25-04-2024 17:11

Yeni döneme hazır; BAHÇEŞEHİR KOLEJİ

2020-08-07    0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 2020-08-07
.stripslashes($urun->baslik).

17 Ağustos’ta yüz yüze eğitime başlayacak olan Kocaeli Bahçeşehir Koleji, okulun hijyeninden alınacak önlemlere ve uygulanacak eğitim modeline kadar her alanda yeni eğitim dönemine hazır.

Lise müdürü Orçun Barış ve anaokulu müdür yardımcısı Pınar Gülenç, yeni normal eğitim dönemine nasıl hazırlandıklarını ve hangi eğitim modellerini uygulayacaklarını anlattı.

 

 

Orçun Bey, pandemi döneminde nasıl bir eğitim modeli uyguladınız?

Bizim büyük bir artımız var; yapay zekâ tabanlı uzaktan eğitim platformumuz, Metodbox. Öğrenciler için testler, denemeler, konu anlatım videoları ve kitaplar gibi gerekli tüm eğitim içeriğinin yüklü olduğu bu platformu biz pandemi sürecinden önce de aktif bir şekilde kullanıyorduk. 16 Mart’ta online eğitime başladık. Günde 5 saat online, 3 saat Metodbox olmak üzere haftada 5 gün 8 saat ders yaptık. 11 ve 12’nci sınıflarla cumartesi günü artı 5 saat ders yaptık. Sınava hazırlık sınıflarında da pandemi süreci çalışmalarımızı hiç aksatmadı.

 

Pandemi sürecinde online sistemde ciddi sorunlar yaşandı. Bahçeşehir Koleji olarak sizin farklı bir online sisteminiz var mı?

Var. Bu sene buna çok büyük bir artı ekledik. Biliyorsunuz online dersleri tüm kurumlar farklı platformlardan yaptı. Zoom ve Teams gibi çeşitli platformalar yaygın olarak kullanıldı. Biz Bahçeşehir Koleji olarak ‘SeeMeet’ adında kendi dijital ders platformumuzu kurduk. ‘Görmek ve Buluşmak’ kelimelerini içeriyor. Türkçe okunuşu ise ‘Simit’. Bu platformun isim sahibi ise Trabzon Bahçeşehir Koleji 7’nci sınıfta okuyan bir öğrencimiz.

 

2020-2021 eğitim-öğretim dönemi pandeminin gölgesinde başlayacak. Hazır mısınız?

Özel okullar eğitime 17 Ağustos’ta, devlet okulları ise 31 Ağustos’ta başlıyor. Bunun için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Yüz yüze eğitime başladığımızda önce öğrencinin tamamlamış olduğu senenin telafisini yapacağız, sonrasında da yeni sınıftan eğitim ve öğretime devam edeceğiz. 17 Ağustos geldiğinde, Bilim Kurulu salgında negatif bir süreç olduğunu belirtirse, hiçbir kayıp olmadan yolumuza online olarak devam edeceğiz.

 

PROJE SINIFI VAR

 

Çocuklar LGS ve YKS’ye pandemi döneminde girdi. Öğrencilerinizin başarısı ne oranda?

Okulumuzdan 127 öğrencimiz LGS’ye girdi. Bu öğrencilerimizden 15’i yüzde 1’lik dilimde, 12’si yüzde 2’lik dilimde ve 22’si de yüzde 5’lik dilimde yer alıyor. Oldukça yüksek bir ortalamamız var.

 

LGS’de derece yapan öğrenciler için özel bir sınıfınız ve burslarınız var mı?

Elbette. Öğrencilerimize, başarıları doğrultusunda yüzde 100’e varan burs imkanı sağlıyoruz. Ayrıca uyguladığımız akademik seviye sınıflarına ek olarak, sadece yüzde 2,5’lik dilimin içerisinde bulunan öğrencileri aldığımız bir ‘proje sınıfımız’ var. Bu grup ile Türkiye dereceleri hedefliyoruz. Aynı zamanda her birini TÜBİTAK projeleri yapan, uluslararası sınavlarda başarı gösteren, İngilizce yeterliliği üst düzeyde olan ve yurt dışı okullarından da burslu kabuller alabilen öğrenciler olması için yetiştiriyoruz. Keza Kocaeli’de özel okullar arasında üniversite sonuçları ve yurt dışı kabullerinde birinci sırada olduğumuzu çok net söyleyebiliriz. Öğrencilerimiz YKS’de de hem sıralama hem de yerleştirme sonuçlarında oldukça başarılı sonuçlar elde ediyor.

 

KOCAELİ’DEKİ TEK OKULUZ!

 

Kocaeli’de mezun verip sonuçlarını gören bir lB programı sadece Bahçeşehir Koleji’nde var. Bahseder misiniz?

Kocaeli Bahçeşehir Koleji’nde bulunan Uluslararası Bakalorya (IB) diploma programı; lisenin 11 ve 12’nci sınıflarında uygulanan ve tüm dünyada kabul gören 2 yıllık bir programdır. Bu sınıfta okuyan öğrencilerin eğitim dili tamamen İngilizcedir. IB, uluslararası kabul gören, müfredatı ve içeriği dünyadaki tüm okullarca onaylanmış bir programdır. IB programı, Bahçeşehir Kolejleri arasında sadece bizde, Türkiye’de ise 48 okulda var. IB programının beşinci senesini tamamladık, ikinci dönem mezunlarımızı verdik. Mezunlarımızın diploma notu ortalaması da Türkiye IB diploma notu ortalamalarının üzerinde. Bu sene 12 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizden 7’si İngiltere, Kanada, Hollanda, İtalya gibi ülkelerde dünya sıralamasına bakıldığında önlerde olan üniversitelerde okuyacaklar.

 

lB sınıfında okuyan öğrencinin farkı nedir?

En büyük artısı şu: öğrenci laboratuvarda deneyler yaparak, bitirme tezleri ve makaleler yazarak geleceğe hazırlanıyor. Bu çalışmaların sonucunda aldığı puanları tüm dünyadaki üniversiteler tanır. Dünyada ilk 10’da bulunan okullardan kabuller alır.

 

Çok seçici bir program uyguluyorsunuz.

Evet, öyleyiz. Akademik yeterliliğe bakıyoruz ama önce öğrencinin istemesi de önemli. Karşılıklı olarak ilerliyoruz. Oldukça ağır bir program ve öğrenci programı bitirmek için 4 bin kelimelik bir bitirme tezi yazmak zorunda. Ayrıca toplam 150 saat topluma hizmet çalışması yapmalı. Huzur evine gidip oradaki büyüklere kitap okumak ya da çalmak gibi… Mesela Kocaeli Anneleri Derneği’nin açılacak olan bir anaokulu var. Geçen sene IB öğrencilerimiz, projenin altın sponsorlarından olarak ellerinden geldiğince yardımda bulundular.

 

IB sınıflarına kabul edeceğiniz öğrencilerin kriterleri nelerdir?

Birinci kriterimiz dil yeterliliği. Normalde okul, 5 yıllık; bir yılı hazırlık. Dil yeterliliği varsa direk lise 1’den eğitime başlıyor. 11 ve 12’nci sınıftaki IB programına hazırlanması için lise 1 ve 2’de matematik ve fen dersleri İngilizce veriliyor ama eğer yeterliliği yoksa hazırlık okutuyoruz. Ayrıca 10’ncu sınıfın sonuna gelindiğinde ve IB programı kararı vermeden önce öğrencinin soran ve sorgulayan bir birey olup olmadığına ve akademik yeterliliğine bakıyoruz. Yeterliyse IB’den eğitime devam ediyoruz. Bakış açımız şu: Kimseye taşıyamayacağı bir yük vermemeliyiz.

 

15 YABANCI ÖĞRETMEN

 

Bahçeşehir Koleji’nin eğitimci kadrosu nasıl? Yabancı dil eğitim veriyorsunuz, yabancı öğretmenleriniz var mı?

Eğitim kadrosunda hiçbir sorun yaşamıyoruz. 15 yabancı öğretmenimiz var. Anaokulundan lise son sınıfa kadar İngilizce eğitimi veriyoruz.

 

Bahçeşehir Kocaeli Koleji olarak bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Dünya artık salt akademik başarıya sahip öğrenciyi talep etmiyor. Hem sosyal becerisi yüksek hem de akademik açıdan başarılı öğrenciler istiyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Öğrencilerimizin hepsi farklı bir spor ve sanat dalıyla uğraşmak; sadece kendisine değil, topluma da fayda sağlamak; TÜBİTAK projesi hazırlamak; uluslararası üniversitelerin sınavlarına ders bazlı katılmak; şubat tatilinde, 9 ve 10’uncu sınıf öğrencileri hayal ettikleri mesleklerde staj yapmak zorunda. Böylece bizim öğrencimiz, akademik başarının yanı sıra sosyal başarısını gösteren bir portfolyo ile topluma hizmet etmiş biri olarak mezun oluyor.

