Değerli okurlar,
Çocukluğumuzda yaz tatilleri hepimiz için heves ve heyecanla beklenen zamanlardı. Sevdiklerimize karnemizi gösterme heyecanını atlattıktan sonra sahip olduğumuz bolca zaman önce bizlere iyi gelirdi, sonra ise sıkılmaya başlardık. Günümüzde yapılacak bolca etkinlik ve aktivite olsa dahi boş kaldıkları zaman özellikle uzun tatil günlerinde çocukların vakitlerini teknolojiyle ilgilenerek geçirmeyi tercih ettiğini gözlemliyorum. Peki, bu durumda ne yapmalıyız? Çocuğumuzun tatilde dilediği kadar teknolojiyle vakit geçirmesine olanak mı tanımalıyız, ona rahat bir ortam mı sunmalıyız, yaz tatilini bölümlere ayırarak belirli bir süre içinde dilediği gibi vakit geçirmesi için teşvik mi etmeliyiz? Gelin, cevapları beraber arayalım.
ÇOCUKLAR ZAMANI YÖNETMEDE ZORLANIR
Öncelikle şunu unutmamalıyız ki çocuklar her yaşta ebeveynleri tarafından yönlendirilmeye, bakım verenlerinin rehberliğine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç yaşa göre farklılık göstermekle birlikte çocukluğun ilk yıllarında daha fazladır. Okula giden yaş grubunu ele aldığımızda; yoğun bir tempo sonrası bomboş bir zamanla karşılaşan çocuk, bu zamanı yönetmede elbette ki zorlanacaktır. Yoğun bir iş gününün ardından eve gelip dinlenmeye çekildiğinizi, uzun bir zaman yapmakla yükümlü olduğunuz hiçbir işiniz olmadığını düşünün. Biz yetişkinler için hayal etmesi bile zor olsa da böyle durumlarda bizler de bocalıyoruz. Planlanmamış boş vaktimiz olduğunda aklımıza birçok seçenek gelmiyor mu? Dışarıda yapılacak işler, keyfi olarak yapmak istediklerimiz, bir arkadaşla vakit geçirmek, tek başına -şimdilerde moda olan tabirle- ‘me time’ yaratmak… Fakat bocalasak dahi sahip olduğumuz planlama becerileri doğrultusunda isteklerimizi önceliklendirebiliyor ve karara varabiliyoruz.
TAKVİMDE İŞARETLEYİN
Okul öncesi çocuklar zaman kavramını soyut olarak kavrayamadığından; öncelikle tatil ne anlama geliyor, okul bittiğinde ne olacak, beraber neler yapmayı planlıyorsunuz gibi konular hakkında mutlaka haberdar edilmeli. Evinizdeki takvimden yararlanarak (sanal takvim tercih etmiyoruz) okula ne kadar süre sonra gideceği gösterilmeli. Bunun dışında, çocuğunuzun ihtiyacına göre günlük veya haftalık plan yapmak önem taşıyor. İlkokul çağındaki çocuğunuzla bu planı beraber yapabilirsiniz. Ona gününü nasıl geçirmek istediğini sorun, beraber bir liste yapın. Elinizdeki imkanlar doğrultusunda hangileri o gün için gerçekleşebilir, beraber işaretleyin. Bunu haftalık olarak tekrar edin. Belirlenmiş bir gün varsa onu takvimde muhakkak işaretlemiş olun. Örneğin, 20 Temmuz’da tatil için şehir dışına çıkacağınız bilgisi gibi…
SORUMLULUK VERİLMELİ
Okul öncesi yaş grubundaki çocuklar sizin yönlendirmenize, rehberliğinize daha çok ihtiyaç duyacaktır. Burada anne-babalara önemli gözlem görevleri düşüyor. Tatilin ilk birkaç haftasında, önceki tecrübelerinizden de yararlanarak çocuğunuzun serbest zamanını nasıl geçirmeye hevesli olduğunu gözlemlemenizi öneririm. Kimi çocuk yaşıtlarıyla daha çok vakit geçirmek isterken, kimisi bireysel olarak oyuncaklarıyla oynamayı tercih edebilir. Okuldan öğretmenlerinin verdiği geri bildirimlerden de yararlanmak faydalı olacaktır. Elbette ki her an çocuğunuzla etkinlik yapmak, tercih etmediğim bir tabir olarak ‘kaliteli vakit geçirmek’ mümkün değil. Yaşlarına uygun, evde gerçekleştirebilecekleri sorumluluklar vermek de kıymetli. Bu, aynı zamanda özgüven gelişimlerini ve yaşamsal becerilerini destekleyecektir. Daha önce vermediğiniz bir sorumluluğu kazandırmayla ilgili deneme yaparak, çocuğunuzun buna uyum sağlayıp sağlayamadığını, karşılık verme biçimini gözlemleyebilmek için daha çok vakte sahip olabilirsiniz.
SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİ
Bunların yanı sıra serbest zaman etkinlikleri de planlayabilirsiniz… Doğada yürüyüş, yeni yer keşfi, farklı ağaç yaprakları, çiçekler toplayıp onlardan bir defter oluşturmak; kuş gözlemi, uçurtma yapmak-tasarlamak, köpük banyosu, baloncuk üfleme, dinlenme ve rahatlamalarına olanak sağlayacak ortam hazırlamak gibi… İhtiyaçları olan oyun, oyun ve oyun… Bizim de bazen ihtiyacımız olan tek şey olarak, yalnızca çocuğumuzla yan yana durup onun varlığına eşlik etmek…
Herkese mutlu tatiller!
NOVA PSİKOLOJİ
Adres: Yenişehir, Cici Plaza, Şehit Ender Güven Sok. No:51 Kat:3 Daire:8 İzmit/Kocaeli
Telefon: 0552 177 02 41
@novapsikolojiizmit