandan evde ya da okulda davranış problemi yaşayan çocuklarımız için de merkezimize yoğun bir başvuru var. Şu sıralar en sık karşılaştığımız sorunlardan bir diğeri de boşanma sürecinde olan ebeveynlerin çocuklarında yaşanan değişim. Bir de tuvalet eğitimi konusunda geliyorlar.

TUVALET EĞİTİMİ

Psikologların tuvalet eğitimi verdiğini bilmiyordum.

Süreyya Çilenk: Tuvalet eğitimi konusunda bizden destek isteyen çok ailemiz var. Çocuklar 18 ayını doldurduktan sonra tuvalet eğitimi vermeye başlıyoruz ama çok geç kalan ailelerimiz de oluyor. 3-4 yaşına geldiği halde tuvalet eğitimi alamamış çocuklarımıza ve ne yapacağını bilemeyen ailelerimize yardımcı oluyoruz. Bu süreçte aile ile çalışıyoruz, onları bilgilendiriyor, çizelgeler hazırlayıp takibini yapıyoruz. Süreç, çocuktan çocuğa değişiyor. Bir hafta içinde adapte olan çocuk da var, bir ay boyunca direnen de… Genelde bir hafta içinde bu sorunu çözüme kavuşturuyoruz.

 

Okullar açıldı, özellikle okula yeni başlayanlar için zor bir süreç. Okul korkusu ve sınav kaygısı nedeniyle başvuru da oluyor mu?

Süreyya Çilenk: Ben 16 yaşına kadar olan çocuklarla ilgileniyorum, ergenlere Selin bakıyor. Daha çok sınav kaygısıyla gelen oluyor. Bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bir de okullarda seminerler veriyoruz. Hem velilerimizi hem de çocuklarımızı sınav kaygısı ve baş etme yolları üzerine bilgilendiriyoruz. Bunun da çok büyük faydası oluyor.

 

Çocuklarla çalışırken ailenin yanı sıra okul ve öğretmenle de işbirliği yapmanız gerekiyor değil mi?

Süreyya Çilenk: Çocuklarda daha iyi sonuç alabilmek için aile ile iş birliği olmazsa olmaz. İşin içine mutlaka aile de giriyor ve birlikte ilerliyoruz. Çalıştığım her çocuğun önce ailesiyle görüşüyorum zaten. Çocuk, okulla ilgili bir problem yaşıyorsa öğretmenlerle iletişime geçiyorum, mutlaka onlardan da geri bildirimler alıyorum.

AİLE DANIŞMANLIĞI

Selin Hanım, sizin ilgi alanlarınız nedir?

Selin Küçük: 16 yaş ve üzeri ergenler ve yetişkinlerle çalışıyorum. Danışanlarıma daha fazla yardımcı olabilmek adına bilişsel davranış terapi eğitimi, kabul adanmışlık terapisi eğitimi, mindfulness ve cinsel terapi eğitimimi tamamladım. Daha kapsamlı bir eğitime başladım, yaklaşık bir yıl devam edecek cinsel terapi eğitimi alıyorum. Süreyya ile birlikte ‘Aile Danışmanlığı’ programını da bitirdik. Psikopia’da aile danışmanlığı ve çift danışmanlığı süreçlerini de ben yürütüyorum.

 

Selin Hanım, aileler size daha çok hangi şikayetle geliyor?

Selin Küçük: 16 yaş ve üzeri ergenlerle çalıştığım için anne ve babaların şikayeti genel olarak “Bizimle konuşmuyor, odasından dışarıya çıkmıyor” şeklinde oluyor. Ergenler ise anlaşılamamaktan yakınıyor. Bu noktada daha çok aile danışmanlığı sürecini yürütüyorum. Tüm aileyi seansa alarak konuşulmayanları konuşuyor, aralarındaki iletişimi ve etkileşimi düzeltmeye çalışıyoruz.

 

Son dönemde yetişkinlerin ağırlıklı olarak yaşadığı sorunlar neler, çözümü için nasıl bir yöntem izliyorsunuz?

Selin Küçük: Yetişkinler daha çok odaklanma sorunu yaşadıklarını dile getiriyorlar. Çok fazla stres altında olduklarını söylüyor, kaygı düzeylerinin artmasından yakınıyorlar. Ağırlıklı olarak karşılaştığım vakalar depresyon ve sosyal anksiyete diyebilirim. Sosyal anksiyete içerisinde takıntılı düşünceler de yer alıyor. Burada bilişsel davranışçı terapiden yararlanıyoruz. Kişinin olumsuz ve işlevsel olmayan düşüncelerini yeniden şekillendirerek, yerine gerçekçi ve olumlu düşünce biçimleri koymaya çalışıyoruz. Bu şekilde kişinin duygu ve davranışlarının değişmesini sağlıyoruz. Bunu yaparken kişiye ödevler veriyoruz ve o hafta içinde yapmasını istiyoruz. Mesela sosyal kaygı yaşayan bir birey kalabalık ortama girdiğinde neler yaşadığını not alıyor, bunun üzerine çalışıyoruz. Zihninin ona neler söylediğini, onu ortama girmekten alıkoyan düşüncelerinin neler olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Adım adım ilerlerken değişime kapı açıyoruz.

