Yazılı basının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün karşılanmasına yönelik Basın İlan Kurumu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle Basın İlan Kurumu Şube Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde başvuru işlemleri ve mülakatları yapılan, üniversitelerin, hukuk,iibf, sağlık ve sosyal bilimler fakültelerinin son sınıflarında okuyan ya da bu okullardan mezun olan 30 kursiyerin katılımıyla düzenlenen “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam” programı kapanış ve sertifika töreni gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam’ programının kapanış ve sertifika törenine Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, İŞKUR Eğitim Şube Müdürü İlhami Çelik, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Emel Şerife Baştürk Akca, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Hayri Beşer “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam” programı İstihdam amaçlı olan bir organizasyondu. Programda KOÜ İletişim Fakültesi de eğitim kısmını üstlendi. Bu organizasyonda önceliğimiz istihdam oldu. Eğitime katılan arkadaşlarımıza gerçekten teşekkür ediyorum. İtinayla derslere katılarak büyük bir özveri gösterdiler. Sertifika almaya hak kazanan arkadaşlarımıza çıkmış oldukları yolda başarılar diliyorum. Gazetecilik zor bir meslek bu anlamda yarının gazetecisi olacak olan arkadaşlarımızın yeni bir soluk getireceklerine inanıyorum” dedi.
İŞKUR Eğitim Şube Müdürü İlhami Çelik “Kurumum adına bu tarz organizasyonların içinde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Amacımız insan vasfını artırarak istihdamı arttırmak. Bu projenin de çok faydalı eğitimlerle, güzel sonuçlandığını düşünüyorum. İŞKUR yeni yüzü ve yapısıyla bu tarz programların içinde olamaya devam edeceğiz. Çünkü bir ülkede iletişim ve demokrasinin korunması için gazetelere ve özellikle basına çok büyük görev düşmektedir” dedi. MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu “Burası tıp fakültesinin konferans salonu, burada bir hekimimizin, yapacağı bir hata bir kişiye zarar verir. Ancak bir gazetenin yapacağı hata birçok kişiye ve kuruma zarar verebilir. Bu anlamda vasıflı eleman yetişmesi noktasında bu tarz eğitimlerin çok değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca “Herkesin gururla anacağı bir program gerçekleştirildi. Bizlerin her alanda seviyemizi yükseltmemiz gerekiyor. Bu alanda çalışmaya başlayacak insan kaynağımızın nitelikli olması gerekiyor. Bu eğitiminde temel amacı bu oldu. Biz Basın İlan Kurumu olarak yapmamız gereken çok proje olduğunu biliyoruz. Basın İlan Kurumu bir proje ofisi değil ancak, ülkemizin kültürel mirasını değerlendirmek için köprü oluyoruz. Kaynaklarımızı katma değer oluşturacak şekilde kullanmak zorundayız” şeklinde konuştu.
“Gazetecilik her şeyden önce bir kamu görevidir” diyen Karaca “Gazetecilik konusunda sürekli bir eğitim süreci gerekiyor. Eğitimler noktasında bizlerden isteklerde bulunabilirsiniz. Basın İlan Kurumu olarak bu eğitimleri yapıyoruz ve ilerleyen sürecini de takip ediyoruz. Ülkemiz gelişiyor ancak bu anlamda kurumlaşma ve vasıf sahibi olma noktasında eğitimler çok önemli. Bizim ülkemizde olan sıkıntıların aynıları batılı ülkelerde var. Basın İlan Kurumu olarak biz sektörümüze yardımcı olamaya çalışıyoruz. Ancak kağıt fiyatında olan yükseliş nedeniyle gazetelerin yükü arttı. Bizim artık dünyada neler oluyor buna bakmalıyız” şeklinde konuştu.
KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki ise yaptığı konuşmada “ Günümüzde doğru bilgiye ulaşmak gerçekten çok değerli. Böyle bir programın içinde olmaktan dolayı da mutluyuz. 2 haftalık bir eğitim programını başarıyla tamamladık. Kursiyerlerimizi de ayrıca tebrik ediyorum. İnanıyorum ki ilerleyen süreçte yine daha güzel programlara bir araya geleceğiz” dedi. Pösteki’nin ardından konuşan Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan “ Güzel bir programın bugün sonuçlarını alıyoruz ve kursiyer arkadaşlarımıza sertifikalarını vereceğiz. Dünya artık daha hızlı dönüyor. Bu anlamda her meslekteki gelişmeleri dikkatli incelemeliyiz” dedi.
Erdoğan sözlerinin sonunda “Gazetecilik mesleğinin kamusal bir yönü var. Pek çok meslek kavramının ötesine geçen bir meslek bundan dolayı tembel insanın işi değil. Kendini geliştirecek, kendini ileriye taşıyacak insanların yapacağı bir meslek. Ekonomik olarak sıkıntı yaşayabilirler fakat zamanla düzelecektir. Gazetecilik yerelde ve genelde topluma yön veren bir meslek, gazeteci olan kişi okul bitti yatayım yapamaz, kendini geliştirmeli. Burada bu kursun düzenlenmesinde katkısı olan tüm kurumlara teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam eğitiminde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Basın sektöründe yaşanan değişim, sosyal medyadaki gelişmeler, teknoloji kullanımını etkinleştirmeye yönelik uygulamalı ve sistematik eğitimler vermeyi amaçlayan Basın İlan Kurumu’nun Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve İŞKUR İl Müdürlüğü’yle beraber düzenlediği Yeni Nesil Gazetecilik ve İstihdam Programı sona erdi. Kocaeli Üniversitesi’nde düzenlenen, 80 saat süren, 9 ay istihdam garantili ve medya sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyenlerin bu alanda analitik düşünme, sorun çözme, etkili iletişim kurabilme, haber yazım teknikleri, fotoğraf çekimi bilgi ve becerilerine sahip olması hedeflenen programda 23 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, yerel ve ulusal basında çalışmaya fırsat bulacak.
NASIL ARANDI: #Basın İlan Kurumu # Doğu Marmara Kalkınma Ajansı # İŞKUR İl Müdürlüğü # Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi #