19-04-2024 10:32

Yatırım yapmadan önce mutlaka danışın: Kadir Yazıcı

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 03/11/2022
Turizm sektörüne yatırım yapmadan önce Yazıcı Çözüm Ortaklığı’nın kurucusu, yatırım danışmanı Kadir Yazıcı’ya mutlaka danışın, hayatınız kolaylaşsın
.stripslashes($urun->baslik).

Röportaj: Serpil Çolak Türkoğlu    Fotoğraflar: İsmail hakkı Timuçin

Otel mi açmak istiyorsunuz? İşe nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Kolayı var. Oteli kuracağınız arsanın imar durumundan tutun da ruhsatına kadar bütün bürokratik işlemlerle sizin adınıza uğraşacak, turizm belgesi almak için bakanlıkların kapısını aşındıracak, bunlarla yetinmeyip inşaat sürecini adım adım takip edecek hatta otel tamamlandığında müşterisini bulacak hatta ve hatta sizin adınıza işletmesini de yapacak biri var: Yazıcı Çözüm Ortaklığı’nın kurucusu Kadir Yazıcı. Kadir Bey’den danışmanlık hizmeti aldığınızda kara bile geçeceksiniz çünkü devletin verdiği tüm teşviklerden ve desteklerden yararlanmanızı da sağlayacak. Kadir Bey’in kapısını sadece otel için değil restoranınıza turizm belgesi almak istediğinizde de çalabilirsiniz. Sağlık turizmi yapmak ve sanayi tesisi kurmak isteyenlere de danışmanlık hizmeti veren Kadir Yazıcı’yı daha yakından tanımak, verdiği hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bu röportajı kaçırmayın!

Kadir Bey, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Yaklaşık 12 yıldır turizm sektörünün içindeyim. Bir buçuk sene öncesine kadar zincir otellerde satış direktörlüğü ve satış müdürlüğü yaptım, sonrasında ‘Yazıcı Çözüm Ortaklığı’ adı altında kendi işimi kurdum. Şimdilerde danışmanlık yapıyorum. Turizm sektöründe faaliyet göstermek isteyen ya da işini geliştirmeyi düşünenlere danışmanlık hizmeti veriyorum. İstanbul’da yaşıyorum ancak Kartepe’de de bir ofisim var.

Yolunuz Kartepe’ye nasıl düştü?

Kartepe Derbent’te bulunan The Canyon Otel’in danışmanlığını yapmak üzere geldim ve ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan bu bölgede büyük bir eksiklik olduğunu görünce, ofis açmaya karar verdim. Evet, Kartepe bir turizm cenneti ancak yatırımcılar turizmi bilmiyor. Evinin bahçesine iki bungalov koyan otel açtığını zannediyor. Otelcilik bu değil. Ne mevzuatlardan haberleri var ne de teşviklerden. Turizmle ilgilenmek isteyen bölge insanını bu konuda bilgilendirmem gerektiğini düşündüm.

Nasıl bir bilgilendirme bu?

Mesela Kartepe bölgesinde bir otel açılacaksa öncelikle mevsimsel araştırmanın çok iyi yapılması lazım. Örnek vermek gerekirse Kartepe’de turizm 3 ayrı sezondan oluşuyor. Kışın kayak sezonu, yazın Ortadoğu pazarı, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise yakın yerlere kaçmak isteyen Türklerin sezonu başlıyor. Yatırımcının öncelikle hangi kitleye hitap edeceğini belirlemesi gerekiyor. Tabii bununla bitmiyor; 28 Temmuz 2021 tarihinde çıkan yasaya göre sektördeki tüm işletmeler Turizm Bakanlığı’ndan ruhsat almak zorunda. Bölgeye baktığınızda 2 bine yakın otel var ancak belge almış tesis yok. Oteller misafirleriyle diyalog bile kurmuyor, online satış yapılıyor, para önceden alınıyor, müşteri ‘anahtar paspasın altında’ muamelesi görüyor. Önceden otellerde sabah, öğle ve akşam yemeği olurdu, şimdi kahvaltı bile yok. Eğer bir turizm tesisi yapılıyorsa tam kapsamlı çalışması gerekiyor. Hatta online satışlarda mağduriyet bile söz konusu olabiliyor. Müşteri oda satın alıyor, geldiğinde öyle bir otel olmadığını öğreniyor. Bunun nedeni de otellerin turizm belgeli olmaması.