ONLINE SEANSLAR

Psikopia haftanın her günü açık mı?

Selin Küçük: Cumartesi günleri de dahil olmak üzere haftanın 6 günü açığız. Hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında, cumartesi günleri ise 12.00-18.00 arasında çalışıyoruz. Şehir dışında ya da yurt dışında bulunan danışanlarımız için online seanslarımız da var.

 

İşinizi severek yaptığınızı görüyorum ancak mutlaka zor yanları da vardır.

Süreyya Çilenk: Çocuklarla çalışmayı çok seviyorum, onlarla hiçbir sorun yaşamıyorum ancak aileleri ikna edebilmek bazen zor olabiliyor. Tek seansta çocuklarının tüm sorunlarının çözümlenebileceğini düşünüyorlar. Bunun bir süreç olduğunu, burada ailenin rolünün ve tavrının da önemli olduğunu anlamamakta direniyorlar. İşbirliğine yanaşmadıkları, kurallara uymadıkları zaman sıkıntı yaşayabiliyoruz. Biz o yüzden ilk seansa girmeden önce terapi yöntemlerimizi anlatıyoruz, ne kadar süreceğini ise bize çocuğun göstereceğini söylüyoruz.

Selin Küçük: Toplumumuzda şöyle bir algı var: ‘Psikoloğa gideceğim, bana yol gösterecek ve her şey düzelecek.’ Ailelerin ‘psikolog ablası ona bir şey söyleyecek ve çocuğum o odadan çok iyi çıkacak’ beklentisi var. Yetişkin bazında bir değerlendirme yaparsak ‘Hocam sen söyle ben burada ne yapayım’ ya da ‘Sen olsan ne yapardın’ tarzında yaklaşımlar değişmiyor. Hala bunlara maruz kalabiliyoruz. ‘Buraya geliyorum bir de ödev mi yapacağım, siz bana söyleseniz olmaz mı’ diyen de var, ‘Her ay mı geleceğiz, bir seansta olmadı mı’ diyen de… Soyut bir iş yapıyoruz, bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. Kişinin değişimi önce kendisinin istemesi gerekiyor. Evet, ben ona yol gösteriyorum ancak o yolda devam edebilmesi çabasına bağlı. İşin bu boyutu biraz zor oluyor.

MUTLU AYRILIYORLAR

Peki, mesleğinizin sizi en mutlu eden yanı nedir?

Süreyya Çilenk: Çocuklarımızdaki ilerlemeyi gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum. Özellikle otizmli çocuklarda gelişimsel açıdan ilerleme hem beni hem de aileyi çok mutlu ediyor. Çocuklar ilk etapta burada kalmak istemez ancak o güven duygusunu aldıklarında buradan mutlu ayrılırlar. En büyük mutluluğum da bu.

Selin Küçük: Sürece başladığımızda danışanlarımızın çabasını görmek, her hafta buraya gelmek için duydukları isteğe tanık olmak, verilen ödevleri yaptıklarında gözlerindeki o ışıltı, ‘yapabiliyormuşum’ duygusu, beni fazlasıyla mutlu ediyor. Hiç unutmuyorum, bir danışanımın ‘Bir insanın hayatını kurtardınız’ demesi, bambaşka bir duygu. İster çocuk ister ergen ister yetişkin olsun insanların hayatına dokunmak, onlardan güzel geri bildirimler almak beni fazlasıyla mutlu ediyor.

 

Son olarak hedeflerinizide öğrenmek isterim.

Selin Küçük: Psikopia’yı kendisine ait küçük bir bahçesi olan müstakil bir binaya taşıyarak, butik bir merkez haline getirmek istiyoruz. Online eğitimler açmayı planlıyoruz. Yetişkinlerin zorlandıkları belli başlı konularda, sınırlı bir kontenjanla, grup dinamiğini yakalayabileceğimiz bir ortamda, daha uygun fiyatlı eğitimler vermeyi düşünüyoruz. Online eğitimlerle ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek o kadar güzel sonuçlar alabileceğimize inanıyoruz. Süreyya ile ortaklığımız ömür boyu sürecek elbette ama dışarıdaki arkadaşlarımızdan da destek alarak böyle bir ekip kurmak istiyoruz. O ekiple ülke genelinde ya da yurt dışında birçok insana ulaşmak istiyoruz.

 

Karabaş Mah. Hafızbinbaşı Cad.

No: 30/1 Daire: 4 İnci İş Merkezi

İzmit / KOCAELİ

Telefon: 0 505 747 10 41

www.psikopia.com

NASIL ARANDI: #psikopia # psikoloji # psikolojik danışman # psikolog # izmit # süreyya çilenk # selin küçük

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.