28-03-2024 15:24

Yası̇n Köse: Benden Zürafa İstese, Yüksek Tavanlı Eve Taşınırım

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 10/06/2022
Yasin Köse, 9 yaşındaki kızını mutlu etme arzusunu, “Benden zürafa istese, yüksek tavanlı eve taşınırım ki zürafa sığsın” örneğiyle ifade ediyor
.stripslashes($urun->baslik).

FOTOĞRAFLAR: İSMAİL HAKKI TİMUÇİN

Vatan Bilgisayar Mağaza Müdürü Yasin Köse, kızı 9 yaşındaki kızı Asel’e karşı sevgi dolu bir baba. Asel doğmadan önce otoriter ve kararlı bir baba olmayı planladığını söyleyen Yasin Bey, şu anda kızına karşı olan direncini “Benden zürafa istese, yüksek tavanlı eve taşınırım ki zürafa sığsın” örneğiyle açıklıyor. Asel’in iyi ve vicdanlı bir insan olması için elinden geleni yapan Köse, “Şu anda yol göstermek için Asel’in önündeydim. İleride ise her zaman, verdiği her kararda yanında olacağım” diyor.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1984 Yozgat doğumluyum, Erciyes Üniversitesi, fizik bölümü mezunuyum. 14 yıldır Vatan Bilgisayar’da mağaza müdürü olarak görev yapıyorum. Çok şükür, Asel isminde, 9 yaşında bir kızım var.

Baba olacağınızı ilk duyduğunuz an hissettiğiniz duygunun adı neydi?

Sanırım, baba olacağımı ilk duyduğumda durumu tam olarak kavrayamadım. Anneler o konuda daha duygusal. Ben, Asel doğduktan sonra, bana tepki verdikçe anladım babalığı. Ve sonrasında her akşam, mesaim biter bitmez kızımı görmek için koşa koşa eve gittim.

Baba olmadan önce nasıl bir baba olacağınıza dair planlar yapmış mıydınız; düşündüğünüz gibi bir baba olabildiniz mi?

Hayatım boyunca kendime düstur edindiğim bir konu var: İyi insan olmak ve vicdanlı olmak. Bunları kızıma anlatabilir, benimsetebilirsem ne güzel olur... Şu an çalışmalarımız güzel gidiyor. :) Hatta geçen gün sınıf arkadaşıyla dalga geçen birisine, yanlış davrandığını uygun bir dille anlatmış ve karşı tarafın hatasını anlayıp özür dilemesini sağlamış. Kızımla gurur duydum.

Babanızın, ’baba olunca anlarsın’ dediğinde ne demek istediğini, baba olunca anladınız mı? Bizimle de paylaşır mısınız?

Baba olunca o korumacı ruh, otomatik olarak yükleniyor; bakış açınız biraz daha genişliyor. Mesela yolda yürürken bile gelecek tehlikelere karşı önceden önlem almış, acil durum planı çıkarmış oluyorsunuz.

Kendinizi nasıl bir baba olarak tanımlarsınız?

Babalığı şöyle anlatayım size... Aslında bu bir caps’ti ‘Kızım benden zürafa istese, ertesi gün yüksek tavanlı bir eve taşınırım ki zürafa sığsın’. Sanırım, bu tam ben :) “Baba olduktan sonra kendi mutluluğunuzdan çok çocuklarınızın mutluluğu önemlidir” demiş Balzac... Tamamıyla katılıyorum.

Sizce baba olmanın en keyifli yanı nedir?

Kızımın beni çok sevdiğine inancım sonsuz ve her zaman öyle olacağını bilmek büyük keyif.

Peki, en çok zorlayan yanı?

Asel’cim çok şımarık :) Tabii, o kadar büyük şımarıklıkları yok ama yine de biraz daha disiplinli olabilmek isterdim.

’Baba olursam asla yapmam’ deyip, baba olunca unuttuğunuz davranışlarınız hangileri?

Hep “Otoriter ve kesin kararlı bir baba olacağım ki kızım ilerde daha fazlasını istemesin” derdim... Biraz önce de söyledim ya kızım zürafa istese, sanırım yüksek tavanlı bir eve geçerim. “Zürafanın evde ne işi var?” demem.

Asel ile ilişkinizde, kendi babanızdan örnek aldığınız davranışlar var mı?

Örnek almadığım değil de ders aldığım davranışlar var desem, daha doğru olur. Doğup büyüdüğüm coğrafya gereği ataerkil bir toplumda yetiştim. Beni çok sevdiğinden bir an bile şüphe etmesem de babamın bana sevgi sözcükleri söylediğini ya da saçımı okşadığını hiç görmedim. Babam, yetişme tarzı gereği duygularını göstermezdi ama ben Asel’e olan sevgimi her an göstermek istiyorum.

Büyüdüğünde, Asel ile birlikte yapmayı sabırsızlıkla beklediğiniz bir şey var mı?

Var... Kızımla beraber çalışmayı çok istiyorum. Hep kendimi ona bir şeyler sorarken hayal ediyorum. Verdiği kararları uygulamayı ve sonundaki ‘birlikte başardık’ hazzını yaşamayı istiyorum.

Babalar Günü’nde, babanıza ne söylemek istersiniz?

İyi ki babamsın, iyi ki varsın. Gölgen hiç eksik olmasın.

20 yıl sonra, bir baba olarak çocuğunuzdan hangi cümleyi duymak istersiniz?

Babam duyduğunda sevineceğine inanıyorum, ben de aynı sözü Asel’den duyarsam çok sevinirim: “İyi ki benim babamsın”.

20 yıl sonra, çocuğunuz bu röportajı okuduğunda ona nasıl bir not iletmek istersiniz?

Güzel kızım, sen küçükken yol göstermek için her zaman önündeydim. Şimdi ise verdiğin kararların yanında olduğumu, her zaman bir dağ gibi arkanda durduğumu bil! Seni çok seviyorum.

NASIL ARANDI: #kocaeli # kocaelilife # kocaelinindergisi # kocaelidergisi # dergilik # babalargunu # yasinköse # baba # cocuk # babalar # kız

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.