ANAHTAR TESLİM İŞ

Bunun önüne nasıl geçilebilir?

Vatandaş rezervasyon yaptırmadan önce Turizm Bakanlığı’nın sitesine girip, kalacağı tesisin varlığını sorgulamalı. Belge almış bütün tesisler bakanlığın listesinde yayınlanır. Ya da online acenteleri kullanabilirler. Biz The Canyon Otel’i açtıktan sonra online acentelerle sözleşmelerimizi yaptık. Otelimizi arayan müşterilere güven vermek amacıyla isterlerse acenteler vasıtasıyla da rezervasyon yaptırabileceklerini söylüyoruz.

Bu aşamada siz nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

Örneğin yatırımcımız turizm tesisi yapmak istiyor, elinde de bir arazisi var. Arazinin mevcut imarıyla ilgili görüşmeleri ve yazışmaları dahi biz yapıyoruz. İmar konusunda danışmanlıkla başlayıp kazma vurulduğu andan itibaren inşaatın tamamlanmasına kadar süreçte her türlü danışmanlık hizmetini veriyoruz. Hatta tesisin işletilmesinden tutun da müşteri bulmaya kadar devam ediyor hizmetimiz. Kısacası anahtar teslim iş yapıyoruz. Bu esnada yatırımcıyı her türlü teşvikten de yararlandırıyoruz. İşletmeler için teşvikler çok önemli. Onları büyük bir mali yükten kurtarıyorum. En önemlisi de çarpık turizmin önüne geçerek, müşteriyi de koruyan, müşteri memnuniyetini en üst safhaya çıkaran çalışmalar yapıyorum.

SAĞLIK TURİZMİ DE VAR

Kadir Bey, sadece otelcilik değil sağlık turizmi konusunda da danışmanlık hizmeti veriyorsunuz değil mi?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 11’inci Kalkınma Planı’nda öne sürdüğü ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın döviz getirici hizmetler arasında tuttuğu sağlık turizmi çok önemli. Bu kapsamda yurt dışından hasta getirmek isteyen özel hastaneler, diş klinikleri ya da güzellik merkezlerine danışmanlık hizmeti veriyorum. Bakanlığın verdiği teşviklerden, mali desteklerden yararlanabilmeleri için gerekli tüm çalışmaları yapıyorum. Eğer bir hastane yurt dışından hasta getirmek istiyorsa bunu prosedürlere uygun yapmalı. Hastanenin öncelikle gerekli belgeleri tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı’na sunması gerekiyor. Bakanlık tarafından yapılacak denetimden onay çıkarsa yurt dışından hasta kabul edebilir. Kısacası ilk olarak sağlık turizmi akreditasyonu almalı. Ayrıca bakanlık teşvik olarak ya bir ülkenin 7 eyaletinde ya da 7 ülkede 1’er tane ofis açmanıza yardımcı oluyor. Yurt dışında açtığınız ofisin kirasından personelin maaşına ve sigortası kadar her şeyi karşılıyor. Hatta yurt dışından hasta kafilesi gelecekse devlet uçak parasını dahi ödüyor. Ben, sağlık turizmi yapmak isteyenlere akreditasyon sürecinde anahtar teslim danışmanlık hizmeti veriyorum. Böylece, yurt dışından gelen insanları akredite olmuş kurumlarda ağırlayarak, yanlış tedavi uygulamasının da önüne geçiyorum.

SANAYİCİYE TEŞVİK

Sanayi kuruluşlarına da danışmanlık hizmeti veriyorsunuz yanılmıyorsam.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırımcılara sunduğu bir takım teşvikler, mali destekler var. Kocaeli de konumu itibariyle teşvik alacak bölgelerin başında geliyor. Bu bölgede iş yapacak yatırımcıya danışmanlık hizmeti vererek gümrük vergilerine kadar devletin verdiği mali desteklerden yararlanmasını sağlıyorum. Yatırımdan vergilere kadar her konuyla ilgileniyorum.

