09-12-2024 01:47

Watsu konsepti nedir?

   0 Kişi Yorum Yaptı   Eklenme Tarihi: 08/10/2021
.stripslashes($urun->baslik).

Watsu, ılık suda esnetme ve akupresür içeren, hidroterapi olarak da adlandırılan bir su terapisi metodudur. Watsu terimi, ‘su’ ve ‘shiatsu’ kelimelerinden gelmektedir. Japonca’da ‘parmak basıncı’ anlamına gelen shiatsu, rahatlamayı teşvik etmek için akupresür kullanan bir tür geleneksel Japon masajıdır.

Watsu ilk olarak, 1980 yılında, masaj terapisti Harold Dull tarafından tasarlamıştır. Dull, masaja gelenlerin kaslarının ve dokularının suda gevşemesinin daha kolay olduğunu gözlemleyerek, shiatsu tekniklerinin suda yapıldığında daha etkili olduğunu fark etmiş ve bu metodu geliştirmiştir.

Genel olarak Watsu terapisi, çeşitli hastalıkların neden olduğu ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için kullanılır. Watsu’nun ana fikri, suyun direncinin fiziksel gerginliği yatıştırması ve genel sağlığı destekleyen gevşemeyi teşvik etmesidir.

WATSU NASIL UYGULANIR?

Watsu, 120-130 santimetre derinliğe sahip bir havuzda, iyi bir gevşeme ve konfor sağlayacak 34 derecelik su içinde uygulanır. Su ısısının bu sıcaklıkta tutulması önemlidir.

Watsu sırasında, bu metodun eğitimini almış yetkin bir terapist, vücudunuzu suyun içinde nazikçe hareket ettirir. Bu işlem, pasif hidroterapi olarak bilinir çünkü hareketleri aktif olarak gerçekleştirmeniz gerekmez. Watsu terapistiniz sizinle birlikte, suda vücudunuzu; nazik büküm, sallama veya beşik hareketi, germe, basınç noktalarına masaj yapma yöntemleriyle hareket ettirir.

Amaç, kas ve fasya dokusundaki gerginliği gidermek, aynı zamanda sağlıklı bir enerji akışını veya QI enerjisini teşvik etmektir. Watsu, rahatlamayı artırmak için genellikle huzurlu ve loş bir ortamda yapılır.

NE İÇİN KULLANILIR?

Terapötik bir tedavi olarak Watsu, ağrı ve gerginliği hafifletmek; ayrıca fiziksel ve eklem hareketliliğini geliştirmek için de kullanılır. Kas gerginliği, bel ağrısı, kronik ağrı, fibromiyalji, hamilelikte rahatsızlık, post travmatik stres bozukluğu, endişe, depresyon, uyku bozuklukları, sindirim sistemi problemleri, stresle ilgili koşullar, nörolojik durumlar, omurilik yaralanması, yaralanma rehabilitasyonu gibi problemler için de pozitif etki sağlayabilir

TİPİK BİR WATSU SEANSI NELERİ İÇERİR?

Watsu seansı sizin özel durumunuza göre özelleştirilmeli, semptomlarınızı hafifletmek için tasarlanmış masajları, esnemeleri ve hareketleri içermelidir. Watsu seansları belirli ihtiyaçlara göre değişiklik gösterse de bir seans sırasında tipik olarak şunlar yapılır:

• Terapistiniz, kollarınıza veya bacaklarınıza, sizi su üzerinde tutmaya yardımcı olacak aparatlar takmanızı isteyebilir.

• Suya girecek ve sırt üstü yüzeceksiniz. Başınızın ve dizlerinizin arkası, terapistinizin önkollarında duracaktır.

• Terapistiniz, vücudunuzu geniş daireler çizerek hareket ettirerek yavaşça dönecektir.

• Terapistiniz, kollarını uzatmak ve onları içeri çekmek arasında geçiş yapacak ve bu sırada sizi suda ileri geri hareket ettirecektir.

• Terapistiniz kollarınızı ve bacaklarınızı nazik, tekrarlayan şekillerde esnetecektir. Ayrıca vücudunuzun farklı kısımlarını bükebilir, kaldırabilir veya esnetebilir.

• Terapistiniz, başınızı omzuna dayayıp sizi büyük daireler çizerek hareket ettirebilir.

• Seans boyunca terapistiniz vücudunuzdaki baskı noktalarına uygulama yapacaktır.

WATSU’NUN BİR YAN ETKİSİ VAR MI?

Watsu’nun bilinen bir yan etkisi yoktur. Pasif bir terapi şekli olarak Watsu seansı esnasında, vücudunuzu aktif olarak hareket ettiremezsiniz. Watsu terapistinizin bu hareketleri sizin için yapmasına izin vermeye istekli olmalısınız. Ayrıca terapistinizle yakın temasta olacaksınız, bazıları için bu durum rahatsız edici olabilir.

Watsu, su içinde yapıldığından; havuza girmeye engel teşkil edebilecek ateş, kontrolsüz epilepsi, ciddi kalp problemleri, açık yaralar, cilt enfeksiyonları, ciddi idrar yolu problemleri, solunum yolları rahatsızlığı, kimyasallara karşı alerji gibi durumlarda uygulanması tavsiye edilmez.

Hamilelerin ise Watsu uygulamasından önce doktorlarına danışması yerinde olacaktır. Birçok hamile, bebek taşırken suda yüzmenin yerçekimini azaltan hislerinden hoşlanır ancak doktorunuzun görüşü önemlidir.

 

İLETİŞİM

Su Akademi Türkiye

Adres: Alikahya Merkez Sakıp Sabancı

Bulvarı No: 14 İzmit

Tel: 0545.282 27 43

Web: www.suakademiturkiye.com.tr

Instagram: @suakademitr - @fizyoterapist.oguz

NASIL ARANDI: #suakademitürkiye #suakademi #sağlıklıyaşam #spor #merkez #fizyoterapi #fizyoterapist #oğuzgücin #sağlık #köşeyazarı #köşeyazısı #alikahya #donanım #uzman #sağlıklıyaşam #watsu #watsuterapisi #yararları #hamile #yaşam

YORUMLAR
Yaptığınız yorumlar editör onayından geçmektedir.