 

 

ANAOKULUNDA ÇİFT DİLLİ EĞİTİM

 

Pınar Hanım, 17 Ağustos’ta anaokulunda da yüz yüze eğitime başlayacaksınız? Ne gibi hazırlıklar yaptınız?

Öğrencilerimizi okulumuza almadan önce, okulumuzun her noktası tekrar temizlenecek. Okul içi, bahçe ve park alanlarımız dezenfekte edildi. Öğretmenlerimiz ve personelimizle uyulması gereken kurallar ve okulda aldığımız önlemlerle ilgili seminer çalışması yapacağız. Güvenlik görevlimiz öğrencilerimizi okula sırayla alarak, hemşiremize ve nöbetçi öğretmenimize teslim edecek; çocuklar okula ateş ölçümleri yapılarak alınacak. Sınıfa alınan öğrencilerimizin, her alanda sosyal mesafe kuralına göre yerleştirilmesi sağlanacak. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi beslenmeleri sınıf sınıf farklı saatlerde planlanacak. Öğrenci ve personelimizin ateşi gün içinde belirli periyotlarla ölçülerek kayıt altına alınacak. Yine tüm alanlara dezenfektanlar konularak öğrenci ve personelin kullanımına sunulacak. Velilerimizin içi rahat olsun.

 

Pınar Hanım, Kocaeli Bahçeşehir Koleji Anaokulu’nda nasıl eğitim modeli uygulayacaksınız?

Okulumuzda, erken çocukluk dönemi eğitimimizi planlarken önceliğimiz, çocukların merak duygularını geliştirmek, öğrenme konusundaki motivasyonlarını yükseltmek ve onlara öğrenme heyecanı aşılamak. Bahçeşehir Koleji Anaokulu’nda 4 yaş ve 5 yaş olmak üzere iki grubumuz bulunuyor. Anasınıflarımızda ‘çift dilli eğitim’ programı uygulamaktayız. Programımızın yüzde 70’i İngilizce, yüzde 30’u Türkçe.

 

İngilizce öğretim programınızdan bahseder misiniz?

‘Sorgulama temelli’ eğitim yaklaşımı ve ‘küresel vatandaşlık’ anlayışı doğrultusunda uygulanan bir öğretim programıdır. Öğrenciler, sene boyunca işlenen temalar dahilinde İngilizce’yi aktif şekilde kullanarak öğrenir. Sorgulama temelli İngilizce üniteleri içerisinde temalar, matematik ve İngilizce okuma-yazma dersleri yer alır; tüm bu ders alanları öğretmenler tarafından öğrenci merkezli etkinlikler planlanarak işlenir. Aynı zamanda hazırlanan planlara göre derslerde ‘istasyon’ etkinlikleri de gerçekleştirilir. Bu etkinliklerde öğrencilerimiz her istasyonda farklı alanlarda İngilizce çalışmalar yaparak dili aktif bir şekilde hem yazılı hem de sözlü kullanmayı öğrenir. Sene sonunda öğrencilerimizin konuşma ve anlama dışında, İngilizce cümleleri okuyabildiğini ve yazabildiğini görmek, sistemimizde ulaşmayı hedeflediğimiz kazanımlardır.

 

Anasınıflarınızda okuma-yazma çalışmaları nasıl uygulanıyor?

Sembol, ses ve anlama-anlatım çalışmalarından oluşan okuma-yazmaya hazırlık programımız 36-66 ay arası öğrencilerimiz için aşamalı olarak hazırlanmıştır. Mandala çalışmaları, okuma yazma etkinliklerimizde kullandığımız bir tekniktir. Hafif bir klasik müzik eşliğinde boyanan Mandala sonunda, çocukların stresleriyle kolaylıkla mücadele edebilmeleri, sakinlik ve dinleme becerilerinde olumlu davranış kazanmaları amaçlanır. Amacımız onları ilköğretime en iyi şekilde hazırlamaktır.

 

NASIL ARANDI: #bahçeşehir koleji # eğitim # öğretim # öğretmen # öğrenci # orçun barış # pınar gülenç # yeni dönem # okul # kocaeli #

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.