Tesisler kuruldu diyelim, sonrasında da danışmanlığa devam ediyor musunuz?

Yatırımcı devam etmemi isterse, ekibimi işletmeye yerleştirerek devam ediyorum. Kısacası satış sonrası da hizmete devam ediyoruz.

Yanılmıyorsam şu anda İzmit’te bir restorana da danışmanlık hizmeti veriyorsunuz?

Oteller gibi restoranlar da bir turizm merkezidir. İstenildiği takdirde turizm belgesi alabilir. İzmit’te, Anıtlar Yüksek Kurulu’na bağlı bir restorana danışmanlık hizmeti veriyorum. Yatırımcı inşaatı tamamladı, biz de belgelerimizi hazırladık. Başvuruyu yaptıktan sonra denetleme ekibinin gelmesini bekleyeceğiz. En kısa sürede turizm belgesini alıp, işletmeyi yatırımcıya teslim edeceğiz.

SAĞLIKLI YAŞAM KÖYÜ

Kadir Bey, yeni bir projeniz daha olduğunu duyduk: Sağlıklı Yaşam Köyü… Biraz bahseder misiniz?

‘Sağlıklı Yaşam Köyü’ kurmak üzere çalışmalara başladık. 150 dönümlük arazi bulduk, anlaşmayı yapmak üzereyiz. Burada 1+1 ve 2+1 şeklinde projelendirdiğimiz 250 ev yapacağız, bununla birlikte 100’er odalı 5 ayrı otel inşa edeceğiz. Tesiste açık-kapalı yüzme havuzları da olacak. Bölgede bulunan termal sudan da yararlanacağız.

Sağlıklı Yaşam Köyü kimlere hitap edecek?

Almanya’dan gelecek geriatri hastalarını bu köyde ağırlayacağız. Geriatri; yaşlı ve bakıma muhtaç hastalar demek. Geriatri hastaları 5 seviyeden oluşuyor. 1’inci ve 2’inci seviye ayakta tedavi görebilen hastalar, bunlar zaten Almanya’da tedavi görüyor. Biz burada 3’üncü ve 4’üncü seviyede bulunan, bakıma ihtiyacı olan hastaları kabul edeceğiz. Hastalar epikriz raporuyla Türkiye’ye tedavi olmaya gelecek. Alman hükümeti bu hastaların her türlü tedavi masrafını karşılıyor. Yoğunluk durumuna göre Türk hasta da alabiliriz.

Bu köyde yaşlıların konuk edileceği evler dışında neler olacak?

250 evin dışında tam donanımlı bir sağlık merkezi olacak. Hastaların tüm ihtiyacı bu merkezden karşılanacak. Aynı zamanda bir de acil binası yapacağız. Acil durumdaki hastalara hizmet verecek. Acil binası Sağlıklı Yaşam Köyü’nün dışına da hizmet verecek, bölge halkı da buradan yararlanabilecek. Tesisimizde yer alan evler geriatri hastalarının yanı sıra refakatçilerinin de konaklamasına uygun bir şekilde inşa edilecek. Refakatçisi olmayan hastalarımız için de hasta bakıcı temin edeceğiz. Hastalara burada beş yıldızlı otel konforunda sağlık hizmeti sunacağız.

Oldukça iddialı bir proje. Bunun için de bir teşvik aldınız mı?

Maliyetimizin % 40’ını Almanya karşılayacak. Geri kalan kısmını ise bankalar üzerinden halledeceğiz. Projenin 80 milyon dolara mal olmasını planlıyoruz. Büyük bir proje hayata geçireceğimiz için hem çok heyecanlı hem de mutluyuz.

 

İLETİŞİM:

yazicicozumortagligi@gmail.com

Fatih Sultan Mehmet Mah. Çalıkuşu Sok. No:29 D:5 Kartepe/KOCAELİ

TEL: 0545 346 69 31

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # yatırım # kadiryazıcı

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.