Tam bir özgürleşmeye ve kontrolsüzlüğe ‘evet’ diyelim mi yoksa sınırlarımız olsun mu? Unutmayın, sınırsızlık kaos ve sorunları da beraberinde getirir. Yaz dönemi bile olsa sınırlar ve kurallar tanımlanmış olmalıdır. Çocuğun günü programlanmalı; yatış-kalkış saati, ekran saati, oyun saati belirlenmelidir. Faaliyetleri tanımlı ve belirli olan çocuklar, gün içinde daha az sıkılacakları için daha az problem davranış sergiler. Peki, etkin bir tatil programı için nelere dikkat etmek gerekir?
Pandemi nedeniyle neredeyse üç ay eve kapanan çocuklar için mutlaka açık hava etkinlikleri planlayın. Beraber bisiklete binmek, doğa yürüyüşleri yapmak, açık hava sporları ve hatta ailece doğa kampı gibi etkinlikler planlayabilirsiniz. Açık hava etkinliklerinin, özellikle de doğa içinde yapılan aktivitelerin ruhsal ve zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilediği birçok bilimsel çalışmayla da desteklenmiştir. Örneğin, çadırın nasıl kurulacağını deneyimlemesi, ateş yakabilmek için neler yapması gerektiği, güvenlik tedbirlerinin neler olması gerektiği gibi birçok ayrıntı; çocuğun sorun çözme, muhakeme etme, özgüven gelişimi gibi kazanımlar edinmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Unutmayın, bütün bu becerilerin gelişebilmesi için çocukları kış dönemi kurstan kursa koşturup duruyoruz. Oysa yaşayarak öğrenme yani deneyim kazanma, her öğrenme biçiminden daha üstündür.
Aileler sokak oyunları için çocukları teşvik edici olmalıdır. Kontrollü sosyal hayat yaşadığımız şu günlerde, endişe ve korkularımızı biraz olsun kenara bırakıp çocukların dış mekanda oyunlar oynaması için düzenlemeler yapılmalıdır. Alınacak tedbirler öğretildikten sonra çocuk dışarıda oynamak için mutlaka cesaretlendirilmelidir. Hatırlanması gereken şey sokak oyunlarının beş duyuya hitap eden oyunlar olduğudur. Sokakta oynanan oyunlar yaratıcılığı, problem çözme becerisini, sosyal ilişkileri geliştirir.
Yaz boyunca, imkânlarınız dâhilinde çocuğunuzun yüzme, tenis, basketbol gibi açık havada da yapabileceği bir spor dalıyla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Üç ay gibi uzun bir süre kapalı alanda kalan ve genellikle masa başında oturmak zorunda olan çocukların fiziksel aktivitelere, hem zihnen hem de bedenen ihtiyacı var.
Çocuklar sonsuz özgürleşme talep etseler de televizyon ve bilgisayar kısıtlaması okul dönemiyle ilişkili değil, genel gelişim ve dikkat becerilerine olumsuz etkisinden dolayı gereklidir. Bu nedenle de televizyon ve bilgisayar süreleri yine aşırıya kaçmadan kontrol altında devam ettirilmelidir. Yani kış dönemi ekran kuralı neyse yaz dönemi de benzer şekilde geçerli olmalıdır. Neden gerekli olduğu, zararları çocukla konuşularak ortak bir yol belirlenmelidir. Çocuk, kısıtlamanın neden yapıldığını net olarak anlamalı, ikna olmalıdır.
Yaşına uygun ev işlerine yardımcı olması, çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirdiği gibi disiplinli olma, görevini takip etme ve tamamlama gibi bilişsel alanların gelişimini de destekler. Son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışma, ev işlerinde sorumluluk alan çocukların akademik hayatta daha başarılı olduğunu defalarca kanıtlamıştır.
Çocuğunuzla test kitabı ya da tatil kitabı çözmesi için çatışma yaşamayın. Ders çalışması için baskı yapmayın. Oynaması ve eğlenmesi için fırsatlar yaratın. En önemlisi de mümkün olduğunca birlikte özel zaman geçirmek için fırsat kollayın ve bol bol eğlenerek yıllar sonrası için bir sürü güzel anı biriktirin. İyi tatiller…
NASIL ARANDI: #Figen Karaceylan Çakmakcı # Dünya Çocuk Psikoloji ve Pedagoji Danışmanlık Merkezi # çocuk # eğitim # doktor # kocaeli # okul # tatil # pandemi #