Kaşıntı bir hastalık ya da spesifik bir hastalığın ana belirtisi değildir. Birçok hastalıkta gördüğümüz, pek çok sebebi olabilen klinik belirtilerden bir tanesidir. Ayrıca sürtünme, ısırma, yalamayı da içerebilir.
Sebepleri arasında parazitler, enfeksiyonlar, alerjiler, deri hastalıkları, psikolojik nedenler bulunur. Bazen de aslında kaşıntı ile seyretmeyen ama enfeksiyona sebep olan hastalıklarda, deride ikincil olarak oluşan kaşıntı ana sebep gibi görünüp asıl hastalığı maskeler.
Tedavi edebilmek için ana sebebin belirlenmesi esastır. Detaylı bir hasta hikayesi ve fiziki muayene bizlere yol gösterici olacaktır.
***
Kaşıntının en yaygın iki nedeni dış parazitler ve alerjilerdir. Diğer sebepler arasında mantar enfestasyonları, bakteriyel enfestasyonlar, kuru bir deri, göz hastalıkları, genetik rahatsızlıklar vardır. Teşhis edilen ana sebebe göre kaşıntının da tedavisi ve yöntemi değişmektedir.
Kaşıntı birkaç günden fazla sürerse, çok şiddetliyse, petinizi rahatsız ediyorsa, deride yaralanmalara sebebiyet vermişse, tüyleri dökülmüşse, oyun oynarken durup kaşınma ihtiyacı duyuyorsa lütfen evde hiçbir şey uygulamadan veteriner hekiminize başvurun. Evde yapacağınız uygulamalar hastalığın teşhisinde yanlış yönlendirmelere sebep olabilir.
Kaşıntı, teşhis testleri olmadan sebebinin tespiti zor bir hastalık belirtisidir.
Bu yüzden bakım ve beslemede pet sahiplerine düşen rol büyüktür. Kaşıntıyı önlemek için düzenli veteriner kontrolleri, düzenli parazit uygulamaları, yüksek kaliteli besleme, temiz bir ortam, düzenli tüy bakımı ve tarama esastır.
***
Pire alerjik dermatiti ve gıda alerjisine bağlı kaşınma petlerde en sık rastladığımız kaşıntı sebebidir. Sizlerin en çok sorduğu 2 soruya gelirsek…
1-Parazit uygulamalarını düzenli yaptırıyorum, çok dikkat ediyorum ama yine de kaşınıyor…
Kaşıntı şikayetiyle hastanemize başvuran petler için muayenede pire kontrolü esastır. Pire salyası petinizin üzerine geldiğinde 28 gün daha kaşınmasına sebep olur. Yani pire sebebiyle kaşınmaları için üzerinde pire olması gerekmiyor birkaç ısırık bile bu durumu tetiklemeye yetiyor.
2-Sadece mamasını veriyorum ama yine de kaşınıyor…
Bazı petler yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık geliştirir. Çeşitli gıda proteinleri, karbonhidratlar ve hatta koruyucular veya boyaların tümü potansiyel gıda alerjenleri olabilir. Petinizde gıda alerjisine bağlı kaşınma teşhis edildiyse hipoalerjenik diyet yardımcı olacaktır. Hangi proteinlere karşı alerjisi olduğunu tespit etmek için kan testleri yaparak, uygun mamayı birlikte seçiyoruz.
Alerjinin maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Hayatı boyunca alerjenden uzak tutmak esastır. Bu noktada alerji testleri ve yaşam şeklinde yapılacak olan değişiklikler tedavide esastır.
Özetle KAŞINTI önemsiz sayabileceğimiz bir belirti değildir. Altta yatan ana sebebi bulmak önemlidir. Bunun için çeşitli testler ve muayeneler esastır. Bizlerde nasıl acılı ve rahatsız edici bir his ise petlerinizde de öyledir. Sürekli kaşınıyor olduğunu görmek sizler için de sinir bozucu olabilir. Süreci yönetmek için mutlaka biz veteriner hekimlerden destek alın.
Güneş Kocaeli Hayvan Hastanesi
Değirmendere Yalı Mah. Leyla Atakan Cad. No:14 İç Kapı No:1 Gölcük/Kocaeli
Tel: 0 542 252 04 14 – 0 (262) 424 00 15
Web: www.guneshayvanhastanesi.com
guneskocaelihayvanhastanesi